Băncile amână „restartul“ economiei. De ce nu pot relua creditarea?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai mulţi ani de aşteptare, fără succes, a redresării creşterii economice şi a ameliorării eficienţei instituţionale, băncile, autorităţile de reglementare şi guvernul au ajuns la concluzia comună că nivelul curent al creditelor neperformante din România este principalul obstacol împotriva relansării creditării, conform unui studiu realizat de compania Deloitte pentru Consiliul Patronatelor Bancare din România.

Supraexpunerea la credite in valuta este unul dintre factorii generatori de niveluri ridicate ale creditelor neperformante (NPL) si turbulente de piata, arata studiul Deloitte. Creditele in valuta continua sa reprezinte aproximativ 45% din totalul creditelor inregistrate in Romania, iar o tranzitie necontrolata a expunerii de la valuta la RON ar putea avea consecinte nedorite dramatice asupra situatiei valutei straine a tarii si asupra stabilitatii sectorului bancar.

Volatilitatea cursurilor de schimb, combinata cu impactul reducerii continue a fortei de munca din Romania si cu supraindatorarea unei parti semnificative a populatiei, contribuie la cresterea surselor de ingrijorare ale clientilor si la tulburarea pietei, generand o presiune legislativa si administrativa suplimentara asupra bancilor. Ca rezultat, pe percursul ultimilor doi ani, toate bancile mari s-au reorintat semnificativ catre creditarea in RON, sustinute fiind de noile reglementari ale BNR-ului in aceasta directie si de asemenea, de transformarea in RON a programului "Prima Casa".

Citiţi continuarea articolului pe www.wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite