Ambasadorii occidentali le-au arătat studenţilor de la ASE ce e de făcut   pentru ca economia României să devină competitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii la vârf ai Ambasadelor Germaniei, Marii Britanii, SUA şi Franţei la Bucureşti au participat miercuri, în Aula Magna a Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, la un seminar deschis studenţilor în cadrul căruia au explicat ce paşi mai are de făcut România pentru ca piaţa locală să atingă nivelul de competitivitate din ţările lor.

În aceste zile, Academia de Studii Economice organizează a doua ediţie a Forumului pentru Dezvoltare Durabilă şi Antreprenoriat (Forum for Sustainable Development and Entrepreneurship – FSDE).

Forumul îşi propune stimularea iniţiativei şi generarea schimbărilor în sistemul legislativ şi educaţional. Invitaţi de top din mediul de afaceri, academic, diplomatic si Guvern dezbat problemele economiei naţionale prin intermediul unor forumuri interactive.

Miercuri, în cea de-a treia zi a Forumului, la ASE au venit, pentru a susţine un seminar pe teme de competitivitate, ambasadorul Germaniei la Bucureşti - Werner Hans Lauk, ambasadorul Franţei la Bucureşti - Francois Saint-Paul, ambasadoul Regatului Unit al Marii Britanii la Bucureşti - Paul Brummel şi consilierul economic al Ambasadei SUA la Bucureşti, Michael P. Stewart.

Lecţia germană. Aspectele-cheie ale competitivităţii

Ambasadorul Germaniei le-a spus studenţilor economişti că între ţările noastre există un parteneriat puternic, iar investitorii germani au tot interesul ca România să-şi îmbunătăţească gradul de competitivitate.

Werner Hans Lauk a enumerat şi câteva aspecte-cheie pentru ca România să realizeze acest deziderat:
- o infrastructură solidă pentru logistică şi transporturi;
- stabilitatea şi predictibilitatea cadrului legislativ;
- o atitudine activă a populaţiei faţă de calitatea mediului de afaceri;
- mai multă transparenţă în administraţia publică şi în procesul de generare a politicilor publice, fapt care ar duce la scăderea corupţiei.

Lecţia britanică. Reformele structurale

Ambasadorul Marii Britanii le-a prezentat studenţilor un scurt istoric al experienţei economice a englezilor din anii crizei.

„Acum 5-6 ani, economia noastră a suferit un şoc şi oamenii au avut de luat decizii foarte grele, a trebuit să facem reforme dure, structurale. Abia în prezent culegem roadele acelor reforme, iar dovada că impactul lor a fost benefic iat-o: Marea Britanie este între primele 10 ţări în topul mondial al competitivităţii“, a spus Paul Brummel.

Întrebând în sală care ar fi avantajele României, oficialul englez a primit şi câteva răspunsuri de la studenţii ASE: „forţa de muncă“, „sectorul IT&C“, „resursele neexploatate“, „înalta calificare a lucrătorilor“, „doctorii“...

În fine, ambasadorul a enumerat, la rândul său, recomandările pentru ca România să-şi crească gradul de competitivitate: „predictibilitatea cadrului legislativ, responsabilitatea celor care conduc economia, transparenţa, oprirea apariţiei de taxe neaşteptate şi susţinerea sectorului IMM“.

Lecţia franceză. Avantajul sunteţi voi!

Vorbind, spre delectarea auditoriului, într-o engleză cu evident accent francez, ambasadorul Franţei i-a surprins pe studenţi spunându-le că avantajul economiei româneşti în contextul european sunt chiar ei.

„În anii de început, de după Revoluţia din 1989, integrarea în UE era o ţintă.
Apoi, după integrare, România a descoperit că UE nu e un sfârşit de drum ci, dimpotrivă, un început.
De fapt, Uniunea Europeană este un proces continuu.
Povestea UE este o poveste continuă, care spune că este în responsabilitatea fiecărei ţări să-şi creeze condiţiile favorabile şi pilonii pentru dezvoltare.
Pentru aceasta, primul avantaj al României sunteţi voi!“, a arătat Francois Saint-Paul.

El le-a mai spus studenţilor că trebuie să fie mai implicaţi în procesele de transformare economică şi socială, pentru că numai astfel se vor pune în valoare „un nou mod de a vedea lucrurile, un nou mod de a gândi, un nou mod de comunicare“.

Lecţia americană. Nu schimbaţi regulile în timpul jocului!

Şi reprezentantul Ambasadei SUA a vorbit despre necesitatea transparenţei şi a stabilităţii, atât în cadrul legislativ general cât şi în cel fiscal.

„Investitorii îşi doresc cel mai mult să nu se schimbe regulile în timpul jocului, iar România mai are încă destui paşi de făcut în această direcţie“, a spus Michael P. Stewart.

Desfăşurat pe parcursul a cinci zile (9-13 martie), în cadrul Academiei de Studii Economice (sălile Aula Magna şi Virgil Madgearu), proiectul FSDE are ca scop elaborarea de documente şi strategii, în urma discuţiilor dintre actorii domeniilor menţionate.

Evenimentul are o tematică pentru fiecare zi, astfel: Ziua 1- Tech, Ziua 2- Sustainable Development, Ziua 3- Econ Day, Ziua 4- Finance Day şi Ziua 5- Entrepreneurship.

Înscrierile la Forumul pentru Dezvoltare Durabilă şi Antreprenoriat se fac pe site-ul www.fsde.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite