Cine câştigă şi cine pierde la rectificarea bugetară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul ar trebui să aprobe luni rectificarea bugetară, în urma căreia câştigă bani Serviciile şi Preşedinţia, dar sunt tăiate fonduri de la Transporturi, Educaţie şi Sănătate.

Guvernul ar urma să adopte, luni, într-o şedinţă extraordinară, prima rectificare bugetară din acest an. Cu toate acestea, până duminică nu a fost făcut public niciun document oficial cu privire la schimbări. În acelaşi timp, ALDE se dezice de partenerii de guvernare şi spune că este o „rectificare exclusiv PSD”.

Rectificarea bugetară trebuia să fie aprobată până pe 31 iulie, spunea iniţial ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici,  care ulterior a amânat termenul, dând vina pe Consiliul Suprem de Apărare al Ţării (CSAT). „Şedinta CSAT a fost puţin mai întârziată, nu comentez de ce, fapt pentru care, implicit, s-a amânat şi data la care această rectificare va fi pe masa Guvernului. Data planificată este 5 august, adică luni. Luni va fi aprobată,  asta este planificarea noastră”, a declarat Teodorovici, săptămâna trecută.

Totuşi, deşi rectificarea urmează să fie adoptată luni, până duminică seara proiectul nu fusese publicat. Potrivit ziare.com, până sâmbătă proiectul nu ajunsese încă nici la instituţiile care trebuie să emită avizele obligatorii: Consiliul Economic şi Social şi Consiliul Fiscal. Rectificarea a primit până acum un singur aviz: tocmai de la CSAT.

Câştigătorii şi pierzătorii

Până duminică seara apăruseră, aşadar, doar informaţii pe surse privind rectificarea bugetară, potrivit cărora Guvernul taie bani de la Sănătate, Educaţie şi Transporturi şi dă în plus la servicii şi Preşedinţie.

Astfel, prima rectificare bugetară va fi „uşor" negativă, în condiţiile în care deficitul bugetar după primele şase luni a fost de 19,96 miliarde de lei, iar Guvernul plănuieşte un deficit de 28 miliarde, pe tot anul 2019.

„Ne străduim să păstrăm ţinta de deficit de 2.76%, să nu derapăm de la ţinta de deficit. Avem o rectificare uşor negativă, cu aproape 300 de milioane de lei”, susţin surse din Ministerul de Finanţe, citate de Radio Europa Liberă.

Cei de la Finanţe se plâng că au avut de plătit 2,8 miliarde de lei pentru taxa auto, care nu a fost inclusă la construcţia bugetului şi 500 de milioane de lei au fost acordate pentru diminuarea efectelor inundaţiilor.

Surse din minister susţin că Eugen Teodorovici ar dori să umble la excedentul din bugetul dedicat şomajului, care se ridică la aproape 8 miliarde de lei. Numai că sumele nu sunt uşor de luat din acest buget pentru a fi cheltuite în altă parte, deoarece intră în deficit.

Ministerul Transporturilor pierde cei mai mulţi bani la rectificarea bugetară, între 2,5 şi 3 miliarde de lei, din bugetul de 12,6 miliarde de lei. Motivul invocat de cei de la Finanţe este legat de faptul că Transporturile nu au realizat proiectele depuse. „Au cheltuit în primele şase luni doar 30%. Şi după reducerea bugetului le rămân peste 5,5 miliarde de lei, cu 2 miliarde mai mult decât au cheltuit în primele şase luni”, au declarat surse din Ministerul de Finanţe.

Sănătatea pierde şi ea bani la rectificare, având blocată o sumă de 400 de milioane de lei ca buffer. În primele şase luni, Ministerul Sănătăţii a cheltuit aproape 4 miliarde de lei din cele 11 miliarde alocate la începutul anului.

Şi Educaţia a înregistrat o sincopă, deoarece un program de 2 miliarde de lei cu fonduri europene privind tablele interactive nu a fost pus în practic, iar banii au rămas necheltuiţi. Astfel, reducerea pentru Ministerul Educaţiei urmează să fie de peste 2 miliarde de lei.

Administraţia Prezidenţială a primit banii ceruţi în plus – 9,5 milioane de lei, potrivit surselor din Ministerul de Finanţe.

Serviciul Român de Informaţii a obţinut 390 de milioane de lei, după ce au cerut 481 de milioane de lei.

SIE a cerut 60 de milioane de lei, dar a primit 47 de milioane de lei.

SPP-ului i se vor aloca 42 de milioane de lei, deşi cererea era pentru 46 de milioane de lei.

STS este singurul care este pe minus, având blocate 10% din fonduri, aproximativ 70 de milioane de lei.

Rectificarea rupe coaliţia

Călin Popescu Tăriceanu le-a transmis partenerilor din PSD că nu va accepta nici în ruptul capului diminuarea bugetelor de la Educaţie, Sănătate şi Transporturi, mai ales că vine campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, când Opoziţia va critica modul în care coaliţia de guvernare a împărţit  resursele bugetare. Răspunsul lui Eugen Teodorovici a fost: „Altfel nu se poate. Nu avem bani“. Liderul ALDE a cerut Guvernului să taie bani de la insituţiile de forţă, fără să se atingă de domeniile esenţiale: sănătate, educaţie, transporturi.

Vicepreşedintele ALDE, deputatul Varujan Vosganian, a declarat, joi, că dacă rectificarea bugetară rămâne în această formă, ALDE va avea o discuţie cu PSD, pentru a vedea cum mai pot colabora la guvernare cele două partide.

Premierul Viorica Dăncilă a transmis că prin rectificarea bugetară nu se vor tăia veniturile populaţiei, fiind luate în calcul mai multe măsuri, pentru care s-a dezbătut impactul fiecăreia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite