Finanţele au împrumutat 3 miliarde de euro de pe piaţa externă, la dobânzi mai mici decât pe vremea lui Teodorovici. Investitorii au oferit 12 miliarde euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor a împrumutat marţi 3 miliarde de euro de pe pieţele externe, la dobânzi mici, iar investitorii s-au arătat interesaţi, oferind de patru ori mai mulţi bani. Finanţele au egalat prin aceste tranzacţii recordul stabilit anul trecut, când au atras aceeaşi sumă.

Emisiunea de eurobonduri - obligaţiuni în euro – emisă marţi de Ministerul Finanţelor a primit ordine de 12 miliarde de euro de la investitori de pe pieţele externe. Cu toate acestea, Finanţele au decis să împrumute doar 3 miliarde euro.

Emisiunea a fost structurată pe două tranşe: un împrumut 1,4 miliarde de euro cu scadenţa pe 12 ani, la o dobândă de 2,04% pe an, iar alt împrumut de 1,6 miliarde euro cu scadenţa pe 30 de ani, la o dobândă de 3,41% pe an.

Acest împrumut îl egalează pe cel record din luna martie 2019, când Finanţele, conduse atunci de Eugen Teodorovici, s-au împrumutat tot 3 miliarde de euro de pe pieţele externe, printr-o emisiune de euroobligaţiuni. La acea dată, însă, dobânzile au fost mai mari. Mai precis, emisiunea a fost realizată în trei tranşe, din care 1,15 miliarde euro cu maturitatea de 7 ani, cu o dobândă de 2%, 500 milioane euro cu maturitatea de 15 ani, cu dobânda de 3,5% şi 1,35 miliarde euro cu maturitatea de 30 ani şi dobânda de 4,625%.

Ulterior, Finanţele s-au mai împrumutat încă 2 miliarde de euro din extern, în luna iulie 2019.

Câţi bani vor Finanţele să împrumute în anul 2020

În anul 2020 necesarul brut de finanţare la nivel guvernamental este de cca 86,9 miliarde lei, determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 3,6% din PIB (cca 40,6 miliarde lei), precum şi de volumul datoriei de refinanţat în anul 2020, în sumă de cca 46,3 miliarde lei, arată programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2020, publicat de Ministerul Finanţelor.

De pe pieţele financiare externe se are în vedere atragerea de resurse financiare în sumă totală de cca 6 miliarde euro prin emiterea de euroobligaţiuni, operaţiuni de răscumpărare anticipată şi preschimbare parţială a unor serii de euroobligaţiuni existente, plasamente private, în funcţie de evoluţiile, condiţiile şi oportunităţile oferite de aceste pieţe, si prin trageri din împrumuturi contractate de la instituţii financiare internaţionale.

Prin împrumuturile externe, Ministerul Finanţelor Publice are în vedere reducerea riscului de refinanţare prin extinderea duratei medii rămase a portofoliului de titluri de stat, în condiţii avantajoase de cost, diversificarea bazei investiţionale, precum şi menţinerea şi consolidarea rezervei financiare în valută existentă la dispoziţia Trezoreriei Statului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite