Azerbaidjanul vrea să livreze gaze naturale Ungariei via România. SOCAR intenţionează să vândă „aurul albastru“ şi în ţara noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Azerbaidjanul va livra gaze prin conducta TAP, care porneste din Turcia şi ajunge în Grecia şi apoi, pe sub Marea Adriatică, în Italia
Azerbaidjanul va livra gaze prin conducta TAP, care porneste din Turcia şi ajunge în Grecia şi apoi, pe sub Marea Adriatică, în Italia

Azerbaidjanul ia în calcul livrarea de gaze naturale către Ungaria, fie printr-o rută care implică Bulgaria şi România, fie printr-o conductă care ajunge la Marea Adriatică şi s-ar bifurca din Croaţia spre Ungaria, a declarat preşedintele azer Ilham Aliyev.

„Considerăm Ungaria drept un partener în cooperarea energetică şi studiem rute pentru ca gazele azere să ajungă în Ungaria“, a spus Aliyev, citat de agenţia Itar-Tass.

„Acest lucru s-ar putea face pe ruta Bulgaria-România-Ungaria sau conducta ioniano-adriatică, care va trece prin statele balcanice, şi s-ar ramifica mai departe către Ungaria din Croaţia. Trebuie să alegem care este ruta acceptabilă pentru noi toţi. Luând în considerare Coridorul Sudic de gaze, pe care îl implementăm, şi rezervele azere de gaze, nu am niciun dubiu că Ungaria şi Azerbaidjan vor deveni parteneri în sfera gazelor“, a mai spus Aliyev.

Preşedintele azer a mai completat că proiectul Coridorului Sudic, pe care Azerbaidjan îl implementează împreună cu partenerii săi, „va reface total harta energetică a Europei“.

Ungaria şi Azerbaidjan au semnat o declaraţie pentru un parteneriat strategic marţi, vizând furnizarea de gaze naturale către Europa Centrală.

Conducta TAP, arma energetică azeră

Coridorul Sudic de care vorbeşte Aliyev este conducta TAP, pe care partenerii care exploatează uriaşul zăcământ Shah Deniz, din Azerbaidjan, l-au ales în dauna gazoductului Nabucco.

Conducta trans-adriatică (TAP) este programată să transporte 16 miliarde de metri cubi de gaze din zona Mării Caspice, din care 6 miliarde de metri cubi în Turcia şi 10 miliarde în Europa. Din Turcia, gazele trebuie să ajungă în Grecia şi apoi, pe sub Marea Adriatică, în Italia. Gazoductul TAP a fost selectat anul trecut de consorţiul care dezvoltă uriaşul zăcământ gazifer de la Shah Deniz, din Azerbaidjan, în dauna Nabucco. SOCAR deţine DESFA, transportatorul şi distribuitorul elen de gaze, preluat tot anul la o licitaţie internaţională.

Trei companii care dezvoltă câmpul de la Shah Deniz au convenit anul trecut preluarea a 50% din acţiunile TAP. Astfel, BP va prelua 20% din TAP, SOCAR  - compania de stat din Azerbaidjan – va deţine tot 20%, iar Total (Franţa) 10%, după cum declara anul trecut Rovnag Abdullaiev, preşedintele SOCAR.

Până atunci, proiectul TAP era dezvoltat de companiile Axpo (Elveţia) - 42,5%, Statoil (Norvegia) - 42,% şi E.ON (Germania) - 15%.

SOCAR vrea să aducă gaze şi în ţara noastră

În luna septembrie, oficialii SOCAR anunţau că statul azer doreşte să exporte şi în România o parte din gazele care vor fi aduse în Europa prin viitoarea conductă TAP, însă pentru acest lucru este nevoie de infrastructură suplimentară care să lege Grecia de Bulgaria şi România.

„Avem în vedere pentru următorii ani să aducem gaze prin conducta TAP în România şi continuarea proiectului AGRI“,  afirma atunci Hamza Karimov, şeful SOCAR România, într-o conferinţă.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite