Agenții de turism: Tăiaţi risipa şi ineficienţa publică, dar nu vă atingeți de voucherele de vacanță
0Patronatele şi sindicatele din turism protestează faţă de o posibilă eliminare a voucherelor de vacanţă din bugetul statului pe anul 2025, argumentând că măsura „ar arunca România înapoi cu 20 de ani".
Patronatele şi sindicatele din turism protestează faţă de o posibilă eliminare a voucherelor de vacanţă din bugetul statului pe anul 2025 şi afirmă că această măsură va avea consecinţe catastrofale asupra sectorului, dar şi asupra altor industrii conexe şi „ar arunca România înapoi cu 20 de ani".
„În goana după cârpirea bugetului afectat de pomeni electorale gratuite, Guvernul României dă dovadă de lipsă de viziune şi de înţelegere a mecanismelor economice: vrea să taie chiar acele măsuri care generează venituri la buget şi pe care le-a garantat deja prin lege. Renunțarea la vouchere de vacanţă va îngheţa sau anula investiţiile în infrastructura turistică, în condiţiile în care numărul unităţilor clasificate s-a dublat în ultimii 10 ani. Hoteluri noi şi modernizate de 4 şi 5 stele aflate în proiect nu vor mai fi construite şi va anula şi succesul ultimilor ani de eliminare a turismului la negru", avertizează reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
De asemenea, eliminarea voucherelor de vacanţă va afecta „grav" balanţa valutară, miliarde de euro vor lua drumul Greciei, Turciei, Bulgariei în loc să rămână în ţară.
De asemenea, în opinia reprezentanţilor ANAT, sindicatele anticipează revoltele angajaţilor care vor fi lipsiţi atât de prime, creşteri salariale, cât şi de concedii, în condiţiile în care sănătatea acestora, nevoia de refacere, tratament sau recuperare nu contează pentru guvern.
Potrivit ANAT, această măsură aberantă va avea consecinţe catastrofale pentru sector şi un impact negativ pentru industriile conexe.
Astfel, veniturile din turism, un sector vital pentru economia românească, vor scădea cu 30-40%, iar mii de români - în special cei cu venituri modeste - nu vor mai avea acces la vacanţe, tratamente de recuperare sau odihnă, în condiţiile în care aproape 16% dintre angajaţii din sectorul public au beneficiat pentru prima dată în viaţa lor de o vacanţă datorită acestor vouchere.
Reprezentanţii ANAT mai susţin că, prin eliminarea voucherelor de vacanţă, se va pierde încrederea investitorilor privaţi, care vor fi forţaţi să îşi reducă activitatea sau să îşi închidă afacerile, contribuind astfel la creşterea şomajului.
Impactul negativ asupra altor industrii conexe - transport, alimentaţie publică, cultură şi agrement - care depind de turism pentru a supravieţui este un alt efect al acestei măsuri.
„În timp ce alte state investesc masiv în turism şi dezvoltă politici clare pentru a sprijini acest sector, Guvernul României preferă să taie fără discernământ, ignorând cu desăvârşire consecinţele economice şi sociale ale deciziilor sale. Este un act de nepăsare faţă de cetăţenii români şi o demonstraţie clară a lipsei de viziune şi responsabilitate. Într-o societate normală, voucherele de vacanţă ar fi considerate o investiţie strategică, care stimulează economia, menţine banii în ţară şi contribuie la crearea unui climat economic sănătos. Eventuala eliminare a voucherelor de vacanţă ar arunca România înapoi cu 20 de ani, anulând toate progresele făcute în aceşti ani. Ar fi o măsură distructivă ce va rămâne în istorie ca o dovadă a incapacităţii de a gestiona politici publice care să construiască o economie modernă şi competitivă", avertizează reprezentanţii ANAT.
ANAT precizează că acest protest la care se alătură patronatele, federaţiile, alianţele, asociaţiile din turism precum şi sindicatele este un ultim semnal de alarmă către guvern: „Nu vă atingeţi de voucherele de vacanţă! Tăiaţi risipa şi ineficienţa publică. Dar nu omorâţi găina care dă ouă de aur. Nu omorâţi economia şi nici turismul românesc!".
Federația Ospitalității protestează față de măsurile vehiculate în spațiul public în ultima perioadă, care ar elimina voucherele de vacanță, spunând că „ordonanța trenuleț” ar distruge turismul românesc.
Federația Ospitalității protestează față de „ordonanța trenuleț”
„Reducerea aparatului administrativ, a numărului de funcționari publici, a numărului de agenții și autorități naționale care au supradimensionat și încărcat, ani la rând, aparatul administrativ - acestea sunt măsuri care pot scuti bani la buget, fără sa distrugă turismul românesc”, a informat Federația Ospitalității.
În numele celor 29 de Patronate HORECA pe care le reprezentăm, ne opunem categoric intenției Guvernului de eliminare a tichetelor de vacanță.
„Nu ne întoarceți cu 20 de ani în urmă! Eliminarea tichetelor de vacanță afectează direct peste 1,3 milioane persoane - și ne referim aici la numărul de persoane din aparatul bugetar - plus peste 400.000 de angajați HoReCa, plus turismul românesc per ansamblu.”, a declarat Corina Martin, Secretar General FPIOR.
FPTR: Politicienii aruncă întreaga povară fiscală pe umerii firmelor
Acestor proteste li s-au alăturat și Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a luat la cunostință pe parcursul acestui an prin intermediul canalelor media despre așa-zisele eforturi de aderare la OECD a statului român, sub conducerea alianței “pro-europene”. Considerăm că prin masurile bugetar-fiscale ce au fost lansate in spatial public, alianța ‘pro-europeană’ își pecetluiește propria soartă și își condamnă singură viitorul, încălcând flagrant și metodic fiecare punct din foaia de parcurs asumată pentru această aderare. Alianța “pro-europeană”, care și-a construit discursul pe promisiuni goale de „modernizare economică și socială”, își aruncă masca, dovedindu-se o clică de politicieni incapabili să administreze țara, dar extrem de capabili să arunce întreaga povara fiscală pe umerii operatorilor economici, in special cei mici si mijlocii care au investit capital autohton. Promisiunile de reformă și dezvoltare sunt abandonate in mod inexplicabil, iar ceea ce rămâne este un haos generalizat, un spectacol grotesc de decizii absurde luate pe ascuns, care distrug cu bună știință industrii întregi.
OPTBR solicită menținerea voucherelor de vacanță
Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR), singura entitate reprezentativă pentru industria turismului balnear din țara noastră, împreună cu patronatele, federațiile, alianțele și asociațiile din turism, condamnă cu fermitate intenția Guvernului României de a elimina voucherele de vacanță pentru angajații din sectorul public, pentru anul 2025.
OPTBR subliniază că o astfel de măsură ar avea consecințe negative majore atât din punct de vedere economic, cât și social, având în vedere rolul esențial pe care aceste vouchere îl joacă în susținerea turismului intern și în promovarea sănătății populației.
Voucherele de vacanță au reprezentat un motor de creștere pentru economia locală, contribuind direct la revitalizarea turismului balnear și a altor segmente ale turismului intern. Eliminarea voucherelor ar afecta grav numeroși operatori din turism, inclusiv investitorii din domeniul balnear, care au realizat investiții substanțiale bazându-se pe stabilitatea acestui instrument de stimulare a cererii.