Arabia Saudită dublează preţul apei din cauza ieftinirii petrolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arabia Saudită a decis să majoreze preţul apei pentru consumatorii non-rezidenţiali, o dovadă că Guvernul a început să reducă subvenţiile în condiţiile în care preţul redus al petrolului pune presiune pe buget, scrie Reuters.

Începând cu data de 16 decembrie, preţul plăti de consumatorii industriali, organismele publice şi marile companii pentru un metru cub de apă va creşte până la 9 riali (2,40 dolari) de la 4 riali în prezent, informează cotidianul local al-Watan, citând un comunicat al Ministerului Apei şi Electricităţii.

Guvernul vrea să reducă creşterea consumului de apă şi să descurajeze risipa. În schimb, consumatorii casnici, care se bucură de mult timp de preţuri scăzute la apă în conformitate cu subvenţiile generoase oferite de Guvern, nu vor plăti preţuri mai mari, potrivit Agerpres.ro.

Reducerea la jumătate a preţului petrolului în ultimele 12 luni a făcut ca deficitul bugetar al Arabiei Saudite să treacă pragul de 100 de miliarde de dolari, punând presiuni asupra autorităţilor să reducă cheltuielile chiar dacă Guvernul ezită să facă reduceri de cheltuieli în domeniile sensibile. Săptămâna trecută, ministrul Petrolului a declarat că Arabia Saudită discută o posibilă reducere a subvenţiilor la combustibili dar nu a oferit alte detalii.

Informaţiile publicate în presa din Arabia Saudită nu precizează care va fi suma care ar putea fi economistă de Guvern prin creşterea preţurilor la apă pentru consumatorii industriali. Însă această decizie ar putea ajuta la reducerea consumului de energie, deoarece o mare parte din apa consumată în Arabia Saudită este produsă de instalaţiile de desalinizare.

Arabia Saudită, liderul de facto al Organizaţiei Statelor Producătoare şi Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis majorarea producţiei cartelului în încercarea de a apăra cota de piaţă în faţa producătorilor de ţiţei din zăcăminte neconvenţionale, grupaţi în America de Nord, sau a Rusiei, care extrage acum cantităţi mai mari decât URSS. Atât Arabia Saudită, cât şi statele din Golful Persic, au vaste rezerve în fondurile suverane, astfel că statul îşi permite menţinerea unui preţ mic al petrolului, în ciuda cererilor repetate ale unor state afectate, precum Venezuela, Algeria sau Iran. 

Totuşi, Fondul Monetar Internaţional a avertizat recent că statul trebuie să îşi schimbe politicile deoarece în câţiva ani ar putea cheltui în cinci ani toţi banii din fondurile de rezervă

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite