Afaceri la ţară: păstrăvărie. Cum se organizează şi ce investiţii sunt necesare într-o fermă piscicolă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afaceri la ţară: păstrăvărie. Producţia unei păstrăvării oscilează în jurul valorii de 40 de kilograme pe metrul cub de apă anual
Afaceri la ţară: păstrăvărie. Producţia unei păstrăvării oscilează în jurul valorii de 40 de kilograme pe metrul cub de apă anual

Afaceri la ţară: păstrăvărie. O păstrăvărie se poate dezvoltă cu uşurinţă în numeroase zone, mai ales în mediul rural. În funcţie de configuraţia terenului, costurile pot fi mai mici sau mai mari, totul e să ai la bază un plan de afaceri bine pus la punct. Vă prezentăm câteva detalii necesare dezvoltării unei afaceri cu o păstrăvărie.

Specialiştii spun că valoarea investiţiei nu depinde numai de aspectul general al păstrăvăriei, ci şi de structura solului sau de distanţa faţă de punctul de aprovizionare cu materiale de construcţie.

Afaceri la ţară: păstrăvărie. Calcule financiare

Sunt numeroşi factori care pot fi luaţi în calcul atunci când se trece la construirea unei păstrăvării, dar trebuie reţinut faptul că investiţia poate fi redusă atunci când se urmează nişte etape esenţiale gândite tocmai pentru a eficientiza procesul de construire şi pentru a reduce cheltuielile de investiţie în acelaşi timp.

Cu toate acestea însă, se pot face nişte estimări care să se apropie de valoarea reală a costurilor iniţiale de investiţie, notează site-ul afacerilacheie.ro.

Astfel, pentru o păstrăvărie care deţine o suprafaţa a luciului de apă de 2.000 mp şi care include o casă de incubaţie, un filtru sanitar, spaţiul de locuit al păstrăvarului, un depozit pentru hrana păstrăvilor şi o magazie pentru diverse materiale, investiţia poate ajunge - potrivit sursei citate - la aproximativ 1,5 milioane de lei.

La o producţie estimată la 120 de tone anual, profitul anual net poate ajunge cu uşurinţă la 300.000 de lei.

Acestea sunt estimările făcute în cazul unei păstrăvării de dimensiuni mai mari, iar această sumă poate fi obţinută mai rapid cu ajutorul proiectelor de obţinere a fondurilor europene.

Afaceri la ţară: păstrăvărie. Exemplul unei micro-păstrăvării

Cei care doresc însă o afacere care să fie începută imediat pot construi cu succes o păstrăvărie mai mică şi pot obţine un profit semnificativ.

În plus, în situaţiile în care structură solului o permite, păstrăvul poate fi crescut în bazine de pământ, nebetonate.

„Un capital de 20.000 de euro v-ar fi de ajuns pentru o micro-fermă, o micro-păstrăvărie. Desigur, asta se întâmplă  dacă aveţi deja spaţiul şi colaboraţi cu o firmă de construcţii mai avantajoasă, în ceea ce priveşte sistemul de tarifare.
Luaţi în considerare că vă trebuie terenul şi apoi vă trebuie bazinele de creştere, bazine betonate şi multe instalaţii de purificare a apei, de aerisire, de oxigenare şamd. Mai sunt necesare furajul şi controalele periodice din partea unui veterinar specializat în îngrijirea păstrăvilor aparţinând speciei dorite”, afirmă un consultant.

Afaceri la ţară: păstrăvărie. Exemplul fermei medii

O păstrăvărie de dimensiuni medii poate produce şi 10 tone de peste pe an. Producţia normală este de 40 kg pe metru cub de apă.

Cu alte cuvinte, discutăm despre profituri extrem de mari. Desigur, contează foarte mult şi maniera în care alegeţi să va valorificaţi producţia.

Una este să încercaţi să vindeţi la poarta crescătoriei şi altă este să colaboraţi cu mai multe pensiuni şi restaurante sau firme de colectare a peştelui. Fiecare deţine preţul ei la care achiziţionează peştele şi în funcţie de posibilităţile pe care le deţineţi şi pe care le luaţi în calcul, va reiese o anumită cifră pentru profiturile la care va puteţi aştepta.

De asemenea, tot cu referire la profituri, mai luaţi în calcul şi faptul că mulţi deţinători de păstrăvării aleg să ofere curioşilor şi pasionaţilor de pescuit şansa de a-şi captura singuri peştele.

Se ia taxă pentru pescuit, pentru undiţe şi alte instrumente şi apoi şi pentru peştele prins, la kilogram.

În ceea ce priveşte durata de amortizare, experţii din acest domeniu discută despre o perioadă foarte scurtă datorită valorificării rapide a primei producţii.

Dar, ca pentru orice altă afacere de acest fel, este nevoie de o cantitate de informaţii specializate care pot fi obţinute apelând la un profesionist sau printr-o instruire făcută cu ajutorul unui ghid specializat de construire a unei păstrăvării, precum şi de dezvoltare a afacerii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite