Asociaţie: Tronsoanele care taie munţii sunt de 11 ani în aer. Poate cerem prea mult CNAIR FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 11 ani de la finalizarea primului studiu de fezabilitate al Autostrăzii A1 Sibiu-Piteşti, tronsoanele grele care taie munţii şi leagă Transilvania de Muntenia sunt în continuare în aer, aminteşte Asociaţia Pro Infrastructură, ONG specializat pe monitorizarea lucrărilor de infrastructură rutieră din România.

„Aceste sectoare foarte dificile au fost analizate insuficient în 2008, fapt atestat în 2013 de către experţii JASPERS/Halcrow angajaţi de Comisia Europeană. (...) Spre exemplu, la tunelul Poiana (lung de 1,7 km, cel mai mare de pe traseu) au fost făcute doar două foraje geotehnice în capete. Experţii europeni au recomandat întocmirea unui studiu geotehnic profesionist care să ofere o radiografie mult mai detaliată a zonelor de munte străbătute de tuneluri şi viaducte complexe”, scrie Asociaţia Pro Infrastructură pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acesteia, abia în 2014, pe bani puţini, CNAIR a lansat licitaţia pentru actualizarea studiului de fezabilitate, contractul fiind semnat în 2015.

„Previzibil, s-a derulat anevoios şi a fost reziliat în august 2017, documentaţia completă fiind predată doar pe secţiunile 1 şi 5 (adică 43 km din totalul de 123 km), cele mai uşoare (capetele dinspre Sibiu, respectiv Piteşti).

Ulterior, printr-un contract atribuit direct, CNAIR a mai făcut un singur foraj în tunelul Poiana (din cele 7-8 cât recomandau specialiştii internaţionali în 2013).

Imagine indisponibilă

Au mai trecut doi ani până când cei din Compania de Drumuri şi-au adus aminte de loturile grele de munte şi au licitat studiile geotehnice necesare abia în 15.03.2019. Dar cu bună ştiinţă au estimat o sumă mult prea mică şi nimeni nu a depus vreo ofertă, aşa că procedura s-a anulat în 29.05.2019! De atunci, mai adunăm încă 4 luni în care CNAIR a hibernat...

Probabil că noi cerem prea mult responsabililor CNAIR care ne pot oferi doar câte o licitaţie anulată la fiecare doi ani”, notează ONG-ul.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite