Băncile româneşti, printre cele mai profitabile din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile financiare autohtone vor continua şi în următorii ani să obţină randamente peste media europeană Rentabilitate de peste două ori mai bună decât în statele cu economii

Instituţiile financiare autohtone vor continua şi în următorii ani să obţină randamente peste media europeană

Rentabilitate de peste două ori mai bună decât în statele cu economii dezvoltate. Aceasta este performanţa pe care au obţinut-o, anul trecut, instituţiile financiare din ţara noastră, în ciuda restricţiilor impuse creditării de către Banca Naţională.

Profitabilitatea sistemului bancar autohton se menţine printre cele mai înalte din statele Uniunii Europene. Asta în ciuda faptului că, în ultimii ani, rentabilitatea activelor gestionate de instituţiile de credit româneşti este în scădere. Anul trecut, profitul net cumulat al tuturor băncilor s-a ridicat la aproape 650 milioane de euro, adică aproximativ 1,3% din activele nete totale. Spre deosebire, cu doi ani în urmă, indicatorul era la un nivel de circa 2,4%. Totuşi, chiar şi în condiţiile anului 2006, băncile româneşti au reuşit să rămână în topul celor mai profitabile instituţii financiare din Europa. Pentru comparaţie, în Bulgaria, profitul reprezenta, anul trecut, circa 1,9% din activele sistemului bancar, iar în Polonia nivelul era de 1,7%. În schimb, în statele din vestul Europei, profitabilitatea activelor bancare este în jurul a 0,5% sau chiar mai mică.

Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a declarat pentru Adevărul că profitabilitatea sistemului bancar se va menţine şi în următorii ani la un nivel înalt din două motive. "În primul rând, trebuie să observăm că nivelul activelor este încă mic în comparaţie cu situaţia înregistrată în alte state europene", explică Gheţea.

Oportunităţi de creştere pe trei segmente de activitate

Un studiu realizat de institutul polonez de cercetare Intelace subliniază faptul că sistemul bancar din ţara noastră este printre cele mai slab dezvoltate din Europa Centrală şi de Est. Astfel, chiar dacă activele totale s-au ridicat, anul trecut, la aproape 51 miliarde de euro, iar ritmul anual de creştere în perioada 2004 - 2006 a fost de peste 50%, nivelul activelor pe locuitor este încă foarte scăzut.

Cel de-al doilea motiv pentru care profitabilitatea sistemului bancar se va menţine la cote înalte ţine de perspectivele de dezvoltare ale acestui sector. "Oportunităţile ce i se oferă sistemului bancar din ţara noastră sunt mult mai numeroase decât în statele unde băncile au ajuns la un grad ridicat de maturitate", adaugă preşedintele ARB. Spre exemplu, în timp ce în Ungaria sau în Republica Cehă activele bancare egalează produsul intern brut obţinut de aceste ţări, în România, raportul este de numai 53%, cel mai scăzut nivel din întreaga Europă. Iar oportunităţile de dezvoltare ale băncilor şi, implicit, de creştere sau cel puţin menţinere a gradului de profitabilitate sunt prezente aproape pe toate sectoarele de activitate. "Mă refer atât la segmentul de retail, cât şi la cel al întreprinderilor mici şi mijlocii. Şi nu în ultimul rând, există un teritoriu care, în momentul de faţă, este încă slab finanţat - agricultura", precizează Gheţea.

Astfel, odată cu dezvoltarea activităţii de intermediere financiară, bancherii din ţara noastră vor continua să obţină o rată de rentabilitate mult peste media europeană. "Marja de dobândă are o influenţă asupra profitului din sistemul bancar, dar nu este cea mai importantă", spune Gheţea. Motivul ţine de faptul că marjele de dobândă sunt în scădere, iar o parte din diferenţa dintre ratele active şi cele pasive se duce în costul rezervelor minime obligatorii impuse de Banca Naţională, şi nu în profitul instituţiilor de credit.

Marja de dobândă are o influenţă asupra profitului din sistemul bancar, dar nu este cea mai importantă
Radu Gheţea
preşedinte ARB

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite