Cronică de moravuri: Valoarea inestimabilului

Cea mai scumpă carte din lume datează din 1838 şi a fost vândută recent, la preţul de 10 milioane de dolari.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ieri. În 1820, naturalistul şi pictorul american John James Audubon (1785-1851) îşi exprima pentru prima dată intenţia de a picta toate păsările din America de Nord. Avea 35 de ani şi fusese dintotdeauna atras de ornitologie. În 1807, dezvoltase o metodă prin care, cu ajutorul unui sistem de sârme, putea fixa poziţia exactă a păsărilor, pe care, bineînţeles, le ucisese în prealabil, pentru a le desena. Audubon a lucrat timp de 13 ani pictând, în mărime naturală, aproape toate zburătoarele ce survolau teritoriul Americii de Nord. În tot acest timp, a călătorit nu numai pe parcursul întregului continent pentru a se documenta, ci şi în Europa. Ceea ce căuta în metropolele de pe continentul european erau posibilele surse de a-şi finanţa grandiosul proiect, dar şi gravori destul de talentaţi cu care să colaboreze. A reuşit să obţină resursele financiare dorite convingând diferiţi colecţionari de artă şi oameni bogaţi să cumpere un soi de abonamente pentru seriile de desene ce erau în lucru. Fiecare dintre aceste serii ce apăreau lunar conţinea câte cinci desene - unul ce înfăţişa o pasăre de dimensiuni mari, un altul - o pasăre de mărime medie şi trei desene cu păsări mici, absolut toate în mărime naturală. Păsările au fost pictate în mediul lor natural, astfel că reproducerile dezvăluie o serie de informaţii despre habitatul şi tipologia fiecăreia dintre acestea.

În 1838, atunci când proiectul a fost terminat, desenele, în număr total de 435, au fost reunite şi legate într-un singur volum, vândut, la momentul respectiv, la preţul de 870 de dolari. Existau, în toată lumea, mai puţin de 200 de copii ale volumului complet. Cartea era considerată esenţială pentru înţelegerea istoriei naturale a Americii de Nord.

Azi. Săptămâna trecută, o copie a volumului, intitulat „Birds of America" („Păsările din America") a spart recordul la vânzări de cărţi rare. Scoasă la licitaţie de Sotheby's la Londra, cartea, având dimensiunile de 99/66 cm, a fost achiziţionată prin telefon, de un cumpărător anonim ce a plătit pentru ea suma fabuloasă de 10 milioane de dolari (7,3 de milioane lire sterline). Cumpărătorul a afirmat despre carte că este „inestimabilă". 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările