Divele, parizerul şi cartea

Divele, parizerul şi cartea

Am urmărit, sâmbăta trecută, ce au dat seara, la ştiri, principalele televiziuni comerciale despre Gaudeamus (sâmbătă a fost, ca întotdeauna, cea mai plină zi a târgului de carte).

Simbolurile existenţei

Simbolurile existenţei

Expoziţia „Marin Gherasim. Memoriei lui George Apostu“ este deschisă la Centrul Internaţional de Cultură şi Arte „George Apostu“. Organizată cu prilejul omagierii unuia dintre cei mai interesanţi sculptori români, care ar fi împlinit acum 75 de ani, manifestarea de la Bacău cuprinde 65 de picturi, realizate de Marin Gherasim între 1975 şi 2009.

Licitaţii & galerii

Licitaţii & galerii

Săptămâna trecută, importanta casă de licitaţie a pus în vânzare opere de artă cu subiecte inspirate de Orient, care s-au dovedit demne de interesul colecţionarilor.

Garbarek, senzitivul

Garbarek, senzitivul

Aşa cum orice lucru bun trebuie fatalmente să aibă şi un sfârşit, Bucharest Masters of Jazz Festival a adus în faţa publicului ultimul program al ediţiei 2009. După nume importante precum Brandford Marsalis, Mike Stern, Chick Corea sau Eliane Elias, ultimul concert a prilejuit întâlnirea cu un reputat saxofonist norvegian.

Informaţii pe scurt

Informaţii pe scurt

„Good Evening, New York City", cel mai recent material discografic semnat de Paul McCartney , disponibil şi pe suport DVD, ce va fi lansat la 7 decembrie în Marea Britanie, este un omagiu adus The Beatles şi în special lui John Lennon.

Cărţile noi ale scriitorilor români

Cărţile noi ale scriitorilor români

Dintre zecile de lansări de la Târgul Gaudeamus, care s-a încheiat recent, am ales cele mai proaspete volume semnate de scriitori în vogă: Vladimir Tismăneanu, Ioana Pârvulescu, Matei Florian sau Matei Vişniec. „Un roman poliţist sau de epocă“, „o explozie de spontaneitate democratică“ sau „o carte de o frumuseţe stranie“ sunt câteva dintre ofertele literare pe care vi le propunem.

Suvenire şi impresii

Suvenire şi impresii

Buziaşul, situat în judeţul Timiş din Banat, a fost declarat oraş în 1956. Cu toate acestea, exista aici o localitate declarată balneară încă din anul 1819.

Vă mai amintiţi de...Gheorghe Petraşcu

Vă mai amintiţi de...Gheorghe Petraşcu

Autoportret cu bonetă roşie, Peisaj din Veneţia, Anemone, Trandafiri, Flori, mere şi cărţi, Toledo – Poarta San Martin sunt cinci lucrări de pictură caracterizate printr-o unitate stilistică în care coloritul grav, dramatic joacă rolul esenţial în evocarea obiectelor şi peisajelor.

Adevăruri de altădată: O benzină albastră

Adevăruri de altădată: O benzină albastră

Pe când maşinile erau utilizate aproape exclusiv în perioadele de loisir – „weekend, turism, excursii...” – exista un tip de benzină special concepută pentru a face ca aceste escapade să fie „mai plăcute şi mai economice”: benzina albastră Ethyl-Unirea.

Cronică de moravuri: Cafea Avedis

Cronică de moravuri: Cafea Avedis

Ucenic al celebrului cafegiu armean din Bucureştii vechi, Avedis Carabelaian, şi autor al cărţii „Confesiunile unui cafegiu“, Gheorghe Florescu a continuat să prepare cafeaua „Avedis“ chiar şi în cele mai severe perioade ale „comerţului socialist“, în pofida sistemului şi în virtutea lui.

La trei ani după primul film cu Omul-Furnică, „Omul-Furnică şi Viespea“, cu aceiaşi interpreţi principali, Paul Rudd, Evangeline Lilly şi Michael Douglas, este un reuşit film „de vară“, cu umor şi efecte speciale, care duce însă nivelul de fantasmagorie (pseudo-ştiinţifică) la un nivel inimaginabil nu mai departe de-acum câţiva ani.

acum 4 zile · comentarii (2)

Lansată de puţin timp, Grafic, un nou imprint al dinamicei edituri ART, dedicat exclusiv cărţilor de bandă desenată şi romanelor grafice, publică în premieră două volume ale legendarului Alan Moore, personaj iconic al anarhismului contemporan: „Watchmen“ (considerat printre cele mai bune cărţi de limbă engleză ale secolului XX) şi „V de la Vendetta“, dar şi reeditări ale cărţilor apărute aici mai demult, cum ar fi cele ale Marjanei Satrapi.

acum 7 zile · comentarii (0)

S-au împlinit în 5 martie 65 ani de la moartea lui Stalin – finalul uneia dintre cele mai negre perioade din istoria nu doar a Rusiei, ci a omenirii, în general. Zeci de milioane de oameni exterminaţi, în Uniunea Sovietică şi în lagărul comunist, destine frânte  - nici muzicienii nu au fost feriţi de impactul dur cu realitatea sovietică.

acum 19 zile · comentarii (1)

Încheierea stagiunii de la Ateneu aparţine lui Leonard Bernstein. Fost discipol al lui Lenny, Christian Badea a ţinut să-i onoreze centenarul cu The Age of Anxiety, a doua simfonie a muzicianului american fiind, cred, prezentată în premieră în România.

acum 23 zile · comentarii (0)

Într-o îndrăzneaţă relansare a francizei „Ocean’s“, regizorul şi scenaristul Gary Ross încearcă, prin filmul „Ocean’s 8: Jaf cu clasă“, cu o distribuţie feminină all-star: Cate Blanchett, Sandra Bullock, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Rihanna, să recupereze „stilul“ pierdut, nu atât cel din filmele cu George Clooney, cât cel al „filmelor-jaf“ din anii ’60-’70, operaţie care-i reuşeşte doar parţial.

acum 24 zile · comentarii (1)

Deşi nu este vreo capodoperă, filmul spaniol „Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar“, despre viaţa ieşită din comun a traficantului de droguri columbian Pablo Escobar, cu Javier Bardem şi Penélope Cruz în rolurile a doi amorezi care mai mult se urăsc, decât se iubesc, pică în România la ţanc, arătând ce-nseamnă un „stat mafiot“, cel spre care PSD-ul încearcă, cu orice preţ, să-ndrepte ţara.

luna trecuta · comentarii (0)

Este interesant de urmărit cum noi nume apar în sfera interpretării muzicii clasice, oameni tineri continuă o tradiţie, dar care, fiecare în parte, are ceva personal de spus. Şi mi se pare important să-i cunoaştem, pentru că doar prin ei, aceşti oameni care duc mai departe o tradiţie importantă a umanităţii, această artă – muzica clasică – are un viitor.

luna trecuta · comentarii (0)

LA SCARĂ MARE În noul „Jurassic World: Fallen Kingdom“, regizorul J.A. Bayona introduce numeroase teme filozofice şi politice, care fac ca precedentele filme să pară doar un „parc de distracţii“, reuşind cel mai bun „Jurassic“ făcut vreodată. Eroii din precedentul film, Bryce Dallas Howard şi Chris Pratt, îşi reiau aici rolurile.

luna trecuta · comentarii (1)

Deşi se număra deja printre cei mai apreciaţi şi mai cunoscuţi actori de teatru şi film din România, rolul Relu din cele două sezoane ale serialului „Umbre” produs de HBO l-au făcut pe Şerban Pavlu un star, atitudinea personajului a devenit imitată, iar multe dintre replici, preluate.

luna trecuta · comentarii (3)

Fără un proiect centenar (de neînţeles, totuşi, pentru o instituţie reprezentativă a culturii de stat), stagiunea de la Ateneu din acest an merge pe aceeaşi linie mediocră a ultimelor decenii, cu unele momente ieşite din comun. Revenirea lui Andrei Ioniţă într-un concert al Filarmonicii, alături de Christian Badea, e un diamant sclipind în cenuşă.

luna trecuta · comentarii (0)