Anna Burns câştigă Man Booker Prize 2018 pentru „Milkman“, un roman „incredibil de original“

Anna Burns
câştigă Man Booker Prize 2018 pentru „Milkman“, un roman „incredibil de original“

Anna Burns FOTO AFP

Anna Burns a devenit prima autoare din Irlanda de Nord care câştigă premiul Man Booker, în valoare de 50.000 de lire sterline, pentru romanul său „Milkman“, o lucrare care vorbeşte despre o tânără hărţuită de un bărbat influent.

Ştiri pe aceeaşi temă

Romanul experimental, al treilea scris de autoare, este narat de o fată de 18 ani, fără nume, cunoscută ca „sora mijlocie”, care este hărţuită de un bărbat mult mai în vârstă, figură paramilitară, „lăptarul”. Este „incredibil de original”, potrivit preşedintelui juriului, filosoful Kwame Anthony Appiah, citat de The Guardian.

„Niciunul dintre noi nu a citit vreodată ceva asemănător. Vocea caracteristică a Annei Burns provoacă gândirea convenţională şi ia forma unei proze suprinzătoare. Este povestea unui abuz sexual brutal şi a unei rezistenţe ţesute cu umor caustic”, a mai spus Appiah la ceremonia care a avut loc la Londra, potrivit News.ro.

Scrisă în paragrafe lungi, evitând numele personajelor, Appiah a admis că „Milkman” poate fi „solicitant, dar în sensul în care este o plimbare pe Snowdon”. „Merită cu siguranţă, pentru că priveliştea este minunată odată ce ajunge în vârf”. El a menţionat că juriul a votat romanul în unanimitate.

Autoarea în vârstă de 56 de ani a declarat, la conferinţa de presă care a urmat dineului, că munca ei ca scriitor a fost „să apară, să fie prezentă şi să participe. Este un proces de aşteptare”. 

„Am aşteptat ca personajele mele să îmi spună poveştile lor”, a subliniat Burns.

Cel mai recent roman al ei - „No Bones”, inclus pe lista scurtă a premiului Orange - a fost lansat în 2002. În tot acest timp, ea a organizat evenimente promoţionale şi a schimbat locuinţe, iar acum cu banii câştigaţi îşi va plăti datoriile şi „voi trăi din ce rămâne”.

Anna Burns este primul autor nord-irlandez premiat cu Man Booker. Între irlandezii care au primit acest premiu se numără John Banville, Anne Enright şi Roddy Doyle, toţi originari din republică.

Burns este şi prima femeie din ultimii şase ani care câştigă. În 2012, Hilary Mantel a primit distincţia, pentru „Bring Up the Bodies”.

Născută în Belfast, Burns trăieşte în East Sussex. Locul în care a crescut însă a fost cel care a inspirat-o în scrierea acestui roman.

„Milkman” vorbeşte şi despre problemele de astăzi. „Cred că romanul va ajuta oamenii să se gândească la #MeToo...”, a mai spus preşedintele juriului.

Man Booker Prize pentru ficţiune, care s-a acordat pentru prima dată în 1969, este deschis pentru scriitori de orice naţionalitate, care scriu în engleză şi care publică în Marea Britanie şi în  Irlanda. 2018 este primul an în care romanele publicate în Irlanda sunt eligibile pentru premiu, după o schimbare a regulilor la începutul anului care „recunoştea relaţia specială dintre pieţele editoriale din Regatul Unit şi Irlanda”.

Între câştigătorii din ultimii ani ai premiului se numără Hilary Mantel, Paul Beatty, Marlon James şi, anul trecut, George Saunders.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: