BCR suplimentează plafonul IMM Invest cu 400 milioane de lei. Ce tipuri de finanţări pot fi accesate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
teanc bani lei oferta mana

Banca Comercială Română (BCR) anunţă că până în prezent a acordat finanţări în valoare de 1,2 miliarde de lei în cadrul programului IMM Invest 2021 şi a obţinut suplimentarea plafonului iniţial cu încă 400 de milioane de lei.

89% din credite au fost acordate pentru capital de lucru, în timp ce numărul companiilor care au accesat finanţare pentru investiţii s-a dublat comparativ cu 2020.  

Anul acesta, 1.400 de companii au beneficiat de credite IMM Invest prin BCR, 84% dintre acestea înscriindu-se pentru garanţiile programului IMM Invest, în timp ce 16% sunt înrolate în subprogramul AGRO IMM Invest, dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii, dar şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie din domeniul agriculturii. În topul sectoarelor care au primit finanţare IMM Invest prin BCR se află comerţul (24%), construcţiile şi materiale de construcţii (15%), transport (14%), producţie (10%), produse şi servicii de consum (7%). 

„Antreprenorii s-au confruntat cu o perioadă extrem de dificilă în ultimii doi ani, însă au reuşit, şi cu ajutorul IMM Invest, să se reinventeze şi să construiască un viitor mai bun pentru companiile şi angajaţii lor. Acesta este rolul nostru, de a consilia şi de a ajuta oamenii să ia cele mai bune decizii financiare, mai ales în momente complicate. Suplimentarea plafonului IMM Invest înseamnă mai multe companii care îşi vor pune în aplicare ideile şi planurile de afaceri şi sperăm că numărul celor care aleg finanţări pentru investiţii va fi în continuare în creştere faţă de 2020”, a declarat Bogdan Cernescu, Corporate Coverage Director Banca Comercială Română.

BCR a primit pentru 2021 un plafon de garantare de 1,15 miliarde de lei pentru IMM Invest, iar în urma majorării plafonului va putea oferi finanţări cu garanţii de minimum 1,55 de miliarde de lei.

Anul trecut, banca a aprobat finanţări în valoare de 1,24 miliarde de lei pentru 1.810 companii ce au accesat programul. 

De începutul anului, BCR a susţinut eficientizarea fluxurilor şi proceselor de aprobare a cererilor de finanţare IMM Invest, astfel încât banii să ajungă mai rapid către IMM-uri. De altfel, BCR a început să utilizeze la scara largă un robot care se ocupă de verificarea dosarelor înscrise în IMM Invest, acesta fiind iniţial un proiect pilot ce a fost testat în cadrul IMM Invest 2020. Robotul face verificările privind eligibilitatea dosarelor, astfel încât să ofere o acurateţe mai bună şi un timp mai scurt de răspuns privind acceptarea documentelor.

Programul IMM Invest permite afacerilor mici şi mijlocii afectate de criza COVID-19 să îşi asigure lichidităţile pentru derularea activităţii curente sau pentru investiţii, prin accesarea de credite/linii de credit garantate de către statul român prin intermediul Fondului Naţional pentru Garantarea Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). 

Ghidul IMM Invest 2021, care poate fi accesat gratuit pe site-ul BCR www.bcr.ro/imm-invest, oferă informaţii despre:

o Cum poate fi accesată finanţarea prin programul IMM Invest;

o Sfaturi utile pentru finanţare; 

o Ce paşi trebuie urmaţi pentru primirea finanţării;

o Avantajele programului şi ce produse pot fi accesate;

o Care sunt criteriile de eligibilitate şi documente necesare.

Ce tipuri de finanţări* pot fi accesate:

Credite pentru investiţii până la maximum 10 milioane de lei pentru companii microîntreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii:

Maximum 80% garanţie de stat aplicată la principal;

Maturitate: 72 luni;

Perioada de graţie: maximum 18 luni;

Dobânda: ROBOR 3M + 1,99%;

Garanţii colaterale, care, împreună cu garanţia de stat şi ipoteca legală imobiliară şi/sau mobiliară

asupra activelor achiziţionate din credit, acoperă în proporţie de cel puţin 100% din valoarea finanţării.

Credite pentru capital de lucru (linie de credit sau credit în rate) de până la:

500.000 de lei pentru microîntreprinderi;

1 milion de lei pentru întreprinderi mici;

5 milioane de lei pentru întreprinderile mijlocii:

o Maximum 80% garanţie de stat aplicată la principal (credite de până în 1 milion de lei) şi maximum 90% garanţie de stat aplicată la principal (credite de până în 5 milioane de lei);

o Maturitate: 36 luni, cu posibilitatea de prelungire pe încă 36 luni (din care ultimele 12 luni rambursare în rate);

o Dobânda: ROBOR 3M + 2,45%.

*O companie poate beneficia atât de credite de investiţii, cât şi de credite de capital de lucru, în limita valorii maxime cumulate de 10 milioane de lei, cu respectarea limitărilor de valoare aferente fiecărei categorii de produs. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite