De ce proiect s-ar apuca laureatul Nobel Muhammad Yunus în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muhammad Yunus
Muhammad Yunus

Muhammad Yunus, cunoscut ca părintele antreprenoriatului social, crede că oamenii nu sunt făcuţi să caute joburi, ci să le creeze. În 2006, Yunus şi instituţia de microcredite pe care a creat-o în Bangladesh, Grameen Bank, au câştigat Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile lor, prin microcreditare, de a crea dezvoltare economică şi socială de jos.

„Banca săracilor” oferă microcredite fără garanţie şi funcţionează conform teoriei că săracii au un potenţial neexploatat, pe care, prin încurajare, îl pot folosi pentru a câştiga mai mulţi bani. Banca a pornit ca un proiect de cercetare a profesorului Yunus în 1976, şi s-a extins, treptat în Bangladesh şi în alte ţări. Grameen Bank are o rată de succes a creditelor care ar face alte bănci să pară nişte „instituţii de caritate pentru bogaţi”, a spus Yunus, şi arată că microcreditarea poate fi mai eficientă decât donaţiile şi ajutoarele sociale pentru a combate sărăcia deoarece încurajează iniţiative antreprenoriale.

Ce fel de proiect aţi dezvolta în România, o ţară membră U.E. care din multe puncte de vedere este încă în curs de dezvoltare?

Muhammad Yunus: Acelaşi lucru (microcreditare – n.r.). Am pornit Grameen Bank în America în 2008. Acum avem opt filiale în New York cu mai mult de 25.000 de clienţi, 100% femei. Mai recent, ne-am extins şi în alte oraşe – avem filiale în Los Angeles, San Francisco, Houston, Indianapolis, Omaha. Asta în Statele Unite.

Avem ramuri ale programului peste tot prin Franţa, Marea Britanie, Norvegia, Italia.

Citeşte pe wall-street.ro continuarea interviului cu laureatul Nobel Muhammad Yunus

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite