De ce creşterea salariului minim nu este de ajuns să ţină românii în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
emigrant Shutterstock

Guvernul intenţionează să majoreze salariul minim la 2.050 de lei, de la 1 ianuarie 2019, şi, deşi acest nivel face în continuare din România un loc atractiv pentru investitorii străini, pentru români nu este de ajuns pentru a-i ţine în ţară.

Specialiştii în fiscalitate spun că se aşteptau să aibă loc astfel de creşteri, pentru că România se îndreaptă într-o oarecare măsură către un anumit progres, deşi „într-un ritm mai alert sau mai puţin alert”. Cu toate acestea, creşterile salariului minim nu sunt un motiv suficient.

„Eu cred că nici pe mine nu m-ar reţine creşterile salariului minim. Un aspect este cât primeşti pentru munca pe care o faci, iar alegerea este relativ simplă dacă pentru munca pe care o faci într-un alt stat din Uniunea Europeană primeşti dublu. Al doilea aspect este ce fel de viaţă îţi asumi să trăieşti”, spune Claudia Sofianu, Partener Ernst&Young Romania în Departamentul de asistenţă fiscală şi juridică.

Ea susţine că acum avem, în România, locuri de muncă, dar este destul de greu să le ocupăm. Statisticile arată că un oraş de mărimea localităţii Piatra-Neamţ, de 70.000 de locuitori, pleacă din ţară în fiecare an. Este foarte mult, în condiţiile în care sectorul IT din România, care merge foarte bine, estimează un deficit de 15.000-20.000 de angajaţi”, spune Sofianu.

România nu va mai fi de interes pentru investitori

Investitorii au fost până acum interesaţi de România, nu numai datorită forţei de muncă ieftine, ci unui cumul al acestui factor cu alţii, precum calitatea lucrătorilor şi activităţi care aduc foarte multă valoare adăugată. În schimb, pe viitor, s-ar putea să nu mai fim aşa de interes pentru străini.

„La modul cel mai concret, România a fost de interes pentru investitorii străini, în afară de multinaţionale, pentru setarea de centre de servicii. Nu numai costul forţei de muncă i-a atras, ci şi disponibilitatea şi calitatea forţei de muncă. La clienţii noştri vedem două tipuri de astfel de aranjamente: unul cu un centru de servicii în Asia care face activităţi de rutină, de procesare, fără foarte multă valoare adăugată. Cea din România este ceva mai avansată”, spune Claudia Sofianu.

Ce spun colegii polonezi despre noi este că suntem cam unde erau ei acum 10-15 ani Claudia Sofianu Partener EY

Potrivit ei, ţinând seama de unde este salariul minim din România, chiar şi la nivelul anunţat pentru anul următor, faţă de restul Uniunii Europene, suntem în continuare de interes.

„Să nu uităm că Polonia este prima ţară din fostul bloc sovietic considerată piaţă dezvoltată, iar ce spun colegii polonezi despre noi este că suntem cam unde erau ei acum 10-15 ani. Deci, în 10-15 s-ar putea ca peisajul românesc să arate un pic altfel, în măsura în care vom avea în continuare forţă de muncă disponibilă”, mai arată Sofianu.

Cu toate acestea, ea consideră că, în următorii ani, România nu va mai fi atât de interes faţă de cum este în momentul de faţă, pentru că „probabil va fi o combinaţie între (mai puţină, n.r.) forţă de muncă disponibilă şi creşterea costurilor”. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite