Înfiinţarea unei plantaţii de coacăze. Cât costă şi ce câştiguri aduce

0
0
Înfiinţarea unei plantaţii de coacăze presupune cheltuieli mici şi poate aduce profituri mari
Înfiinţarea unei plantaţii de coacăze presupune cheltuieli mici şi poate aduce profituri mari

Coacăzele negre, foarte bogate în vitamina C şi apreciate pentru calităţile lor curative, au o cerere garantată şi, de aceea, pot aduce profituri substanţiale cultivatorilor. Vă prezentăm în continuare câteva detalii privind înfiinţarea unei plantaţii de coacăze.

Arbustul de coacăz preferă solurile mai aride, din zonele colinare şi de deal, nu este pretenţios, rezistă destul de bine la atacul diverşilor dăunători şi nu trebuie udat decât dacă este secetă evidentă.

Înfiinţarea unei plantaţii de coacăze. Cât costă

Cultivatorii care se ocupă de mai mulţi ani de plantaţiile de coacăz spun că la început, la înfiinţarea culturii, au investit 5.000-6.000 de euro per hectar.

Asta însemnând pregătirea şi desţelenirea terenului, achiziţia plantelor (de la furnizori autorizaţi, cei mai apreciaţi fiind cei din Polonia), costurile cu forţa de muncă şi cu plantarea efectivă etc.

Plantarea trebuie să se facă în lunile de toamnă târzie (octombrie, noiembrie), apoi primăvara se intervine cu o discuire şi lucrări de îndepărtare a buruienilor, volbura fiind princiupalul dăunător.

Înfiinţarea unei plantaţii de coacăze. Cât se câştigă

Pentru a rezolva ecuaţia costuri-câştiguri, trebuie avut în vedere că în primul an randamentul culturii de coacăze este de 1-2 tone la hectar, după care acesta poate ajunge şi la 7-8 tone la hectar.

Pe piaţă, coacăzele se vând cu preţuri începând de lşa 7-8 lei/kilogram, pentru prelucrare industrială, respectiv cu 10 lei/kilogram la en-detail (în pieţe, la caserolă), pentru consumul imediat, în stare proaspătă.

Cele mai mari cheltuieli aferente acestei afaceri sunt cele cu forţa de muncă. În prezent, un culegător este plătit cu 1,5-2 lei/kilogramul cules, dar mai trebuie asigurat şi transportul oamenilor, ca şi o masă în câmp.

Randamentul unui culegător poate fi de 60-70 de kilograme pe ziua de muncă.

Coacăzul se culege în iunie, astfel că în adoua parte a anului terenul folosit la înfiinţarea unei culturi de coacăze poate fi folosit la alte culturi.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite