TOP Cele mai bune cărţi motivaţionale

TOP Cele mai bune cărţi motivaţionale

Cele mai bune cărţi motivaţionale. Cărţile de dezvoltare personală îţi pot schimba viaţa

Cele mai bune cărţi motivaţionale. În orice librărie intri, rafturile librăriilor sunt încărcate cu fel de fel cărţi motivaţionale, care de care mai colorate şi mai promiţătoare. Cum atingi extazul în 7 paşi, cum să fii mai persuasiv decât Houdini şi mai asertiv decât un general de armată - toate acestea sună bine, dar adevărul e că nu e chiar aşa de simplu să te schimbi peste noapte.

Sfat pentru a alege o carte de ”self-help”: preferaţi autorii care nu vă fac cu ochiul şi nu vă vând soluţii miraculoase, verificaţi-le (din textul de pe copertă) experienţa profesională şi răsfoiţi cartea, pentru a vedea dacă prezintă suficiente cazuri din propria practică şi dacă vor să vă vândă soluţii miraculoase sau vă avertizează că vă aşteaptă un drum deloc uşor. Acestea sunt şi criteriile după care am ales cele 10 cărţi de mai jos (din colecţia de ”Psihologie practică” a Editurii Trei), volume folositoare în dragoste, în parentaj sau la locul de muncă.
 

1. Cele mai bune cărţi motivaţionale. Cartea gesturilor

A devenit repede un bestseller, nu doar pentru că te învaţă cum să-i ”ghiceşti” pe ceilalţi din gesturile şi fâstâcelile lor, dar şi pentru că oferă explicaţii psihologice lămuritoare şi punctează limitele oricărei interpretări a limbajului nonverbal. Autorul, Peter Collett, este profesor la Oxford de psihologie socială şi a colaborat nu o dată cu televiziunile britanice, pentru a descifra gesturile politicienilor. 
 

2. Arta de a citi gândurile

Vine oarecum pe aceeaşi linie, doar că suedezul Henrik Fexeus, psiholog specializat în programare neuro-lingvistică, te învaţă mai curând cum să-ţi utilizezi propriul limbaj nonverbal (ton, postură, expresie facială) pentru a fi mai convingător în dialogurile tale cu partenerul sau cu şeful de la serviciu. Unul dintre capitole va interesa cu siguranţă tinerii în căutare de aventuri amoroase. Se cheamă ”Arta agăţatului inconştient”...
 

3. Cele mai bune cărţi motivaţionale. Reţete de jocuri 

Este mai mult decât pare. Nu e o listă cu jocuri de copii, ci o hartă de psihologie a copilului pusă la îndemâna părinţilor de psihoterapeutul american Lawrence J. Cohen. Prin joc (de la aruncatul copilului în aer până la jocul stând aşezat pe podea) şi mai ales prin crearea de scenarii, părintele îşi poate cunoaşte copilul mai bine, îi poate afla mai uşor grijile şi anxietăţile şi îl poate ajuta chiar (printr-un joc cu păpuşi sau figurine, de pildă) să găsească cele mai bune căi pentru a depăşi dificultăţile din viaţa de la grădiniţă ori problemele legate de frica de monştri sau de greutate în exprimarea emoţiile. 
 

4. Părintele eficient 

Nominalizat în mai multe rânduri la Premiul Nobel pentru Pace, Thomas Gordon are meritul de a fi preluat tehnici folosite în cabinetul psihoterapeutic, adaptându-le la relaţia părinte-copil. ”Oglindirea” sau ”ascultarea activă” sunt două exemple de procedee pornite din munca terapeutică, dar utilizabile foarte bine în dialogurile cu un copil care fie e prea mofturos, fie e prea interiorizat şi nu ştie cum să-şi spună păsul. Miza cărţii este de a găsi calea către o negociere ”reciproc avantajoasă” între cei mari şi odraselele lor.
 

5. Cele mai bune cărţi motivaţionale. Exerciţii de meditaţie pentru depăşirea depresiei

O mână de psihologi anglofoni (din SUA, dar şi din Anglia sau Canada) au testat eficienţa tehnicilor corporale orientale (zen-budiste, în speţă) pentru persoanele cu depresie şi au ales ce era cu adevărat folositor pentru pacienţii lor. Sigur, meditaţia (mindfulness) nu te face bine peste noapte şi nici nu e o tehnică de sine stătătoare. E un adjuvant al psihoterapiei şi, realizată constant şi corect, meditaţia dă realmente rezultate, arată cei patru autori ai cărţii (Williams, Teasdale, Segal, Kabat-Zinn). Nu vei afla cum să te ”integrezi în absolut”, ci cum să îţi uşurezi apăsările sufleteşti ,aplicând nişte tehnici orientale străvechi validate însă ştiinţific şi adaptate recent pentru stilul de viaţă occidental.
 

6. Cele mai bune cărţi motivaţionale. Imperfecţi, liberi şi fericiţi

 
Câţi autori de cărţi de autoajutorare credeţi că vor cita şi vor folosi reflecţiile lui Cioran. Extrem de puţini! În ciuda etichetei de „nihilism” date eseisticii filosofului român, psihiatrul francez Christophe Andre îl citează adesea pe Cioran în volumele sale motivaţionale. Asumare negativului şi a imperfecţiunii noastre, acceptarea minusurilor şi folosirea cum grano salis a ”gândirii pozitive” fac parte dintr-o strategie de viaţă sănătoasă pentru minte şi inimă, crede psihoterapeutul parizian. Printre întrebările la care răspunde această carte sunt: Cum scăpăm de teama de eşec? Până unde ne putem umili? sau Cum să evităm competiţiile inutile?

 

7. Minciunile adulţilor

Sper că n-aţi pierdut excelentul serial de televiziune Lie to Me - Psihologia minciunii. Eroul filmului, profilerul interpretat de Tim Roth, ghiceşte minciunile celor mai versatili vorbitori, analizându-le cu atenţie ”microexpresiile”, adică gesturile pe care le facem automat când simţim atracţie, repulsie, furie, teamă etc. Tot serialul se bazează pe ideile psihologului american Paul Ekman, consilierul de specialitate pentru scenariu, dar şi autorul cărţii de faţă. Citiţi-o şi veţi deveni un poligraf în carne şi oase!
 

8. Sex fără vinovăţie în secolul XXI

Psihoterapia de orientare cognitiv-comportamentală datorează enorm lui Albert Ellis, figură importantă nu doar pentru ”cognitivişti”, dar şi pentru revoluţia sexuală din America de acum cinci-şase decenii. Într-o societate ca a noastră, cu tabuuri şi interdicţii religioase, susţinute nu doar de ortodocşi, dar şi de neoprotestanţii tot mai vocali, o discuţie la rece despre sexul premarital, despre aventuri amoroase, despre masturbare şi relaţiile de putere din dormitor (a se vedea capitolul despre ”fascismul sexual”) este mai mult decât binevenită. 
 

9. Cele mai bune cărţi motivaţionale Dacă bărbaţii ar vorbi... 

Chiar şi băieţii au voie să plângă câteodată, am putea traduce mesajul cărţii, parafrazând hitul Holografilor. A-ţi exprima uneori vulnerabilitate şi nesiguranţa nu te face automat ”pămpălău”, susţine psihologul Alon Gratch, născut şi crescut el însuşi într-un mediu macho dintr-un Israel aflat în conflict cu întreaga lumea arabă. Cartea sa e dedicată mai ales partenerelor care vor să înveţe cum să traducă tăcerea şi replicile sibilinice ale masculului lor şi în ce moment vor putea trece la o discuţie „ca între fete” cu iubitul lor. 
 

10. Ce tip de carieră ţi se potriveşte? 

Autoarea cărţii, Donna Dunning, are în spate peste 20 de ani de consiliere în dezvoltarea carierei şi psihologia muncii. Acum pune la îndemâna cititorilor instrumentele de evaluare şi orientare profesională folosite de orice specialist în orientare vocaţională. Dacă simţi că actualul job (sau post din cadrul firmei) nu ţi se potriveşte, dacă eşti la liceul sau facultate şi nu-ţi dai seama ce meserie ţi se potriveşte, cartea îţi oferă suficiente teste şi explicaţii pentru a-ţi cunoaşte mai bine punctele forte şi personalitatea, găsind tipul de meserie în care să te simţi ca peştele în apă.
 
Autor: Victor Popescu

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările