Acțiunile Gabriel Resources s-au prăbușit după anunțul privind pierderea procesului împotriva României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prețul acțiunilor Gabriel Resources s-a prăbușit, luni, înainte de deschiderea bursei de la Toronto, după ce vineri ICSID a anunțat că a pierdut procesul împotriva României.

Cariera de la Roșia Montană
Gabriel Resources a pierdut procesul în care a dat judecată România legat de proiectul Roșia Montană

Joi, înainte de a fi oprite de la tranzacționare, acțiunile Gabriel Resources valorau 0,87  dolari/acțiune. După anunțul privind pierderea procesului, titlurile Gabriel Resources s-au prăbușit până la 0,005 dolari/acțiune, suferind astfel o depreciere de 99,42%, potrivit Profit.ro.

Bursele sunt extrem de sensibile la anunțurile făcute în spațiul public, în special când este vorba de procese răsunătoare, ale căror rezultate îi pot ruina sau îmbogăți pe acționari. Astfel de situații s-au văzut chiar și în cazul declarațiilor mai mult sau mai puțin inspirate ale lui Elon Musk care au dus la oscilații puternice a acțiunilor Tesla pe burse și chiar pierderi.

În cazul de față însă Gabriel Resources a ținut să facă anunțuri publice privind stadiul procesului privind proiectul aurifer de la Roșia Montană, inclusiv pe bursă, ceea ce i-a dublat valoarea acțiunilor într-un timp extrem de scurt.

Concret, începând cu jumătatea lunii noiembrie a anului trecut până la începutul lunii februarie, Gabriel Resources a făcut o serie de anunțuri pe bursă care au crescut artificial prețul acțiunilor.

„Gabriel Resources ia act de creșterea recentă a prețului acțiunilor sale și a volumului de acțiuni tranzacționate. Compania nu are cunoștință de nicio decizie a Tribunalului sau de momentul acesteia și așteaptă comunicări suplimentare din partea ICSID în acest sens. Odată primită decizia, Gabriel va anunța piața fără întârziere”, informa Gabriel Respurces la 2 februarie.

Și politicienii români au pus umărul la creșterea prețurilor

Pe 31 ianuarie, valoarea unei acțiuni era 0,45 dolari canadieni. Până pe 7 martie au tot crescut până la 0,87 dolari canadieni, valoarea de piață a companiei ajungând la 897,64 milioane dolari canadieni (aprox. 663 milioane dolari americani).

În aceeași zi, 31 ianuarie, a apărut „pe surse” știrea că România va pierde procesul cu Gabriel Resources, că instanța de la Washington se va pronunța pe 10 februarie, și că ar trebui să plătim cel puțin 2 miliarde de dolari. Și acest anunț „pe surse” a influențat bursa.

Pe 7 martie, cu o zi înainte de decizia ICSID, ministrul Finanțelor Marcel Boloș și premierul Marcel Ciolacu se arătau sceptici cu privire la șansa României de a câștiga procesul la ICSID, primul afirmând că sunt șanse extrem de mici, în timp ce premierul anunța că este pregătit să organizeze un referendum privind exploatarea aurului.

Acţiunile, oprite de la tranzacţionare abia joi

În aceeași zi – 7 martie – și Gabriel Resources anunța pe burse că ICSID se va pronunța până pe 12 martie și că, în declarațiile sala anterioare a adus la cunoștința publicului „informații prospective”, „care implică riscuri, incertitudini, ipoteze și alți factori, (...) care nu se pot concretiza niciodată și nu se vor dovedi incorecte (...) ceea ce ar putea face ca rezultatele companiei să difere semnificativ de cele exprimate în declaratiile anterioare”.

Joi, Gabriel Resources informa că „nu există nicio asigurare că Gabriel va reuși să stabilească răspunderea României în cadrul Arbitrajului ICSID sau, dacă va avea succes, că reclamanții vor primi sau încasa o hotărâre în bani în suma solicitată sau chiar deloc”.

La 7 martie, acțiunile Gabriel Resources au fost oprite de la tranzacționare, nu înainte de a le crește prețul, de la 0,80 dolari canadieni în data de 6 martie, la 0,87 dolari canadieni la 7 martie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite