Angajații Damen Mangalia protestează vineri în fața Ministerului Economiei. Ce revendicări au și ce le oferă conducerea

0
Publicat:

Sindicatul Liber Navalistul (SLN) organizează, vineri, două acţiuni de protest, în faţa Ministerului Economiei şi în faţa Guvernului, în contextul agravării situaţiei de la Damen Shipyards Mangalia (DSMa), cel mai mare şantier naval din România.

Șantierul Damen Mangalia
Angajații Damen Mangalia protestează vineri în fața Ministerului Economiei. Foto Damen

După luni de promisiuni fără rezultat, navaliştii cer acţiuni urgente din partea statului român pentru redresarea şantierului naval din Mangalia, aflat în insolvenţă şi cu activitatea suspendată temporar din iunie 2024.

La protestele programate în intervalul orar 11:30 - 13:30 la Ministerul Economiei şi 13:30 - 15:00 la Guvern, se estimează participarea a aproximativ 200 de persoane - membri de sindicat şi salariaţi ai Damen Mangalia.

Scopul protestelor: transmiterea unui apel disperat către reprezentanţii statului român pentru a interveni urgent în sprijinul acestui obiectiv strategic aflat în pragul colapsului. Contextul actual: activitatea şantierului este întreruptă de peste 11 luni (din iunie 2024); majoritatea angajaţilor se află în şomaj tehnic; drepturile salariale aferente ultimelor două luni nu au fost achitate; prima de Paşte şi alte drepturi prevăzute în contractul colectiv de muncă nu au fost acordate; salariile compensatorii pentru angajaţii disponibilizaţi au fost plătite doar parţial; doar o parte dintre angajaţii implicaţi în lucrări de reparaţii nave şi cei delegaţi în alte şantiere navale din România au fost plătiţi, şi aceştia cu întârziere şi parţial; există riscul ca nici în această lună şi nici în lunile următoare să nu se poată achita salariile, în lipsa unor măsuri concrete de sprijin", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, fondul de garantare a creanţelor salariale a fost deja utilizat pentru perioada maximă legală de 5 luni consecutive (octombrie 2024 - februarie 2025) şi nu mai poate fi accesat.

În aceste condiţii, salariaţii nu mai au nicio plasă de siguranţă în faţa neplăţii salariilor. Aceştia au fost privaţi de drepturile fundamentale prevăzute de legislaţia muncii. Salariat fără salariu este o contradicţie în termeni. SLN a sesizat ITM Constanţa privind neplata indemnizaţiilor de şomaj tehnic şi a altor drepturi din CCM, precum şi plata parţială a salariilor angajaţilor care au reluat activitatea. ITM a efectuat un control, dar nu a transmis încă un răspuns oficial. La protestul organizat pe 7 februarie 2025, ministrul Economiei, Bogdan Ivan, anunţa existenţa a şase investitori interesaţi. Până la această dată, niciun contract de asociere nu a fost semnat, iar promisiunile făcute nu s-au concretizat. SLN a solicitat în repetate rânduri intervenţia Administraţiei Prezidenţiale, a Guvernului României, a Ministerului Economiei, a altor ministere de resort, precum şi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), însă toate aceste apeluri au fost ignorate, la fel ca şi problemele grave ale angajaţilor şantierului. Este inadmisibil ca statul să rămână pasiv sau să asiste impasibil la prăbuşirea acestui colos industrial, fără să ia nicio măsură concretă. Nimeni nu este tras la răspundere pentru colapsul economic şi social care afectează direct mii de familii din Mangalia şi judeţul Constanţa. Între timp, personalul calificat părăseşte şantierul, fiind recrutat de alte companii din ţară şi din străinătate, iar comunitatea locală se confruntă cu o depopulare accentuată şi o criză economică majoră", se precizează în comunicat.

Revendicările sindicaliștilor

Sindicaliştii consideră că este „inacceptabil ca singurul şantier naval din România unde statul este acţionar majoritar să fie lăsat să moară, în timp ce alte şantiere prosperă".

De ce a preluat statul 51% din acţiuni dacă nu îşi asumă responsabilitatea administrării şi relansării activităţii? SLN solicită de urgenţă: plata integrală a salariilor restante şi a drepturilor prevăzute în CCM; sprijin guvernamental real şi imediat pentru finanţarea activităţii şantierului; încheierea unui nou contract de asociere cu un investitor serios şi competent; elaborarea şi aplicarea unei strategii clare pentru salvarea şi relansarea acestui obiectiv strategic. Promisiunile nu mai ajung. Situaţia este critică. Navaliştii nu mai pot trăi din vorbe. Dacă statul nu intervine acum, va deveni direct responsabil de închiderea şantierului şi de pierderea unei resurse economice esenţiale. Dispariţia acestor locuri de muncă va avea un impact devastator asupra economiei şi comunităţii locale", subliniază documentul citat. 

Ce le oferă conducerea

Ulterior, conducerea șantierului naval din Mangalia a anunțat o serie de măsuri pentru stabilizarea situației financiare și relansarea activității economice, în contextul provocărilor întâmpinate în ultimele luni.

Peste 800 de angajați activi vor primi salariile în două tranșe, după modelul lunii precedente: 60% din sumă va fi plătită în perioada 12–16 mai, iar restul de 40% la finalul lunii, între 26 și 30 mai.

Fondurile necesare plăților au fost obținute din recuperarea unor creanțe și încasarea de avansuri de la clienți, iar conducerea rămâne angajată într-un dialog constant cu partenerii comerciali pentru a asigura continuitatea activității în șantier.

Activitatea curentă se bazează în principal pe contracte de reparații aflate în curs sau care vor demara în perioada imediat următoare. Următorul proiect de reparații va fi demarat în luna mai pentru un mare operator internațional. Pentru a susține redresarea financiară a companiei, este esențială menținerea unui ritm constant al reparațiilor navale. Sunt planificate cel puțin 13 proiecte suplimentare până la finalul anului, ceea ce va permite acoperirea costurilor operaționale și reluarea plăților restante începând cu luna august.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite