Stiri despre poezie

  617 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Toamna se numără noutăţile la editura Polirom
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Toamna se numără noutăţile la editura Polirom

  Polirom deschide toamna 2021 cu o ofertă bogată de literatură română contemporană. Noi titluri semnate de cîteva dintre cele mai îndrăgite şi mai apreciate voci ale literaturii autohtone de astăzi se găsesc deja în librării sau vor fi disponibile pînă la finalul lunii septembrie.

 • Walt Whitman ― „Poetul democraţiei“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Walt Whitman ― „Poetul democraţiei“

  Astăzi se împlinesc 202 ani de la naşterea unuia dintre cei mai mari poeţi ai omenirii şi, cu siguranţă, cel mai mare poet al Americii: Walter (Walt) Whitman ― despre care un alt mare poet al lumii, Ezra Pound, spunea că e însăşi America.

 • Ion Minulescu, prins între iubirea pentru soţie şi pasiunea pentru amantă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ion Minulescu, prins între iubirea pentru soţie şi pasiunea pentru amantă

  Ion Minulescu a avut două muze: prima a fost soţia sa, Claudia Millian, alături de care a găzduit serate de pomină, la care venea toată lumea artistică a Bucureştiului dinainte de Marele Război. În perioada interbelică, poetul a întâlnit-o pe Rose Kritzmann, o femeie misterioasă care i-a rămas alături până la moartea lui. Scrisorile intime cu amanta sa au fost publicate în urmă cu trei ani şi dezvăluie o altă latură sentimentală a poetului.

 • Ivan Pilchin – Omul-acvariu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ivan Pilchin – Omul-acvariu

  „Limba, cartea, literatura şi arta sunt menite să ne umanizeze, să ne apropie, pentru a progresa împreună” afirma poetul, traducătorul şi profesorul Universităţii de Stat din Moldova, Ivan Pilchin într-un amplu interviu (Radio Europa Liberă Moldova,2019) ce provoacă cunoaşterea propriei lumi a creaţiei în versuri reflectată în cartea sa, de debut în poezie, „Omul-acvariu”, apărută la Chişinău, Editura Arc, 2020.

 • Steaua inaugurării prezidenţiale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Steaua inaugurării prezidenţiale

  Primul meu gând: cum a ajuns copila aia fascinantă să-şi recite poemul de vis în faţa lumii, într-o clipă astrală cu încărcătură simbolică şi intensitate media fără pereche ca impact? Cui i-a dat pronia inspiraţia fără seamăn să ne-o dăruiască tuturor, atunci şi acolo, spre admiraţie şi bucurie? Cine a putut gândi şi acţiona atât de generos? Apoi am aflat: Dr. Jill Biden. The First Lady. Om de şcoală, adică. Educator pe bune. Cum de nu mă miră?

 • „Acum e rândul
femeilor“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Acum e rândul femeilor“

  Întotdeauna literatura făcută de femei, arta în general, a fost mai interesantă şi mai puternică, dar parcă ultimii ani au excelat din acest punct de vedere. De la reeditarea romanului „Băgău” al Ioanei Bradea la noul roman al Andreei Răsuceanu, ieşit recent pe piaţă, anul 2020 a fost mai apăsat decât oricând cel al literaturii scrise de femei. Şi poezia, însă, scrisă de femei (Ştefania Mihalache, Mina Decu etc.) a dat clasă colegilor bărbaţi.

 • 2020-ul lui Cărtărescu VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  2020-ul lui Cărtărescu VIDEO

  Chiar dacă anul a fost cum a fost pentru toată lumea, scriitorul a reuşit să scoată în 2020 două cărţi, absolut remarcabile. Ambele sunt atipice pentru scrisul său şi, chiar dacă nu sunt cele mai importante pentru opera sa, sunt demne de a fi luate în seamă, ca orice propunere a unui mare autor. Cel puţin volumul „nu striga niciodată ajutor“ dă impresia unei „plăci tombale“ peste scrisul cărtărescian.

 • Liceeni din Suedia, premiaţi pentru poezii compuse în memoria poetului  Paul Celan
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Liceeni din Suedia, premiaţi pentru poezii compuse în memoria poetului  Paul Celan

  Un concurs de poezie organizat în memoria poetului Paul Celan de Institutul Cultural Român din Stockholm şi Institutul Goethe din Suedia, în colaborare cu revista literară „Ponton”,  s-a adresat tinerilor liceeni din Suedia. Proiectul a fost organizat cu ocazia aniversării, anul acesta, a 100 de ani de la naşterea poetului, născut în Bucovina de Nord, la Cernăuţi şi, totodată, a comemorării a 50 de ani de la moartea sa.

 • Prozatorul şi scenaristul Răsvan
Popescu s-a apucat, la bătrâneţe, de poezie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Prozatorul şi scenaristul Răsvan Popescu s-a apucat, la bătrâneţe, de poezie

  Târgul de Carte Gaudeamus, organizat anul acesta în format virtual din cauza pandemiei, găzduieşte vineri, de la ora 16.00, lansarea online a volumului de poezie „Pisici pe acoperiş”, de Răsvan Popescu, cunoscut până acum ca jurnalist, prozator şi scenarist. Volumul este scos la editura Cartea Românească – Educaţional.

 • Test de cultură generală: Cum iubesc poeţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Test de cultură generală: Cum iubesc poeţii

  Te crezi as în noţiuni de cultură generală? Vezi cât eşti de informat cu ajutorul acestor 27 de întrebări, clasificate pe mai multe domenii de interes.

 • Poesis, un vis împlinit
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Poesis, un vis împlinit

  În această toamnă, strecurându-se printre zilele de carantină care au alungat actorii de pe scenă şi publicul din sală, un actor pasionat de poezie şi-a văzut visul împlinit. Teatrul Nottara în colaborare cu Teatrul Naţional din Craiova au găzduit inaugurarea unui Teatru de poezie iniţiat şi susţinut de actorul Emil Boroghină.

 • Timp suspendat. Irina-Roxana Georgescu
(Invitaţii ZFR)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Timp suspendat. Irina-Roxana Georgescu (Invitaţii ZFR)

  „Copiii de pe Colentina sunt orfanii care şi-au regăsit părinţii în timpul pandemiei. Sunt singurii care se bucură pe deplin de zilele în care nu muncim, nu facem bani, nu alergăm dintr-o parte într-alta, nu ne grăbim.”

 • Mircea Cărtărescu, primul volum de poezie după 30 de ani. „Ce-am făcut în toată vremea asta? Am tânjit după poezie“. Când va fi lansată cartea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mircea Cărtărescu, primul volum de poezie după 30 de ani. „Ce-am făcut în toată vremea asta? Am tânjit după poezie“. Când va fi lansată cartea

  „Nu striga niciodată ajutor” este al optulea volum de versuri al lui Mircea Cărtărescu şi se poate spune că e diferit de toată poezia lui precedentă. Scris la treizeci de ani după penultimul volum, timp în care autorul n-a mai scris niciun vers, el reprezintă o întoarcere la simplitatea şi generalitatea poeziei genuine, imediate şi emoţionale, dezbrăcate de sofisticarea intelectuală şi culturală din vechea sa poezie.

 • Cât de 
trist era 
George 
Bacovia. „Unii prieteni îmi spun că sunt inadaptabil. E o exagerare. Iubesc oamenii şi îi privesc cu interes prin geam“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cât de trist era George Bacovia. „Unii prieteni îmi spun că sunt inadaptabil. E o exagerare. Iubesc oamenii şi îi privesc cu interes prin geam“

  Zilele şi versurile lui George Bacovia au fost la fel: sumbre. A fost toată viaţa un om posomorât, iar motive concrete pentru tristeţea sa perpetuă n-au fost de găsit, deşi aceasta l-a trimis de multe ori în spitalele de psihiatrie. Pur şi simplu aşa a fost să fie Bacovia – un om trist şi solitar. Totuşi, poetul susţinea că iubeşte oamenii, dar îi evită pentru a nu le umbri veselia lor spontană.

 • Noapte de muzică şi poezie cu Krypton şi mari nume de scriitori în grădina ICR
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noapte de muzică şi poezie cu Krypton şi mari nume de scriitori în grădina ICR

  Maratonul liric „Noapte de muzică şi poezie”, desfăşurat, timp de şase ore, în grădina Institutului Cultural Român din Bucureşti, miercuri, 24 iunie, a reunit peste 50 de scriitori români, dovedind că poezia reprezintă, chiar şi în era distanţării sociale, polul în jurul căruia se grupează scriitorii, editorii şi cititorii, pentru a promova atitudini şi valori durabile.

 • Premieră la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din
Craiova: „Outfitul Şearpelui“, un spectacol de Andrea Gavriliu, pe versurile lui Marius Aldea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Premieră la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova: „Outfitul Şearpelui“, un spectacol de Andrea Gavriliu, pe versurile lui Marius Aldea

  Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova anunţă premiera producţiei „Outfitul Şearpelui“, un spectacol „poeticoregrafic“ realizat de Andrea Gavriliu, bazat pe versurile lui Marius Aldea, versuri care iau pulsul vremurilor noastre, a felurilor prin care individul îşi caută utilitatea în lumea constrânsă de presiunile caracteristice fiecărei vârste. Primele reprezentaţii vor avea loc  vineri, 19 iunie, sâmbătă, 20 iunie şi duminică, 21 iunie.

Modifică Setările