Azamat Zhangulov: Investiţiile chineze sunt „un must“ în toate ţările din Europa, nu numai în economia României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aducerea de investiţii chineze în economiile europene este „un must“ (necesitate – n.r.) în aceste zile, a declarat Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior în cadrul KMG International, fostul Rompetrol Group, în cadrul unui interviu dat pentru Politico.eu.

„Este un lucru necesar să ai în «garderoba» ta mari investiţii din China“, consideră oficialul kazah. „Este posibil să existe anumite îngrijorări şi o lipsă de înţelelegere în privinţa contextului acestor investiţii“, a mai adăugat el, potrivit sursei citate.

Declaraţiile survin în contextul în care KazMunaiGaz, compania petrolieră de stat din Kazahstan, a convenit în luna martie vânzarea unui pachet de 51% către CEFC China Energy.

Însă la două săptămâni de la anunţ, procurorii care luptă împotriva crimei organizate au pus sechestru pe acţiunile rafinăriei Petromidia, unul dintre principalele active ale fostului Rompetrol Group, astfel că tranzacţia este acum sub semnul întrebării.

DIICOT investighează 14 persoane pentru crimă organizată, acuzaţii de evitare a plăţii taxelor, spălare de bani şi manipulare bursei, fapte petrecute acum 15 ani.

Ulterior, avocaţii KazMunaiGaz au trimis guvernului o notificare prin care acuză statul român că îşi foloseşte puterea pentru a submina tranzacţia şi pentru a re-naţionaliza activele. Petromidia reprezintă acum 40% din capacitatea totală de rafinare a României şi singura care mai realizează produse petrochimice.

Totuşi, Politico.eu scrie că Zhangulov nu leagă explicit investigaţia de corupţie de vânzarea către grupul chinez. „Nu pare să existe în mod oficial vreun dezacord privind potenţiala noastră colaborare cu companii chineze“, a spus Zhangulov în interviul respectiv. Oficialul kazah a completat că nu este normal să fie ridicate probleme despre privatizare la aşa mulţi ani de la momentul faptelor. Investigaţia limitează capacitatea Rompetrol de a face investiţii pe termen lung din cauza activelor blocate. „Ceea ce vrem să obţinem prin această notificare de dispută este să avem…o serie de discuţii cu guvernul pentru a calma situaţia“, mai spune Zhangulov.

Politico.eu mai notează şi că a existat o ameninţare voalată la adresa Guvernului României: Zhangulov a spus că investigaţia şi potenţialele blocaje pot avea un impact asupra ambiţiei României de a deveni un hub energetic. România are una dintre cele mai bune poziţii din regiunea Mării negre pentru a obţine acest statut, iar regimul fiscal este de asemenea bun, însă „pentru a reveni un hub energetic real, anumiţi paşi trebuie luaţi şi o serie de parteneriate cu jucătorii regionali din domeniul energetic“ trebuie făcute, a mai afirmat Zhangulov.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite