Academicianul Eugen Simion, premiat cu Medalia de Aur pentru Filologie „Alfred Nobel“. Care este, însă, adevărul despre valoarea distincţiei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugen Simion, preşedintele Secţiei de literatură şi filologie a Academiei Române, a fost recompensat cu Medalia de Aur pentru Filologie „Alfred Nobel“ pe 2018, acordată de Societatea Internaţională de Filologie, potrivit news.ro.

UPDATE: Potrivit unei investigaţii realizate în ianuarie 2019 de publicaţia culturală Scena9.ro, care a contactat Fundaţia Nobel din Suedia pentru a afla mai multe despre premiul acordat academicianului Eugen Simion şi dacă există vreo legătură cu Societatea Internaţională de Filologie, atât premiul, cât şi datele instituţiei sunt obscure şi n-au nimic de-a face cu Fundaţia Nobel.

„«Premiul Nobel este o marcă înregistrată a Fundaţiei Nobel. Fundaţia Nobel nu este în niciun fel afiliată cu instituţiile din e-mailul dumneavoastră [International Society of Philology şi University of Philology, n.r.],“ ne-a declarat Mikael Östlund, responsabil de comunicare şi relaţii publice în cadrul Fundaţiei Nobel. În acelaşi e-mail, ni s-a spus că, în cazul în care va fi depistată o folosire abuzivă a mărcii înregistrate, Fundaţia Nobel va lua măsuri legale.“, scriu jurnaliştii de la Scena9.

De asemenea,UNESCO neagă că ar fi implicat în vreun fel şi că ar avea vreo asociere de orice fel cu respectiva societate. Mai mult, profesorii de pe site-ul societăţii care apar ca „membri individuali“ au fost contactaţi de jurnaliştii de la Scena9.ro şi spun că nu au auzit de această societatea şi nici nu au legătură cu ea. Inclusiv Noam Chomsky nu-şi aminteşte de acest premiu.

Întreaga investigaţie despre istoria şi cine se află în spatele Societăţii Internaţionale de Filologie
o puteţi citi aici.


De aproape un secol, Societatea Internaţională de Filologie acordă, o dată la cinci ani, Medalia de Aur pentru Filologie Alfred Nobel, instituită ca echivalent al Premiului Nobel pentru Literatură, în semn de înaltă recunoaştere a valorii de excepţie a lucrărilor în domeniul gramaticii sau criticii şi istoriei literare.

Anul acesta, Medalia de Aur a Filologiei i-a fost oferită academicianului Eugen Simion, prin votul celor două sute de universităţi din toată lumea, membre ISP, potrivit news.ro. Este pentru prima dată când medalia îi revine unui specialist român.

Ideea creării unui premiu special pentru critici sau cercetători în analiza gramaticii sau literaturii s-a născut odată cu acordarea, în 1927, a premiului Nobel pentru Literatură filosofului francez Henri Bergson. Începând din acel an, Societatea Internaţională de Filologie a decis să acorde, după modelul Medaliei Fields pentru Matematică, o medalie de aur a filologiei în memoria lui Alfred Nobel . Începând cu anul 2016,  Medalia de Aur se acordă în fiecare an, cel mai recent laureat fiind profesorul Noam Chomsky.

Printre medaliaţii cu aur: Umberto Eco şi Noam Chomsky

De-a lungul timpului, între laureaţii Medaliei de Aur pentru Filologie „Alfred Nobel“ s-au numărat prinţul Nikolai Trubeţkoi (1936), lingvistul danez Louis Trolle Hjelmslev (1956), lingvistul Roman Jakobson (1981), semioticianul Yuri Lotman (1991), teoreticianul literar Umberto Eco (2001), sinologul Göran Malmqvist (2011).

Academicianul Eugen Simion este critic şi istoric literar, eseist şi editor, profesor de literatură la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti. A predat cursuri de cultură şi civilizaţie românească la Université Paris IV (Sorbonne) şi a fost profesor invitat la Ecole Normale Supérieure de Paris (Fontenay-aux-Roses). În prezent, este director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române.

Eugen Simion este membru titular al Academiei Române din 1992, iar în perioada 1998-2006 a fost preşedinte al Academiei Române. În 2013, a oferit un amplu interviu biografic săptămânalului „Weekend Adevărul“ , în care a vorbit despre cumplita foamete din vremea în care „se înfiripa comunismul“ şi despre compromisurile care au păstrat literatura română în biblioteci publice şi în sertare, în ciuda grelei poveri a proletcultismului.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite