A doua bancă din România, BRD, şi-a dublat profitul în primul semestru. Cum a reuşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BRD Groupe Societe Generale a înregistrat în primul semestru un profit net de 270 de milioane de lei, de peste două ori mai mare decât cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată într-un comunicat al băncii.Potrivit BRD, a fost îmbunătăţit costul riscului, iar activele au urcat cu 4,24%, revenind la nivelul de la finele anului 2013, de 47 de miliarde de lei.

În primele şase luni ale anului trecut, banca a obţinut un profit de 128 de milioane de lei. La finele anului trecut, activele totale ale instituţiei de credit se plasau la 45,18 miliarde de lei.

Motoarele creşterii

Venitul net bancar al BRD a scăzut cu 5% faţă de primul semestru al anului trecut, la aproape 1,23 miliarde de lei, pe fondul dobânzilor scăzute, însă au urcat cu 2,4% comparativ cu trimestrul anterior datorită creşterii marjei nete de dobândă şi a veniturilor din comisioane.

"Anularea sau reducerea unor comisioane pe segmentul retail precum şi veniturile mai mici din angajamentele extrabilanţiere ale băncii s-au tradus printr-un declin de 3,4% al veniturilor din comisioane.
Cu toate acestea, Grupul BRD a înregistrat venituri mai mari din servicii de bancă la distanţă (internet şi telefon mobil), servicii de custodie şi depozitare, administrarea activelor, credite sindicalizate şi operaţiuni cu numerar", se arată în comunicatul băncii.

Cum a mers creditarea clienţilor

Soldul creditelor nete ale grupului BRD s-a redus cu 2,5% faţă de primele şase luni ale anului trecut, la 27 miliarde de lei, pe fondul scăderii portofoliului de credite pentru IMM, însă a înregistrat un avans de 1,1% comparativ cu sfârşitul anului trecut, portofoliul de credite acordate persoanelor fizice şi clienţilor corporativi fiind în creştere.

Împrumuturile pentru persoanelor fizice au urcat cu 2,6% faţă de primul semestru din 2014 şi cu 2,4% faţă de finele anului, la 17 miliarde de lei, pe fondul creşterii stocului de credite pentru locuinţe.

Creditele noi pentru locuinţe au consemnat un avans anual de 78%, la 0,8 miliarde de lei, susţinute de finanţările prin programul Prima Casă, care au reprezentat 76% din totalul creditelor noi pentru locuinţe, precum şi de creditele imobiliare standard.

Volumul creditelor noi acordate persoanelor fizice a fost de 2,4 miliarde de lei în primele şase luni, în creştere cu 18%.

Soldul creditelor nete acordate categoriei de mari clienţi corporativi a consemnat un avans de 6,6% faţă de sfârşitul anului trecut şi de 2,8% comparativ cu iunie 2014.

"Activitatea de creditare începe sa dea semne pozitive, având în vedere îmbunătăţirea susţinută a volumului de credite nou-acordate persoanelor fizice si marilor clienţi corporativi, şi creşterea faţă de trimestrul anterior a veniturilor bancare din activitatea de bază”, a declarat în comunicat preşedintele BRD, Philippe Lhotte.

Cum au economisit clienţii

Depozitele BRD au crescut cu 9,5% faţă de primele şase luni ale anului trecut (4,9% de la finalul anului), la 37,7 miliarde de lei, ca urmare a atragerii de economii de la clienţii retail şi non-retail.

"Depozitele populaţiei au înregistrat un avans peste cel al pieţei, beneficiind în special de creşterea susţinută a conturilor curente (+23,6% an/an). Baza importantă de depozite, reprezentând 89,4% din totalul datoriilor, alături de un indicator credite nete/depozite solid (de 71,6% la 30 iunie 2015, -2,9 puncte procentuale faţă de 31 decembrie 2014 şi -8,7 puncte procentuale faţă de 30 iunie 2014) asigură o autonomie financiară crescută", se mai spune în comunicat.

Cheltuielile şi neperformantele s-au redus

Cheltuielile operaţionale s-au diminuat cu 1,3% faţă de perioada similară a anului trecut, la 633 de milioane de lei. Banca a înregistrat în continuare economii în ceea ce priveşte cheltuielile imobiliare, de comunicare şi de consultanţă, gestionând costurile mai bine, astfel că indicatorul cost/venit a fost de 51,6%.

BRD a redus rata creditelor neperformante (NPL) de la 23,4% la 30 iunie 2014 la 18,8% la nivelul băncii, ca urmare a operaţiunilor de ştergere şi de vânzare de creanţe neperformante.

Totodată, gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane IFRS a crescut de la 71,2% la 72,9%.

Costul net al riscului a scăzut cu 46,2% la nivelul Grupului, cu evoluţii favorabile pe ambele segmente, persoane fizice şi companii.

Indicatorul de solvabilitate al BRD, de 16,3% la nivel individual (conform Basel III) la 30 iunie 2015 a fost uşor în scădere faţă de nivelul de 16,6% înregistrat după primul semestru al anului trecut.

A doua bancă din România

BRD este a doua bancă din România după active, cu 2,2 milioane de clienţi şi operează o reţea de 845 de unităţi. Totodată, deţine în portofoliu 2,2 milioane de carduri emise şi o reţea de acceptare de peste 26 000 POS-uri şi 1.500 de ATM-uri.

Acţiunile BRD, cotate la Bursa de Valori Bucureşti, au închis şedinţa de tranzacţionare de marţi la preţul de 11,3 lei, în creştere cu 0,62% faţă de referinţă. La această cotaţie, capitalizarea băncii este de 7,87 miliarde de lei (1,77 miliarde de euro).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite