Agențiile de turism cer amânarea termenului pentru RO e-TVA
0Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) susține necesitatea amânării termenului pentru implementarea RO e-TVA.
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) susține necesitatea amânării termenului pentru implementarea RO e-TVA, argumentând că este nevoie de resurse suplimentare.
„Companiile vor trebui să aloce resurse pentru conformarea cu noile cerințe, ceea ce va crește costurile operaționale și va afecta competitivitatea pe piață”, precizează ANAT.
Pe de altă parte, asociația spune că va fi nevoie de o dublare a raportărilor: Sistemul RO e-TVA va dubla raportările, fără a aduce beneficii semnificative în combaterea evaziunii fiscale, deoarece datele necesare sunt deja furnizate prin Declarația 394.
Ignorarea particularităților diferitelor domenii de activitate/practici comerciale: Există o serie de elemente de practică contabilă specifice anumitor operațiuni derulate în cadrul companiilor care nu se regăsesc în datele colectate de ANAF prin diferitele formulare și sisteme puse la dispoziția contribuabililor, situații care se întocmesc manual și nu pot fi generate automat. Totodată, există domenii de activitate care au o contabilitate specifică, și aici vorbim chiar de agențiile de turism, pentru care Codul Fiscal reglementează regimul special de TVA, astfel că pentru acești contribuabili va fi imposibil să corespundă situațiile generate automat cu cele raportate de contabili.
Necesitatea mecanismului: ANAT recunoaște necesitatea unui mecanism eficient pentru recuperarea TVA neîncasat de stat.
„ANAT încurajează dialogul între autorități și mediul de afaceri pentru a găsi soluții echitabile și pentru a asigura o implementare eficientă a RO e-TVA”, arată asociația într-un document remis presei.
Mediul de afaceri cere amânarea e-TVA
În ultima perioadă tot mai multe organizații și asociații au emis puncte de vedere privind implementarea e-TVA, cerând abrogarea ordonanței sau măcar amânarea aplicării acesteia.
Decizia de a amâna intrarea în vigoare a sistemului e-TVA va fi luată după consultări cu mediul de afaceri, a declarat pentru Economedia ministrul Marcel Boloș, adăugând că viitoarea OUG va prevedea prorogarea termenelor pentru notele de diferență TVA și notele justificative.
El a spus că OUG nu va suspenda și nu va amâna tot mecanismul:
”Suntem dispuși să mai amânăm cu 6 luni termenul pentru transmiterea datelor. Adaptarea la reformă e mai grea. Nu vorbim de amânarea intrării în vigoare, ci de prorogarea termenelor pentru notele de diferență TVA și notele justificative cu 6 luni, până la 1 ianuarie. E o perioadă în care analizăm diferențele între situația noastră de evidență fiscală și situația pe care o are contribuabilul și ne lămurim de unde apar aceste diferențe”.