Avocat: Neplata orelor suplimentare poate fi contestată de bugetari. Care sunt paşii de urmat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bugetarii nu mai primesc bilete de odihnă

Bugetarii pot contesta neplata orelor suplimentare, măsură introdusă „la pachet” cu „taxa pe lăcomie” impusă băncilor. Ordonanţa amână termenul pentru plata orelor suplimentare ale angajaţilor din sistemul bugetar până în 2021.

„Ordonanţa de Urgenţă denumită eufemistic ordonanţa pentru taxa pe lăcomia băncilor, nu a adus doar modificări în sectorul bancar şi financiar, dar a şi prorogat anumite termene ce ţin de munca suplimentară în sectorul bugetar, şi astfel, ordonanţa de urgenţă 90 din 06 decembrie 2017 care implementa că pentru anul 2018 nu se vor mai plăti orele suplimentare, a fost prelungită până în 2021”, a declarat pentru „Adevărul” av. Adrian Cuculis.

Subliniind că aceste modificări au „iz neconstituţional”, avocatul aminteşte că o măsură similară a fost luat şi în 2017, fără a fi trecută prin Parlament sau supusă dezbaterii publice.

Concret, prin ordonanţa amintită, bugetarii, cu anumite excepţii, nu-şi vor primi banii pentru orele suplimentare, ci vor fi recompensaţi cu zile libere, „lucru total în contradicţie cu actuala lege 153 din 2017”.

Cine poate sesiza Curtea Constituţională

Potrivit specialistului, aceste măsuri pot fi însă contestate la Curtea Constituţională.

„În principal toate categoriile de bugetari pot sesiza Curtea Constituţională, fiindcă, dacă analizăm textul de lege, chiar şi cei care vor primi aceşti bani pentru orele suplimentare în 2019, nu-i vor mai primi în 2020 şi 2021. Practic, orice bugetar va putea să se adreseze instanţei de judecată cu solicitarea de plată a sumelor suplimentare şi ulterior va putea să invoce excepţia de neconstituţionalitate a textului de lege”, spune Cuculis.

Ce ar trebui să invoce bugetarii 

Potrivit Codului muncii, activitatea suplimentară este cea făcută peste durata normală a timpului de muncă săptămânal şi trebuie răsplătită în consecinţă. Astfel că, durata maximă a timpului de lucru este 48 de ore pe săptămână, iar asta include orele suplimentare.

În mod excepţional, se poate lucra şi peste aceste 48 de ore, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de patru luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână. Pentru că există locuri de muncă unde e necesar să se lucreze peste norma de opt ore pe zi, însă trebuie respectată durata maximă legală.

„Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident”, este prevăzut în Codul muncii

Desigur CCR va putea fi sesizat de catre orice bugetar nemultumit de efectul ordonantei de urgenta si probabil ca vor fi multe categorii bugetare care vor fi interesate de asta iar Platiti Pentru Munca Suplimentara sa isi poata alege singuri plata sau zilele libere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite