Afacere profitabilă cu mure. Ce trebuie să ştii dacă vrei să te apuci de cultivat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O afacere profitabilă cu mure poate aduce beneficiarului bani frumoşi, câştigul putând ajunge până la 40.000 de euro pe hectar. „Adevărul“ vă prezintă ce trebuie să ştiţi dacă vreţi să va lansaţi într-un astfel de business.

O afacere cu mure necesită, întâi de toate, un teren pentru plantaţie. Astfel, la înfiinţarea unei astfel de culturi trebuie realizate lucrările de bază: pregătirea terenului de plantare, stabilirea distanţelor pe rând, pichetarea terenului, alegerea soiului şi plantarea efectivă.

Pichetarea înseamnă marcarea pe teren a fiecărui arbust care se plantează, iar acest lucru se face prin picheţi, de unde şi numele respectiv. 

Afacere profitabilă cu mure. Alegerea soiului, importanţă maximă

Primul lucru pe care trebuie să îl ştiţi este că murele de cultură nu trebuie să aibă spini, aşa cum are murul sălbatic. Teodor Toader, din comuna argeşeană Leordeni, a folosit în plantaţia sa soiul american Thornfree. Murele produse de acesta sunt atât de mari încât încap doar trei într-o palmă. 

Soiul Thornfree („fără ţepi“ în traducere – n.r.) are fructe mari, şi este recomandat pentru culturile din zonele aride şi cu ierni aspre. Fructele sunt de culoare negru intens, gustul este uşor acidulat, sunt foarte aromate şi suculente. Un astfel de soi ar putea produce 13-15 tone pe hectar. Perioada de recoltare este târzie, adică între august şi sfârşitul lunii septembrie.

Site-ul muri.ro are la vânzare butaşi din acest soi, dar şi Thornless Evergreen. Acesta poate produce o recoltă de 12-14 tone pe hectar, fructele sunt negru-violet, de mărime medie, iar perioada de recoltare este la începutul lunii august. Un butaş costă 8 lei.

Numai că Teodor Toader avertiza recent că nu toate murele de pe piaţă sunt adevăratul soi Thornfree, ci ar fi doar un soi românesc fără spini, astfel că murele ar fi doar 60% din mărimea celor pe care le produce el. Astfel că trebuie atenţie sporită atunci 

Potrivit Manager.ro, există multe soiuri autosterile (Rathbun, Mammut, Mc. Donald, Wilson, Premo, Rogers, Advance), astfel că ar fi recomandat să se planteze mai multe soiuri în parcelă. Acest lucru este necesar pentru ca florile să ducă la realizarea de fructe.

Afacere profitabilă cu mure. Cultivarea

Plantaţia de mur necesită aceleaşi lucrări ca la zmeur. Se practică mai mult cultura susţinută pe spalier, cu trei sarme duble, similar viţei de vie. Înaltimea spalierului ar trebui să fie de circa doi metri.

Distanţele de plantare folosite sunt de 2,5 metri între rânduri şi jumătate de metru între plante pe rând, ceea ce asigură un spaţiu de nutriţie suficient şi o iluminare bună.

Fănica Bălan a înfiinţat, alături de soţul ei, Constantin, o plantaţie de muri, în satul Plevna, din comuna Rediu, în judeţul Galaţi. Familia Bălan avertizează că plantele trebuie legate de patru ori pe an, nu o dată-de două ori, ca viţa de vie.

Afacere profitabilă cu mure. Recoltarea

Recoltarea se face manual, între jumătatea lunii iulie şi septembrie. Fermierul Teodor Toader spune că produce 20 de tone pe hectar, iar fructele sunt vândute cu 14 lei pe kilogram.

El spune că obţine venituri chiar şi de 50.000 de euro pe hectar, cu costuri anuale ce nu depăşesc 5.000 de euro pe hectar. Problema este că investiţia iniţială necesară trebuie să fie de 10.000 de euro şi apoi să aştepţi patru ani până la vârful de producţie. 

Afacere profitabilă cu mure. Întinerirea

De asemenea, o altă problemă este faptul că o plantaţie de mur are o viaţă productivă de doar zece ani, astfel că trebuie întinerită mult mai des decât viţa de vie, de exemplu, care rezistă chiar şi zeci de ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite