ANAF va publica la sfârşitul lunii aprilie lista persoanelor fizice care au datorii la stat mai mari de 1.500 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a majorat cuantumul minim al datoriilor la buget care se va publica pe site-ul instituţiei pe 30 aprilie, astfel că, în cazul persoanelor fizice, se va publica o listă doar cu cei care au restanţe bugetare mai mari de 1.500 de lei, nu 100 de lei cum se stabilise iniţial.

Cuantumul minim al datoriilor la buget care se vor publica pe site-ul instituţiei pentru celelalte categorii de contribuabili este: 

- 100.000 de lei, în cazul marilor contribuabili (1.500 de lei înainte); 

- 50.000 de lei, în cazul contribuabililor mijlocii (1.000 de lei înainte); 

- 10.000 de lei (500 de lei înainte), în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv persoanele fizice care au obligaţii fiscale restante aferente activităţilor economice desfăşurate independent sau profesiilor libere; 

- 1.500 de lei (100 de lei înainte), în cazul persoanelor fizice, altele decât cele din categoria anterioară. 

„În perioada imediat următoare, contribuabilii ale căror restanţe fiscale înregistrate trebuie publicate vor primi notificări conţinând cuantumul datoriilor, pentru a avea posibilitatea stingerii acestora sau clarificării situaţiei fiscale“, se arată într-un comunicat al ANAF. 

Reprezentanţii Fiscului susţin că au fost luate în considerare atât scopul de a preveni şi de a reduce arieratele la bugetul general consolidat, cât şi costurile necesare notificării, astfel încât se impune modificarea plafoanelor obligaţiilor fiscale restante, care se vor publica pe pagina de internet a ANAF.

Lista datornicilor la bugetul statului va cuprinde: denumirea/numele şi prenumele debitorilor, codul de identificare fiscală, cu excepţia persoanelor fizice, caz în care nu se va menţiona codul numeric personal, ci localitatea domiciliului fiscal, precum şi cuantumul total al obligaţiilor fiscale restante.

Informaţiile referitoare la obligaţiile fiscale restante ale debitorilor se stabilesc pe baza evidenţelor fiscale existente la nivelul organelor fiscale centrale. Debitorii vor fi notificaţi, până în data de 15 a primei luni din trimestrul următor celui de raportare, cu privire la obligaţiile fiscale restante.  

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite