Afacere cu cartofi mov sau cum să obţii un profit de 10 ori mai mare decât investiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartofii mov aduc foarte multe beneficii sănătăţii celor care îi consumă, dar şi profituri frumoase celor care îi cultivă FOTO voceatransilvaniei.ro
Cartofii mov aduc foarte multe beneficii sănătăţii celor care îi consumă, dar şi profituri frumoase celor care îi cultivă FOTO voceatransilvaniei.ro

Cartoful mov a devenit în ultimii ani una dintre cele mai profitabile culturi agricole pe suprafeţe mici, un fermier care are o afacere cu cartofi mov şi care cultivă un singur hectar putând obţine un profit chiar şi de 10 ori mai mare decât investiţia realizată.

Legumele exotice, cum este şi cartoful mov, au devenit afaceri profitabile în România. Cartoful mov este la mare căutare, în special peste hotare, dar şi în ţara noastră, iar asta pentru că aduce o serie de beneficii sănătăţii, dar şi profituri frumoase celor care îi cultivă. 

Un kilogram de sămânţă de cartofi mov costă 25-30 de lei. Însă, dintr-un kilogram de seminţe rezultă o recoltă de 10-11 kilograme. Iar un kilogram de cartofi mov se vinde chiar şi cu 30 de lei. Reiese astfel că, scăzând costurile pentru lucrările specifice culturii, profitul tot va fi mai mare de până la 10 ori decât investiţia. 

Afacere cu cartofi mov, beneficii pentru sănătate şi profit frumos

Viorica Laszlo este unul dintre puţinii cultivatori de cartofi mov din România. Ea locuieşte la Cluj, dar a cultivat un hectar cu cartofi mov în judeţul Alba, deocamdată, doar pentru consumul propriu. Sămânţa a adus-o din Nordul Europei, după ce a auzit de calităţile extraordinare ale acestei specii. 

„Datorită faptului că este o legumă care se consumă destul de frecvent în fiecare familie, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii aportul nutritiv este net diferit faţă de cartoful obişnuit. Sunt foarte sănătoşi. Sunt foarte buni pentru a preveni tot felul de tumori“, a declarat Viorica Laszlo pentru citynews.ro.

Cartoful violet este bogat în vitamina C, dar şi în fier, calciu, potasiu, proteine, fibre şi carbohidraţi. Această cultură poate fi o mină de aur pentru agricultori, deoarece câştigurile sunt de cel puţin zece ori mai mari decât investiţia.

Costurile înfinţării unei culturi pentru o afacere cu cartofi mov

Gabi Sandu, primul fermier care a reuşit aclimatizarea acestei plante în România, spune că exotica legumă poate aduce agricultorilor câştiguri-record, de cel puţin zece ori mai mari decât investiţia la hectar, iar anul trecut, întreaga recoltă a producătorului autohton s-a vândut ca pâinea caldă pe piaţa din Italia, potrivit agrointel.ro.

Ideea unei afaceri cu cartoful mov i-a venit lui Gabi Sandu acum opt ani, după ce a văzut un reportaj la televizor despre cei mai sănătoşi cartofi din lume. Abia după un an a reuşit să facă rost de câteva kilograme de tuberculi originari din Peru. „Am început cu patru soiuri, din care doar două au rezistat şi am reuşit să le aclimatizăm. În Peru, cultivarea cartofilor mov se face la altitudini de 3.000 de metri, planta fiind rezistentă la secetă şi mană. Este sensibilă însă, la fel ca şi cartoful obişnuit, la gândacul de Coloradă“, a explicat Gabi Sandu, în urmă cu un an, pentru agrointel.ro.

La 1.000 de metri pătraţi este nevoie de 350 de kilograme de sămânţă, astfel că, la un hectar, fermierii trebuie să investească în 3.500 de kilograme. La un preţ de 30 de lei/kilogram, costurile înfiinţării ajung la 105.000 lei (24.000 de euro), la care se adaugă lucrările specifice culturii de cartof (aproximativ 2.500 de lei). Banii vor fi însă recuperaţi înzecit, arată calculele agrointel.ro. De la fiecare kilogram de sămânţă, fermierul obţine o recoltă de circa 10-11 kilograme. Astfel, de pe un hectar, profitul poate depăşi 200.000 de euro, cu condiţia ca agricultorul să găsească piaţă de desfacere la preţ bun pentru toată producţia. „Cultivarea pe suprafeţe mari implică unele riscuri, în special cel al furturilor. Locaţia unde am plantat noi este ţinută secretă. Cine nu ştie exact, dacă doar trece pe lângă ferma noastră, nu îşi dă seamă că este cartof mov, pentru că seamănă identic cu cel obişnuit. Doar la secţionarea unui tubercul se face diferenţa“, a explicat Gabi Sandu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite