Live pe Facebook: Tudor Ganea, în dialog cu Marius Chivu despre „Cântecul păsării de plajă”

Live pe Facebook: Tudor Ganea, în dialog cu Marius Chivu despre „Cântecul păsării de plajă”

Scriitorul Tudor Ganea

Joi, de la ora 19.00, pe pagina de Facebook a Librăriei La Două Bufniţe, va avea loc lansarea romanului „Cântecul păsării de plajă”, de Tudor Ganea, apărut recent în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom. Despre carte vor vorbi autorul şi criticul literar Marius Chivu.

„Ţineţi în mîini cel mai bun roman de pînă acum al lui Tudor Ganea, arhitectul convertit la proză care, după – iată – cinci romane publicate în tot atîţia ani (unele premiate şi deja traduse), îşi poate revendica lejer titlul de cel mai în formă tînăr romancier al momentului. Cu Cîntecul păsării de plajă, Tudor Ganea se întoarce la etosul constănţean explorat în cartea de debut şi scrie un fel de Gangs of Constantza al tranziţiei sălbatice din anii ’90 în care diverse grupări multietnice de outcasts îşi dispută teritoriul şi influenţa asupra Cartierului Faleza Nord. 

Amestecul de violenţă şi poezie al confruntărilor de pe malul mării este memorabil şi, pe alocuri, conferă acestui roman realist murdar o calitate aproape psihedelică. Ainur, protagonistul cu origini tătare ale cărui ascensiune şi decădere le consemnează întîmplările romanului, este o figură deopotrivă admirabilă şi detestabilă, temută şi tragică, rar întîlnită în literatura română, căci singurătatea lui este egalată doar de cruzimea cu care-şi face loc în viaţă şi în moarte. Nu recomand romanul celor slabi de inimă!” (Marius Chivu)

Tudor Ganea (n. 1983, Bucureşti) este arhitect. A debutat în 2016 cu romanul Cazemata (Polirom; tradus în 2020 în limba franceză), pentru care a primit premiul „Tînărul prozator al anului 2016” în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, premiul pentru debut al revistei Observator cultural şi premiul „Nepotu’ lui Thoreau” (debut) şi a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor (debut). În 2017 i-a apărut cel de-al doilea roman, Miere (Polirom), distins cu premiul „Tînărul prozator al anului 2017”. În 2018 a publicat romanul Porci (Polirom), nominalizat pe lista scurtă a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură 2019, iar în 2019 romanul 8 (Polirom). Fragmente din romanele sale au fost traduse în maghiară, turcă, italiană, franceză, spaniolă şi engleză.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările