Aparatele electronice şi electrocasnice vor „trăi” mai mult. Ce se va întâmpla dacă reparaţia durează mai mult de o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fabricarea unor produse de calitate mai bună, cu o durată de viaţă mai mare şi care sunt mai uşor de reparat şi reciclat reprezintă o nouă abordare care trebuie sprijinită atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, a spus Ştefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

"Economia circulară permite producătorilor să fabrice mai mult cu resurse mai puţine, unul dintre rezultate fiind creşterea competitivităţii companiilor europene pe piaţa globală. Pentru ca tranziţia către acest tip de model economic să fie un succes, este necesar să facem mai mult decât simple ajustări pentru a reduce efectele negative ale unei abordări de tip producţie-consum-eliminare sub formă de deşeuri. Este nevoie de o abordare nouă, de tip integrat, care să permită remodelarea proceselor de producţie într-un mod care să favorizeze fabricarea unor produse de mai bună calitate, cu o durată de viaţă mai mare, care sunt mai uşor de reparat şi reciclat. Această nouă abordare trebuie sprijinită atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, prin măsuri de tip legislativ şi printr-un acces la finanţare adecvat', a spus Oprea, la o întrevedere bilaterală organizată la Bruxelles cu oficiali europeni.

Miercuri, ministrul român pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a avut o întrevedere bilaterală cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, şi a deschis, alături de acesta şi de vicepreşedintele Parlamentului European, Pavel Telička, lucrările conferinţei "EU Circular Businesses Conference'.

La evenimentul organizat la Bruxelles, cu sprijinul Comisiei Europene, au mai participat comisarul pentru Piaţă Internă, Industrie, Antreprenoriat şi IMM-uri - Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru Acţiune Climatică şi Energie - Miguel Arias Cańete, experţi ai Comisiei Europene şi reprezentanţi ai unor importante companii europene.

În vara anului trecut, Parlamentul European recomanda producătorilor să combată uzura planificată, adică proiectarea unui produs astfel încât acesta să nu mai fie utilizabil după o anumită perioadă de timp. 

Deputaţii europeni doresc ca produsele pe care le folosim zi de zi, fie că sunt laptopuri, telefoane mobile sau pur şi simplu filtrele de cafea, să fie proiectate astfel încât să aibă o viaţă mai lungă şi să fie mai uşor de reparat. Ei cer eliminarea elementelor de construcţie învechite şi componente la preţuri mici.

Printre recomandările PE se numără realizarea unor  produse de calitate bună, robuste, uşor de reparat, care să aibă ”criterii minime de rezistenţă”, stabilite pentru fiecare categorie de produse, încă din stadiul de design.

„Dacă reparaţia durează mai mult de o lună, garanţia trebuie extinsă pentru a corespunde timpului de reparaţie. Statele membre ar trebui să ofere stimuli pentru a produce produse durabile şi reparabile, pentru a încuraja reparaţiile şi vânzările la mâna a doua - ceea ce ar putea contribui la crearea de locuri de muncă şi la reducerea deşeurilor”, consideră deputaţii europeni.

Potrivit acestora, consumatorii ar trebui să poată alege un reparator independent, fiind nevoie de măsuri menite să descurajeze soluţiile tehnice, de siguranţă sau software care ar împiedica efectuarea de reperaţii de către altcineva în afara firmelor aprobate.

Pe de altă parte, componentele esenţiale cum ar fi bateriile şi LED-urile nu trebuie fixate în produs dacă nu este vorba de o chestiune de siguranţă, iar piesele de schimb indispensabile pentru funcţionarea corectă şi în siguranţă a bunurilor ar trebui să fie disponibile ”la preţuri conforme cu natura şi durata de viaţă a produsului”.

De asemenea, la nivelul UE trebuie definită ”învechirea planificată”, impunându-se introducerea unui sistem care ar putea testa şi detecta ”învechirea încastrată”, noţiuni ce ar trebui implementate împreună cu”măsuri disuasive pentru producători”

O etichetă UE pentru a informa mai bine consumatorii

Parlamentul a cerut Comisiei să aibă în vedere ”o etichetă europeană voluntară” care să conţină mai ales informaţii despre durabilitatea produsului, elementele de eco-design, posibilitatea de actualizare conform cu progresul tehnic şi posibilitatea de a fi reparat.

Deputaţii propun şi crearea unui ”măsurător al uzurii” pentru cele mai importante produse de consum, mai ales echipamente electrice mari, pentru a informa mai bine consumatorii.

Rezoluţia a fost aprobată cu 662 de voturi pentru, 32 contra si 2 abţineri. 

„Această iniţiativă face parte din modelul economiei circulare, care are scopul de a reduce cantitatea de deşeuri în Uniunea Europeană prin reutilizarea, reciclarea şi repararea produselor”, a informat PE.

      

Uzura programată

Parlamentul doreşte, de asemenea, să combată uzura planificată, adică faptul de a proiecta un produs astfel încât acesta să nu mai fie utilizabil după o anumită perioadă de timp sau după un număr definit de cicluri de utilizare.

Uzura planificată este foarte dificil de dovedit: acesta este motivul pentru care deputaţii europeni cer instituirea unui sistem de testare şi detectare a acestei practici.

90% dintre europeni vor să ştie de la început cât poate fi folosit un produs

Un studiu recent a constatat că mai mult de nouă din zece europeni consideră că viaţa unui produs trebuie să fie indicată în mod clar. În recomandările lor, deputaţii pledează pentru crearea unei etichete europene voluntare cu termenul de valabilitate al produsului în cauză.

 „Atunci când un consumator vede un produs care este cu 30 până la 40% mai ieftin, care a priori are aceeaşi performanţă, în cazul în care acesta nu este informat cu privire la durabilitatea produsului, adică despre faptul că acest produs se strică după doi ani, în loc de zece ani, desigur, alege cel mai ieftin produs”, a spus Pascal Durand (Verzi/ALE, Franţa), autorul raportului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite