ANALIZĂ În ciuda situaţiei economice robuste a Germaniei, aproape 78% din companii sunt afectate de întârzieri ale plăţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sondajul plăţilor corporative în Germania pentru 2017 arată că, deşi ţara are o situaţie economică robustă, aproape 78% din companii sunt afectate de întârzieri ale plăţilor. Cel de-al doilea sondaj anual al plăţilor corporative din Germania realizat de Coface confirmă multe dintre tendinţele anticipate. Totuşi, se pot observa unele îmbunătăţiri.

Al doilea studiu Coface privind experienţa de plată a companiilor din Germania a arătat că, în ciuda poziţiei solide a economiei germane şi scăderii numărului de insolvenţe corporative, întârzierile plăţilor sunt încă un lucru obişnuit. Totuşi, ele devin mai puţin frecvente când sunt comparate cu rezultatele din 2016. Prin comparaţie la nivel internaţional, aceste întârzieri sunt în general mai scurte în Germania. Ca o consecinţă a mediului global mai bun, experienţa de plată a companiilor orientate către export s-a îmbunătăţit. Aceste tendinţe - de economie internă robustă şi mediu extern mai sănătos - ar putea îmbunătăţi şi mai mult comportamentul de plată în 2018.

Întârzierile de plată sunt încă un lucru obişnuit, dar devin mai puţin frecvente

Pentru 77,6% dintre companiile analizate, întârzierile la plată reprezintă o situaţie frecventă, dar acest lucru constituie o îmbunătăţire comparativ cu cele 83,7% raportate în 2016. Acest aspect se datorează mediului de afaceri favorabil din Germania şi unei stări generale de sănătate bună a companiilor germane. Întârzierile la plată rămân pronunţate în rândul companiilor care sunt dependente mai ales de activitatea de export unde peste 87% înregistrează întârzieri la plată (2016: 90%), comparativ cu 75,9% (2016: 82,8%) pentru companiile care se concentrează pe piaţa germană.

Întârzierile medii la plată rămân stabile: 41,4 zile, la fel ca în 2016. Pentru mai mult de trei sferturi dintre companiile germane, durata maximă a întârzierilor la plată este de 60 zile, ca în 2016. Întârzierile la plată de peste 150 zile se ridică la 1,7% dintre companiile care se concentrează pe piaţa internă din Germania (2016: 1,9%) şi la 2,9% dintre companiile orientate către export (deşi acesta este semnificativ mai redus decât procentul de 7% raportat în studiul din ultimul an).

Procentul companiilor germane cu restanţe mari (de peste 6 luni) care reprezintă cel puţin 2% din cifra lor de afaceri anuală a scăzut semnificativ la 8,7% (2016: 13,4%). Totuşi, pentru companiile orientate către export din Germania, imaginea este mai puţin pozitivă, circa 12% (2016: 20%) dintre companii suferind din cauza unor restanţe mari.

Majoritatea companiilor germane nu se aşteaptă la un impact semnificativ din partea Bexit

În sondajul plăţilor din acest an, Coface a adăugat şi întrebări legate de potenţialul impact al Brexit asupra creanţelor restante. Feedbackul a fost foarte clar, întrucât aproape 87% dintre companiile chestionate nu prevăd niciun impact din partea Brexit şi doar 3,3% se aşteaptă la o creştere a creanţelor restante. Companiile orientate către export previzionează un impact negativ uşor mai mare din partea Brexit (8%), deşi majoritatea (peste 84%) nu se aşteaptă la niciun impact.

Dintr-o perspectivă sectorială, companiile germane din sectorul auto sunt cele mai preocupate în legătură cu o posibilă creştere a creanţelor restante din cauza Brexit, dar cu un procent relativ mic de 14,3%. Producătorii de bunuri de investiţii în Inginerie Mecanică (8,5%) şi în Industria Mecanică/ Precizie (5,9%) sunt de asemenea uşor mai precauţi în legătură cu aşteptările lor.

Întârzierile la plată diferă semnificativ între sectoare

Unele sectoare suferă din cauza unor întârzieri mai mari ale plăţilor, care sunt în mod semnificativ peste medie. Acestea includ în special industria Textilă/ Piele/ Îmbrăcăminte unde valoare medie ipotetică a întârzierilor la plată este de 54,5 zile, urmată de Lemn/ Mobilă, cu 53,8 zile. Folosind modelul Coface, cele mai mici întârzieri la plată sunt în industriile Mecanică/ Precizie (25,0 zile), Auto (31,9 zile) şi sectoarele Produse Chimice/ Combustibili/ Minerale (33,1 zile).

În acest context, nu se pot observa niciun fel de riscuri de lichiditate în rândul companiilor din sectorul Hârtie/ Ambalaje. În mod similar, companiile din sectoarele Produse Chimice/ Combustibili/ Minerale, Comerţ en-gros şi Metale sunt printre cele mai relaxate în evaluările lor,  întrucât cifrele referitoare la plăţile restante mari sunt în mod clar sub medie.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite