Cum a fost influenţat preţul acţiunilor Gabriel Resources pe burse de anunțurile companiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriel Resources a pierdut procesul la ICSID legat de dosarul Roșia Montană, însă pare să fie câștigătoare în ce privește prețul acțiunilor pe burse.

Cariera de la Roșia Montană
Gabriel Resources a pierdut procesul la ICSID legat de dosarul Roșia Montană

Bursele sunt extrem de sensibile la anunțurile făcute în spațiul public, în special când este vorba de procese răsunătoare, ale căror rezultate îi pot ruina sau îmbogăți pe acționari. Astfel de situații s-au văzut chiar și în cazul declarațiilor mai mult sau mai puțin inspirate ale lui Elon Musk care au dus la oscilații puternice a acțiunilor Tesla pe burse.

În cazul de față însă Gabriel Resources a ținut să facă anunțuri publice chiar pe burse, ceea ce i-a dublat valoarea acțiunilor într-un timp extrem de scurt.

Concret, în data de 14 noiembrie, Gabriel Resources anunța bursa că așteaptă o decizie finală din partea tribunalului arbitral în cadrul procedurii de arbitraj ICSID.

Gabriel Resources apreciază că procesul de arbitraj a fost un adevărat test de răbdare și rezistență pentru toate părțile interesate și este mulțumit că procedurile sunt închise. Așteptăm cu nerăbdare perspectiva de a primi o hotărâre obligatorie și executorie în favoarea noastră din partea Arbitrajului ICSID. Vom evalua apoi direcția strategică și pașii tactici ai afacerii", declara atunci Dragoș Tănase, Președinte și Director Executiv al Gabriel Resources.

La data de 2 februarie, un alt anunț pe bursă făcea „valuri”, compania recunoscând că prețul acțiunilor a explodat.

„Gabriel ia act de creșterea recentă a prețului acțiunilor sale și a volumului de acțiuni tranzacționate. Gabriel nu are cunoștință de nicio decizie a Tribunalului sau de momentul acesteia și așteaptă comunicări suplimentare din partea ICSID în acest sens. Odată primită decizia, Gabriel va anunța piața fără întârziere”.

Cum a fost influențat prețul acțiunilor

Pe 31 ianuarie, valoarea unei acțiuni era 0,45 dolari canadieni. Până pe 7 martie au tot crescut până la 0,87 dolari canadieni, valoarea de piață a companiei ajungând la 897,64 milioane dolari canadieni (aprox. 663 milioane dolari americani).

În aceeași zi, 31 ianuarie, a apărut pe surse știrea că România va pierde procesul cu Gabriel Resources, că instanța de la Washington se va pronunța pe 10 februarie, și că ar trebui să plătim cel puțin 2 miliarde de dolari. și acest anunț „pe surse” a influența bursa.

La data de 7 martie, Gabriel Resources a anunțat că tribunalul arbitral trebuie să emită decizia sa finală în procesul său împotriva României la ICSID până la data de 12 martie 2024 și că odată ce va primi decizia va notifica piața.

Referitor la declaratiile anterioare, Gebriel Resources ține să precizeze că toate comunicările conțin „informații prospective” în sensul legislației canadiane aplicabile privind valorile mobiliare.

Declarațiile prospective implică riscuri, incertitudini, ipoteze și alți factori, inclusiv cei menționați mai jos, care nu se pot concretiza niciodată, nu se vor dovedi incorecte sau nu se vor materializa altfel decât cele prevăzute în prezent, ceea ce ar putea face ca rezultatele companiei să difere semnificativ de cele exprimate sau implicite de astfel de privitor la declaratiile anterioare.

Numeroși factori ar putea face ca rezultatele reale să difere semnificativ de cele din declarațiile prospective, inclusiv:

Nu există nicio asigurare că Gabriel va reuși să stabilească răspunderea României în cadrul Arbitrajului ICSID sau, dacă va avea succes, că reclamanții vor primi sau încasa o hotărâre în bani în suma solicitată sau chiar deloc. Eșecul de a prevala în cadrul Arbitrajului ICSID sau de a obține sau recupera o compensație adecvată pentru pierderea de valoare a investițiilor Grupului, ar afecta în mod negativ Grupul.

Având în vedere natura specifică cazului, incertitudinea inerentă în acțiunile pârâtului și în procesul, momentul și rezultatul arbitrajului ICSID și orice aplicare a acestuia, nu poate exista nicio asigurare că arbitrajul ICSID va avansa într-un mod obișnuit sau previzibil sau să fie finalizate sau soluționate într-o perioadă de timp specifică sau rezonabilă”, informa Gabriel Resources la data de 7 martie.

La 7 martie, acțiunile Gabriel Resources au fost oprite de la tranzacționare, nu înainte de a le crește prețul, de la 0,80 dolari canadieni în data de 6 martie, la 0,87 dolari canadieni la 7 martie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite