Uniunea Scriitorilor a solicitat decorarea post-mortem a lui Paul Goma. Preşedinţia respectă însă dorinţa scriitorului
0Preşedinţia României a reiterat joi, într-un mesaj adresat Uniunii Scriitorilor din România care a solicitat decorarea post-mortem a lui Paul Goma, că respectă dorinţa scriitorului decedat la Paris, pe 25 martie, din cauza Covid-19, de a nu îi fi conferită această distincţie.
"În ceea ce priveşte decorarea domnului Paul Goma, menţionez că acest demers a fost, în mai multe rânduri, în analiza Instituţiei Prezidenţiale, în perioada administraţiei 1996-2000, precum şi a administraţiei 2004-2014, însă de fiecare dată domnia sa a considerat că lupta împotriva dictaturii comuniste este o acţiune prea personală, pentru a fi recompensată, chiar şi onorific. Având în vedere poziţia consecventă a domniei sale, credem că această dorinţă trebuie respectată, chiar dacă activitatea domnului Paul Goma în apărarea libertăţii şi drepturilor omului ar justifica, cu prisosinţă, recunoaşterea meritelor sale incontestabile, prin acordarea unei decoraţii”, a precizat Administraţia Prezidenţială prin Cancelaria Ordinelor şi semnat de consilierul de stat Gheorghe Angelescu către USR.
Cancelaria Ordinelor şi-a exprimat "profundul regret la trecerea în nefiinţă a celui care a fost Paul Goma, unul dintre cei care au apărat libertatea şi drepturile omului, atât prin acţiunile sale, cât şi prin operele sale".
Uniunea Scriitorilor din România a făcut demersuri, prin preşedintele său Nicolae Manolescu, privind posibilitatea decorării post-mortem a scriitorului, adresând o scrisoare oficială Administraţiei Prezidenţiale.
"Meritele sale literare, ca şi cele civice, sunt bine cunoscute”, a arătat Nicolae Manolescu. „Iar viaţa opozantului anticomunist, asupra căreia vă ofer un desfăşurător succint, este un adevărat roman de esenţă tare, comparabil cu cel al vieţii lui Soljeniţîn (scriitor şi opozant anticomunist cu care, de altfel, Goma a fost adesea comparat", se arată în scrisoarea USR.