Angajații Unilever pot merge la război împotriva Ucrainei. Precizările companiei

0
Publicat:

Gigantul bunurilor de larg consum, Unilever, care are 3.000 de angajați în Rusia, a anunțat că le va permite acestora să plece la rîzboi împotriva Ucrainei, dacă sunt recrutați de Rusia, scrie BBC.

Sediu Unilever
Unilever le permite angajaților să plece la război împotriva Ucrainei

Deși Unilever are politici care acoperă bunăstarea și siguranța lucrătorilor săi, într-o scrisoare către grupul de campanie B4Ukraine, aceasta a spus că se va conforma cu legea militară rusă.

Unilever a fost sub presiune să se retragă din Rusia, dar spune că situația „nu este simplă”.

Într-o scrisoare către B4Ukraine, care militează pentru ca firmele să înceteze să opereze în Rusia pentru a-i afecta economia, Unilever a spus că „condamnă absolut războiul din Ucraina ca fiind un act brutal și fără sens al statului rus”.

De asemenea, a spus că are responsabilitatea pentru cei 3.000 de lucrători ai săi, adăugând că are „principii globale, inclusiv siguranța și bunăstarea angajaților noștri”.

Cu toate acestea, firma britanică, care produce inclusiv înghețată Marmite și Cornetto a spus că este „conștientă de legea care cere oricărei companii care operează în Rusia să permită recrutarea angajaților în cazul în care aceștia sunt chemați”.

Respectăm întotdeauna toate legile țărilor în care operăm”, a scris Reginaldo Ecclissato, șeful operațiunilor comerciale și ofițerul lanțului de aprovizionare al Unilever.

Un purtător de cuvânt al companiei a refuzat să spună dacă deja au fost chemați la război angajați ruși ai companiei, precizând doar că „oricine ar fi (recrutat - n. red.), nu va mai fi plătit de Unilever.

În scrisoarea sa, a spus că a plătit 3,8 miliarde de ruble (33 de milioane de lire sterline) drept impozit statului rus în 2022, o sumă similară cu cea achitată în anul precedent.

Majoritatea afacerilor Unilever în Rusia sunt produse de îngrijire personală și de igienă, dar continuă să furnizeze înghețată.

Zeci de mii de ruși uciși în război

Cel puțin 25.000 de ruși au fost uciși în război, potrivit cercetărilor efectuate de serviciul rusesc al BBC și site-ul rus Mediazona, dar alte surse spun că cifra este mult mai mare.

În februarie, serviciile de informații din Marea Britanie au estimat că între 40.000 și 60.000 de soldați ruși au murit.

De asemenea, soldații ruși au fost acuzați de ONU de crime de război, inclusiv violuri, torturi și crime.

Unilever și alte firme occidentale au fost sub presiune să se retragă din Rusia de la invazia acesteia în Ucraina.

Azi produce înghețată, mâine merge la război

Cu toate acestea, Unilever a spus că acest lucru „nu este simplu”, pentru că în cazul în care ar abandona operațiunile, acestea ar fi „însușite și apoi operate” de statul rus.

Unilever nu a reușit să găsească o modalitate de a vinde afacerea, evitând ca statul rus să obțină beneficii suplimentare și încercând să-și protejeze în continuare angajații.

Conducerea companiei a spus că nu există căi „dezirabile” de urmat, dar continuarea afacerii cu „constrângeri stricte” este cea mai bună opțiune în prezent.

"Într-o zi produci înghețată, în următoarea te pregătești pentru prima linie. Nu poți spune că Unilever nu oferă angajaților săi o experiență de lucru variată", a spus militantul Valeriia Voshchevska.

Dacă acest lucru îi protejează pe lucrătorii tăi, nu mi-ar plăcea să văd cum arată punerea lor în pericol”.

Rusia a preluat controlul asupra filialelor Danone și Carlsberg

Statul rus a preluat controlul asupra subsidiarei locale a grupului francez Danone, conform unui decret semnat în urmă cu câteva săptămâni de preşedintele Vladimir Putin, transmite Reuters.

De asemenea, conform decretului statul rus a preluat controlul asupra participaţiei deţinute de Carlsberg într-un producător local de bere, Baltika Breweries.

Astfel, participaţiile deţinute de firmele străine în Danone Rusia şi Baltika Breweries sunt puse "sub conducerea temporară" a Rosimushchestvo, agenţia federală care gestionează proprietăţile guvernului.

Decizia vine după ce în aprilie subsidiarele ruse ale Uniper (Germania) şi Fortum (Finlanda) au fost puse sub controlul statului rus. Atunci, Kremlinul avertiza că ar putea sechestra şi alte active occidentale, ca represalii la deciziile străine împotriva companiilor ruseşti.

Curând după invadarea Ucrainei de către Rusia, Danone, unul din cei mai mari producători mondiali de alimente, a informat că analizează toate opţiunile privind afacerile sale de pe piaţa rusă. În octombrie, Danone a anunţat că este în căutarea unui cumpărător pentru afacerea de produse lactate din Rusia, într-o tranzacţie ce ar putea duce la pierderi de până la un miliard de euro.

În iunie, producătorul danez de bere Carlsberg a informat că a semnat un acord privind vânzarea afacerii sale din Rusia, în funcţie de obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite