Stiri despre nationalism

  233 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Rareş
Bogdan - politicianul „fake”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rareş Bogdan - politicianul „fake”

  Un cititor care a avut amabilitatea să parcurgă editorialul  în care socoteam că preşedintele PNL şi actualul premier al României, dl. Ludovic Orban, este, în pofida tuturor criticilor ce îi pot fi aduse (şi i-am adus şi eu, slavă Domnului!, şi în textul cu pricina, şi în comentariul apărut vineri), omul politic al anului 2019 a ţinut să mă contrazică drastic.

 • Germania se luptă cu sine
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Germania se luptă cu sine

  1 septembrie nu este doar o dată de importanţă istorică. În această zi populiştii de dreapta de la AfD au obţinut cel mai bun rezultat electoral din istoria lor. O dovadă a luptei Germaniei cu ea însăşi, crede Ines Pohl.

 • Un cuplu româno-englez s-a mutat din Anglia la Cluj: „Pentru că vor mai multă natură pentru băieţelul lor şi e mai ieftin aici şi la fel de frumos ca acolo“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un cuplu româno-englez s-a mutat din Anglia la Cluj: „Pentru că vor mai multă natură pentru băieţelul lor şi e mai ieftin aici şi la fel de frumos ca acolo“

  Jurnalistul Vlad Mixich a scris pe Facebook povestea unui cuplu româno-englez care a lăsat un orăşel universitar britanic pentru a se muta la Cluj-Napoca. El crede că  existenţa în România a tot mai multor oraşe care să ofere motive de întoarcere acasă, „nu din naţionalisme stupide, ci pentru că chiar merită”, este cel mai bun proiect de ţară.

 • Stop împrumuturilor, stop naţionalismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stop împrumuturilor, stop naţionalismului

  Sincer, dacă ar fi să aleg între a împrumuta bani pentru a plăti pensiile mărite ale pensionarilor şi a nu mă împrumuta, aş alege să nu mă împrumut. Cred că orice om, cu şcoală mai multă sau mai puţină, ar alege la fel. Îţi baţi joc şi distrugi următoarele generaţii. Pentru că banii ăia vor trebui plătiţi înapoi creditorilor, în loc să îi foloseşti pentru a educa şi dezvolta tineretul.

 • România, singurul stat european fără partid naţionalist
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România, singurul stat european fără partid naţionalist

  În toată Uniunea Europeană există partide naţionaliste parlamentare care realizează un echilibru pe scena politică internă şi externă. În România nici un astfel de partid nu şi-a regăsit locul pe scena politică, majoritatea proiectelor fiind dinamitate încă din faze incipiente de factori interni sau de propaganda externă.

 • Însemnări despre poluarea folclorului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Însemnări despre poluarea folclorului

  Thomas de Quincey a avut fantezia să demonstreze, cu oarecare cinism, în secolul trecut, că asasinatul poate fi, uneori, asimilat artelor frumoase. O tristă secţiune a „artizanatului“ nostru pare decisă să ilustreze, astăzi, reciproca „teoremei“ lui de Quincey: există opere de artă care au toate atributele penale ale asasinatului...

 • Scandalul Ibiza. Ce
se ascunde în spatele discursului ultranaţionalist
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scandalul Ibiza. Ce se ascunde în spatele discursului ultranaţionalist

  Ce se află în spatele discursurilor inflamate ale naţionaliştilor care se autodeclară salvatorii patriei? Ce ascund mesianicii apărători ai fibrei naţionale? Discursurile lor manipulatoare lasă greu să se întrevadă şi altceva în afara scopurilor lor nobile. Dar, din când, în când faţada crapă şi se poate vedea în spatele decorurilor bine construite. Austria este un caz care spune multe.

 • De la românul primordial la românul get-beget
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De la românul primordial la românul get-beget

  Apologeţi şi predicatori ai urii, susţinătorii teoriilor primordialiste precum Cătălin Rădulescu tăinuiesc sub glasul nobil al buciumului ascuţişul hangerului pe care l-au scos din teacă pentru a întoarce societatea românească în vremea în care cupiditatea, devalizarea, raptul şi furtul puteau să scape nepedepsite şi în care inflamarea naţionalistă ţinea loc de soluţii raţionale în folosul celor mulţi.

 • Trump, aprecieri faţă de Viktor Orban la Casa Albă: Este un om respectat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trump, aprecieri faţă de Viktor Orban la Casa Albă: Este un om respectat

  Donald Trump şi-a exprimat aprecierea faţă de Viktor Orban într-o conferinţă de presă care a marcat debutul primei vizite oficiale la Casa Albă după mulţi ani în care controversatul premier al Ungariei a fost ţinut la distanţă în ciuda eforturilor sale de a schimba această stare de lucruri.

 • CCR şi Micul Dictator
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  CCR şi Micul Dictator

  Liviu Dragnea a mai obţinut o amânare la deznodământul problemelor sale penale, oare a câta? Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Curtea Constituţională par să îşi arunce reciproc responsabilitatea tranşarii sorţii liderului PSD.

 • Dramaturgul Csaba Székely: „Naţionalismul nu are umor“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dramaturgul Csaba Székely: „Naţionalismul nu are umor“

  Născut în 1981 la Târgu Mureş, Csaba Székely este unul dintre cei mai „jucaţi“ dramaturgi din România. Piesele lui sunt montate cu un imens succes peste tot în ţară de regizori români şi maghiari pentru că textele lui vorbesc cu un umor nebun despre relaţia seculară dintre cele două etnii.

 • Catedrala mântuirii neoliberalismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Catedrala mântuirii neoliberalismului

  După campania referendum, consacrarea „Catedralei Mântuirii Neamului“ constituie noul gest de răspicată recunoaştere a triumfului neoliberalismului in România. Trist, dar adevărat, după ce se va lăsa praful propagandei naţionalist-creştine ce domină politica de sistem de azi, adevărata semnificaţie a zidirii cu mari eforturi financiare a acestui edificiu va ieşi la iveală.

 • INTERVIU Stelian Tănase, scriitor şi istoric: „Pentru viitorul României contează şi norocul, ca acela pe care l-am avut în 1918“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Stelian Tănase, scriitor şi istoric: „Pentru viitorul României contează şi norocul, ca acela pe care l-am avut în 1918“

  România abia a găsit răgaz, în ultimii 100 de ani, să-şi dezvolte economia şi să se maturizeze. E o ţară faţă de care e greu să fim indulgenţi, deşi ştim că, după 1918, a trecut prin al Doilea Război Mondial, prin peste 40 de ani de comunism şi printr-o tranziţie zbuciumată către democraţie. „Weekend Adevărul“ pregăteşte o serie de interviuri despre trecutul şi prezentul României. Începem cu istoricul şi scriitorul Stelian Tănase.

 • Omul nou şi omul vechi în politica germană
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Omul nou şi omul vechi în politica germană

  Trecuţi prin experienţe politice abisale şi zguduiţi de ideologii şi regimuri totalitare mai rău decât orice alt neam, germanii ar fi trebuit să fie la adăpost de ispita construcţiei omului nou. Dar, din păcate, nu-s.

 • Decembrie e luna schimbării la români
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Decembrie e luna schimbării la români

  Se adună norii. Se pregăteşte furtuna. Decembrie va fi o lună de intensă activitate protestatară de stradă în România. Vântul rece al nemulţumirii populaţiei va duce la demisia guvernului Dăncilă şi la adăugarea a încă unui cui în coşciugul politic al liderului PSD, Liviu Dragnea.

 • De ce merită să ne amintim de Primul Război Mondial
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce merită să ne amintim de Primul Război Mondial

  Cuvântarea lui Emmanuel Macron la centenarul armistiţiului punctează unul din cele mai importante motive pentru care memoria hidosului măcel care a fost Primul Război Mondial trebuie ţinută vie. Agenţiile de presă au preluat mesajul preşedintelui francez. Macron a incriminat naţionalismul, etichetându-l drept antonim al patriotismului.

 • Preşedintele Consiliului European îl critică dur pe şeful Casei Albe, Donald Trump
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Preşedintele Consiliului European îl critică dur pe şeful Casei Albe, Donald Trump

  Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-a acuzat pe preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, că este împotriva creării „unei Europe unite şi puternice“. Totodată, Tusk s-a declarat îngrijorat cu privire la curentul naţionalist din Europa, mai ales în perspectiva alegerilor europarlamentare programate pentru luna mai a anului viitor.

 • Un oficial al BNR îndeamnă tinerii să se
întoarcă la spiritualitate: Dacă pe tineri nu reuşim să îi educăm în spirit mai
puţin material, vom avea revoluţii, războaie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un oficial al BNR îndeamnă tinerii să se întoarcă la spiritualitate: Dacă pe tineri nu reuşim să îi educăm în spirit mai puţin material, vom avea revoluţii, războaie

  Economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, susţine că tinerii sunt în prezent obişnuiţi să se gândească la lucruri materiale, precum casă, maşină, însă pe viitor ei trebuie să fie educaţi astfel încât să se întoarcă la spiritualitate şi religie. În caz contrar, problema supraîndatorării lor se va rezolva prin revoluţii. „Oamenii devin populişti şi extremişti când au aşteptări care nu se pupă cu realitatea”, a spus el.

 • Se rup tratatele internaţionale, se anulează promisiunile, se schimbă natura jocurilor: ne apropiem de intrarea în haos?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Se rup tratatele internaţionale, se anulează promisiunile, se schimbă natura jocurilor: ne apropiem de intrarea în haos?

  De data asta nu mai e vorba despre fenomene izolate care se petrec departe de noi şi care să nu aibă vreodată posibilitatea să ne afecteze vieţile. Chiar în jurul nostru, chiar în spaţiul Uniunii Europene, procesul de schimbare a jocurilor creşte în intensitate, influenţat de presiuni externe ce se dovedesc deja ca având un potenţial primejdios de distrugere.

 • Dispoziţia vrajbei noastre
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dispoziţia vrajbei noastre

  E absolut teribil că naţionalismul, ura, bazaconiile naţionaliste se poartă tot mai adesea. Într-o ţară care îşi serbează centenarul, încă mai sunt mulţi care luptă împotriva drapelului maghiar, un politician mai aţîţă spiritele împotriva liceului Székely Mikó, rectorul celei mai importante facultăţi este un naţionalist cunoscut etc.

 • Victor Rebengiuc, între amintirile din comunism şi prezent: „Eu sunt statul paralel de când DNA-ul a început să se ocupe de îmbogăţiţi rapid şi suspect”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Victor Rebengiuc, între amintirile din comunism şi prezent: „Eu sunt statul paralel de când DNA-ul a început să se ocupe de îmbogăţiţi rapid şi suspect”

  Victor Rebengiuc a povestit despre reacţiile primite în '89, după ce apărea la Televiziunea Română, cu sulul de hârtie igienică în mână, invitându-i pe foştii activişti de partid, să se şteargă la gură înainte de a vorbi despre democraţie. Actorul a vorbit despre acest episod, dar şi despre alte amintiri, precum şi despre România de astăzi, pentru podcastul Scena.ro.

 • „Vlaicu Vodă“.
Naţionalişti şi xenofobi de 116 ani încoace
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Vlaicu Vodă“. Naţionalişti şi xenofobi de 116 ani încoace

  În Piaţa Constituţiei se joacă, zilele acestea, o montare cu piesa lui Alexandru Davila din 1902, Vlaicu Vodă, o producţie a Teatrului Excelsior în regia lui Horia Suru. La începutul verii, s-a iscat un miniscandal legat de costurile foarte mari ale spectacolului, care-l fac, la prima vedere, cel mai scump al acestei stagiuni în Bucureşti, cel puţin.

 • Ada Solomon: „În momentul în care vedem cum naţionalismul înfloreşte în lumea largă e important să discutăm despre unde se poate ajunge“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ada Solomon: „În momentul în care vedem cum naţionalismul înfloreşte în lumea largă e important să discutăm despre unde se poate ajunge“

  Ada Solomon vorbeşte într-un interviu acordat News.ro despre cel mai nou lungmetraj al lui Radu Jude, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari“, care reprezintă al treilea film produs de ea şi propus de România pentru o nominalizare la Oscar. Producătoarea îl descrie ca fiind un film despre prejudecăţi ale oricărui popor din lume şi care îndeamnă la dezbatere.