Analiştii financiar-bancari cred că BNR va reduce dobânda-cheie la 3% şi va menţine rezervele minime obligatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României (BNR) ar putea reduce, în şedinţa de politică monetară de marţi, nivelul dobânzii cheie de la 3,25% la 3%, potrivit analliştilor financiar-bancari. Ei anticipează că rezervele minime obligatorii s-ar putea menţine constante, la 12% pentru pasivele în lei şi 16% pentru valută.

Şedinţa de marţi, 30 septembrie, este ultima pe care Consiliul de Administraţie al BNR o va avea în structura actuală, care se va schimba pe 10 octombrie.

Unii cred că vor scădea şi RMO la lei

Cei mai mulţi analişti consideră că rezervele minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei ar putea fi menţinute de BNR la 12%, în timp ce un număr mic dintre ei estimează o reducere a acestora la 10%, potrivit unui sondaj intern al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR). Totodată, nivelul RMO în valută ar putea fi păstrat la 16%.

Consiliul de Administraţie (CA) al BNR a decis la începutul lunii august să reducă dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25% pe an, şi să menţină rezervele minime pentru pasivele în lei şi valută, la 12%, respectiv 16%.

Totodată, BNR a redus din nou prognoza de inflaţie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an şi de la 3,3% la 3% pentru 2015, şi a anunţat prognoze privind rata medie a inflaţiei de 1,4% în acest an şi 2,4% anul viitor.

Ciclul reducerilor s-ar putea opri la 2,75%

Analiştii se aşteaptă la continuarea ciclului de relaxare a politicii monetare şi în noiembrie, cu tăierea a încă 0,25 puncte procentuale la dobânda cheie, astfel încât aceasta va ajunge la 2,75%. În acelaşi timp, majoritatea participanţilor la sondaj estimează o reducere a RMO în lei, în paralel cu menţinerea RMO în valută.

De altfel, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat după şedinţa CA din august că prognoza de inflaţie oferă spaţiu pentru o nouă reducere dobânzii-cheie, dar o decizie va depinde mult mai mult de contextul internaţional şi de fluxurile de capital, după experienţa ultimelor luni, în care criza din Ucraina a suprins prin intrări mari de capital în România.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în ianuarie 2008, reunind 60 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, companii de asigurări şi din piaţa de capital.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite