Vicii majore la procesul de înscriere în schema de minimis: cum să iei subvenţii cu firme fictive

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„O firmă fictivă se califică şi primeşte 100 de puncte conform aplicaţiei guvernului.“ FOTO Zf.ro
„O firmă fictivă se califică şi primeşte 100 de puncte conform aplicaţiei guvernului.“ FOTO Zf.ro

România – ţara tuturor posibilităţilor de a pune mâna pe bani publici. Mai precis, prin schema de minimis care, după scandalul din vară, s-a relansat miercuri. Acum, v-aţi gândi că guvernul a făcut tot ce se poate pentru a evita un nou scandal, pe principiul „Cine s-a fript cu ciorbă suflă şi în iaurt”, corect? Ei bine, nu. La guvernul român se aplică principiul „Cine s-a fript o dată, să mai încerce, că poate de data asta merge”.

Concentraţi-vă, deci, 2 minute pentru că ce urmează este gradios, bate chiar caracatiţa POSDRU, despre care am tot scris.

Despre ce este vorba, pe scurt? Despre faptul că statul oferă IMM-urilor 100.000 de euro. Ce trebuie să faci ca să te califici? Păi, să ai o firmă serioasă, în primul rând, conform situaţiilor financiare, adică nu una care este „în dificultate”, şi să te angajezi că oferi noi locuri de muncă. Să nu activezi în sectorul serviciilor, ci în producţie.

Ce ai de făcut? Completezi aplicaţia de înscriere şi primeşti automat un punctaj. Dacă ai peste 60 de puncte înseamnă că eşti eligibil şi treci la etapa următoare: trimiţi cererea de finanţare pentru a fi analizată şi aştepţi răspunsul final. Acum, eu nu vreau să ajungem până acolo, pentru că, după modelul POSDRU s-ar putea să descoperim că lumea este extrem de mică şi funcţionarii puşi să evalueze proiectele au mulţi prieteni chiar în firmele care cer finanţare. S-ar putea, ştiu şi eu? Dar nu zic că e sigur. Aşa că vă propun să ne oprim la formularul de înscriere – fiindcă această etapă este cât de cât transparentă.

Ce observăm noi aici? Că unele firme din cele care au completat aplicaţia au reuşit marea performanţă de a strânge 100 de puncte (din 100). Pe restul nici nu le mai băgăm în seama. Cum au reuşit ele această performanţă? O analiză la întâmplare (aleatorie, vreau să zic) arată că multe dintre ele nici nu trebuiau să se califice. De exemplu, există firme care nu au situaţiile financiare pe 2012. Dar şi mai frumos, există firme care au pierderi pe 2012 sau chiar pe ultimii ani. Există firme care au drept principal obiect de activitate… consultanţa. Adică sunt băieţi deştepţi, doar că teoretic nu aveau ce să caute aici. V-am spus că ai şi pierderi simultan?! Nu mai contează.

Să exemplificăm:

SC Media Cons Proiect SRL

image

SC Macroconsult SRL

image

SC Avena Market SRL

image

Şi preferata mea, SC Momente Dulci SRL

image

Ah, încă ceva, aţi observat câţi angajaţi au aceste firme? Liniuţă, liniuţă, zero, unu… Deci doar firme una şi una, care merită să ia bani de la stat, vor face investiţii nemaipomenite şi vor urca PIB-ul ţării până la cer.

Dar abia acum vine bomboana de pe colivă. Ce-aţi zice dacă v-aş spune că o firmă fictivă se califică şi primeşte 100 de puncte conform aplicaţiei guvernului? Aţi zice că glumesc? Ei bine, dovada o aveţi mai jos, în firma EU SRL, care nu există, care a introdus date fantasmagorice şi complet incoerente în aplicaţie şi care – yes! – a primit 100 de puncte. Şi asta pentru că sistemul este corupt (în sens funcţional), iar sistemul este defectat cu intenţie pentru a se putea distribui banul public către complicii birocraţiei statului. Uita aşa apare posibilitatea ca o firmă inexistentă să se califice şi ea, formal.

image


Firma apare ca având obiect de activitate producţia deşi codul CAEN este de servicii. Ea nu are cifră de afaceri, dar are profit.



Şi alături de ea sunt şi altele!



Să rezumăm, folosind un ton şi limbaj mai academic. Principalele deficienţe identificate:

1.    CUI-ul este valid, dar nu este corelat cu denumirea solicitantului sau cu numărul de la Registrul Comerţului.

2.    Denumirea solicitantului poate fi fictivă.

3.    Se pot înregistra proiecte şi pe CUI-uri din 2013, chiar dacă Ghidul Solicitantului interzice acest lucru.

4.    Codul CAEN, aferent planului de investiţii, nu este corelat cu grila de punctaj, astfel că pentru un cod CAEN de servicii punctat cu 20 de puncte, solicitantul poate alege în grila de punctaj 35 de puncte aferent activităţii de producţie.

5.    Posibilitatea de a introduce date financiare eronate.

6.    Necorelarea indicatorilor de încadrare în categoria de IMM (cifra de afaceri, număr de angajaţi) cu punctajul acordat la criteriu Categoria IMM.

7.    Posibilitatea de a cere mai multe tranşe de plată decât cele prevazute în Ghidul solicitantului, adica 3.

Din situaţia proiectelor depuse până ieri la ora 8:40, reiese că:

-     S-au depus 109 proiecte cu 100 de puncte, adică aproximativ 10% din total proiecte depuse, ceea ce statistic este mult;

-     Un număr de 14 proiecte cu 100 de puncte pt a căror denumire solicitant înregistrată online nu există pe portalul ONRC un CUI (vezi BRUTARIA ALBASTRA-pozitia 1116, MINI COOPER-poziţia 1125, COZIA AIR-poziţia 1126, EU SRL-poziţia 1159). În mod logic, înregistrarea online a acestor proiecte nu trebuia permisă de sistemul de validare al procesului de înregistrare online;

-     12 proiecte care nu apar pe site-ul Ministerului Finanţelor că ar avea situaţii financiare depuse pe 2012, ceea ce face imposibilă încadrarea în categoria IMM;

-     2 solicitanţi înregistraţi în 2013 au obţinut 100 de puncte, în condiţiile în care formularul de înregistrare online nu permite introducerea de numere de la Registrul Comerţului din 2013;

-     O firmă cu mai mult de 9 angajaţi a obţinut punctaj maxim în condiţiile în care un astfel de IMM nu putea obţine mai mult de 95 de puncte.

-     Multe proiecte au denumiri solicitanţi care se regăsesc în denumirea mai multor IMM-uri, ceea ce face imposibilă identificarea solicitantului real fără menţionarea CUI-ului.

-     Un număr mare de proiecte, pentru care din informaţiile publice reiese că ar putea să nu îndeplinească condiţiile de obţinere a punctajului de 100, deoarece au activităţi principale din zona serviciilor sau comerţului şi/sau au sediul social în zona urbană. Aceste proiecte au un oarecare potenţial de risc şi din acest motiv ar fi indicat să se prezinte mai multe informaţii despre proiectele depuse (cod CAEN aferent planului de investiţii, locaţie de implementare).

Postez aici prima şi ultima pagină din lista de 13 pagini pe care o am:

image
image
image
image

Articolul a fost publicat şi pe blogul personal.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite