Stiri despre nationalism

  254 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • A patra etapă a naţionalismului postdecembrist
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A patra etapă a naţionalismului postdecembrist

  Naţionalismul tinde să (re)devină un fenomen în România. Scăderea nivelului de trai, criza pandemică, frustrarea generalizată din ultimul an şi jumătate alimentează o dispoziţie recurentă în istoria recentă, aceea de a da vina pe celălalt, pe „străinul” din proximitate, care devine astfel vinovat pentru multe dintre relele din jur.

 • Extremism, ură şi intoleranţă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Extremism, ură şi intoleranţă

  Stratificarea excesivă a unei societăţi este patul germinativ al intoleranţei, al naţionalismului agresiv şi în final al urii. E ceva necurat în ceea ce priveşte avântul AUR în doar doi ani de zile.

 • Sondaj INSCOP: Încrederea românilor în Germania, mai mare decât în SUA. Ce nivel de încredere au Joe Biden, Angela Merkel şi Vladimir Putin
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sondaj INSCOP: Încrederea românilor în Germania, mai mare decât în SUA. Ce nivel de încredere au Joe Biden, Angela Merkel şi Vladimir Putin

  Germania este ţara care se bucură de cel mai ridicat nivel de încredere printre români, urmată de Statele Unite, în timp ce Rusia şi China prezintă cea mai puţină încredere, arată ultimul sondaj al Inscop Research, la comanda Strategic Thinking Group. Mai mult, Angela Merkel şi Joe Biden sunt liderii care le inspiră încredere românilor.

 • Sondaj INSCOP. Ce încredere au românii în Statele Unite, NATO şi UE. Urmărirea intereselor naţionale, mai importantă decât interesele Uniunii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sondaj INSCOP. Ce încredere au românii în Statele Unite, NATO şi UE. Urmărirea intereselor naţionale, mai importantă decât interesele Uniunii

  Românii au încredere într-o proporţie covârşitoare în Statele Unite şi în NATO, precum şi în UE, despre care susţin că a adus avantaje ţării noastre, arată ultimul sondaj al Inscop Research, la comanda Strategic Thinking Group. De asemenea, românii pun mai presus interesele naţionale de cele ale UE, după arată rezultatele cercetării.

 • România AURo-atlantică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România AURo-atlantică

  Iluzia generată de opţiunea politică pro-europeană a României a dus la orbirea colectivă faţă de derapajele de la valorile europene. Din ce în ce mai mult, principala noastră problemă de securitate naţională este înăuntrul, nu în afara ţării.

 • Despre naţionalism şi patriotism
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre naţionalism şi patriotism

  Nu poţi să nu vezi diferenţa între patriotismul democratic şi naţionalismul autoritar. Nicolae Ceauşescu, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan au folosit retorica suveranităţii naţionale pentru a întări instrumentele poliţieneşti ale Statului totalitar şi pentru a suprima libertăţile individuale fundamentale.

 • Naţionalismul extremist chiar poate duce SUA în pragul războiului civil?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Naţionalismul extremist chiar poate duce SUA în pragul războiului civil?

  Chestiunea este extrem de gravă în măsura în care „reluarea luptei pentru libertatea Sudului“ nu mai este doar visul revanşard al unor grupări izolate de extremişti şi fanatici din „Frăţiile albe“ devenite atât de active în anii preşedinţiei Trump pe care o susţin entuziast, ci este preluată de politicieni de rang înalt activând chiar în cadrul cel mai oficial al administraţiilor statale sau federale.

 • 3 situaţii despre care nu se discută în urma alegerilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  3 situaţii despre care nu se discută în urma alegerilor

  În „subteranul” politicii acum se fac jocurile pentru poziţii de forţă în vederea Grand Prix-ului din 2024. Rezultatul votului înseamnă că schimbăm liniile ca la hochei, iar omul politic Nicolae Ciucă se află în faţa unui câmp de luptă care îi este, cel puţin aparent, străin.

 • Lider AUR: Romii sunt o „plagă socială” iar „bărbaţii nu caută în femeie luciditatea”. De ce a fost dat afară din Uniunea Scriitorilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lider AUR: Romii sunt o „plagă socială” iar „bărbaţii nu caută în femeie luciditatea”. De ce a fost dat afară din Uniunea Scriitorilor

  Uniunea Scriitorilor se dezice de afirmaţiile lui Sorin Lavric, lider al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), intrată de curând în Parlament, care afirmă că romii sunt o „plagă socială” şi bărbaţii nu caută în femei deşteptăciunea, profunzimea sau luciditatea”, şi anunţă că acesta "în mod firesc" nu va mai face parte din organizaţie.

 • Surpriza AUR, prima ambiţie politică: autoizolarea în
Parlament
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Surpriza AUR, prima ambiţie politică: autoizolarea în Parlament

  Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a fost marea surpriză a parlamentarelor. Cu o puternică orientare naţionalistă, AUR nu doar că a reuşit să treacă pragul electoral de 5%, dar a obţiut în jur de 9% din voturi, fiind votat de peste jumătate de milion de români. Comparativ, USR a obţinut sub 9% la alegerile din urmă cu patru ani. Partidul a obţinut aproape 25% din voturile diapsorei, un procent aproape egal cu PNL.

 • Nem, nem, întotdeauna!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nem, nem, întotdeauna!

  Legea Trianon a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Prin asta, s-a transmis un mesaj paradoxal, un răspuns inept maghiarilor care se scoală şi se culcă cu ”nem, nem, soha!”

 • Marea lege Trianon
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marea lege Trianon

  Într-adevăr nu mai contează nimic. Numai mentalitatea de stadion, mîndria de maidan al unui stat care putea să fie mai înţelept.

 • Bătaia peştelui pe taraba mioritică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bătaia peştelui pe taraba mioritică

  Anul acesta avem bătaia peştelui electoral. Producţia de partide politice noi, pe ţară, pe capitală, pe regiuni este mai mare decât producţia agricolă la hectar din vremea cincinalelor. Ies la iveală cu candidaţi pe liste, pe lângă mai vechile şi cunoscutele formaţiuni politice, unele înfiinţate anul trecut, în 2019, dar şi altele noi nouţe, scoase din pălărie în 2020. Ofertă bogată cu toate culorile, ideologiile posibile şi imposibile!

 • Primul vaccin anti COVID-19 va genera lupta pentru cine îl foloseşte mai întâi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Primul vaccin anti COVID-19 va genera lupta pentru cine îl foloseşte mai întâi

  Un vaccin împotriva coronavirusului va duce la apeluri „semnificative” pentru a fi furnizat mai întâi pe plan local, reprezentând o formă de „naţionalism al vaccinării” care va fi în detrimentul tuturor, a avertizat un fost membru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi actual preşedinte al Coaliţiei pentru Inovaţii în Pregătirea Epidemică, potrivit The Guardian.

 • Lupta pentru dizolvarea UDMR
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lupta pentru dizolvarea UDMR

  Ciorba reîncălzită a demersurilor juridice pentru scoterea UDMR în afara legii animă spiritele unor politicieni şi cetăţeni exaltaţi. După Funar şi Vadim Tudor, a venit rândul noului val naţionalist să ia la trântă formaţiunea maghiară.

 • Iniţiativa Budapestei - Minority-SafePack - ameninţare sau oportunitate? De ce Bucureştiul ar trebui să manevreze văpaia interesului maghiar în loc să o stingă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iniţiativa Budapestei - Minority-SafePack - ameninţare sau oportunitate? De ce Bucureştiul ar trebui să manevreze văpaia interesului maghiar în loc să o stingă

  În acest an Ungaria va inaugura un monument în care va arde o „flacără eternă” pentru comemorarea deciziilor luate prin Tratatul de la Trianon, nimic nou pentru un sistem care vreme îndelungată a fost obişnuit să privească spaţiul aflat în imediata-i vecinătate ca pe o zonă de manifestare economico-culturală maghiară (în cazuri extreme chiar civilizatoare).

 • Mizerabilii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mizerabilii

  Plictiseala aleşilor  neamului, de pe marginea stării de urgenţă, i-a făcut pe aceştia să-şi dorească revenirea la ”normalitatea” vieţii politice. Visul ciolanului mioritic. Acum, ne-am trezit că faptele şi vorbele ”marilor” politicieni ne acoperă dintr-o dată, peste noapte, tot ceea ce ţine de criza de sănătate cu care ne confruntăm.

 • Mic îndreptar politic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mic îndreptar politic

  Ieri n-am putut să reacţionez decît foarte pe scurt. Uimirea şi lehamitea mi-au fost prea mari. Astăzi, încerc să vorbesc mai pe îndelete.

 • Rareş
Bogdan - politicianul „fake”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Rareş Bogdan - politicianul „fake”

  Un cititor care a avut amabilitatea să parcurgă editorialul  în care socoteam că preşedintele PNL şi actualul premier al României, dl. Ludovic Orban, este, în pofida tuturor criticilor ce îi pot fi aduse (şi i-am adus şi eu, slavă Domnului!, şi în textul cu pricina, şi în comentariul apărut vineri), omul politic al anului 2019 a ţinut să mă contrazică drastic.

 • Germania se luptă cu sine
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Germania se luptă cu sine

  1 septembrie nu este doar o dată de importanţă istorică. În această zi populiştii de dreapta de la AfD au obţinut cel mai bun rezultat electoral din istoria lor. O dovadă a luptei Germaniei cu ea însăşi, crede Ines Pohl.

 • Un cuplu româno-englez s-a mutat din Anglia la Cluj: „Pentru că vor mai multă natură pentru băieţelul lor şi e mai ieftin aici şi la fel de frumos ca acolo“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un cuplu româno-englez s-a mutat din Anglia la Cluj: „Pentru că vor mai multă natură pentru băieţelul lor şi e mai ieftin aici şi la fel de frumos ca acolo“

  Jurnalistul Vlad Mixich a scris pe Facebook povestea unui cuplu româno-englez care a lăsat un orăşel universitar britanic pentru a se muta la Cluj-Napoca. El crede că  existenţa în România a tot mai multor oraşe care să ofere motive de întoarcere acasă, „nu din naţionalisme stupide, ci pentru că chiar merită”, este cel mai bun proiect de ţară.

 • Stop împrumuturilor, stop naţionalismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stop împrumuturilor, stop naţionalismului

  Sincer, dacă ar fi să aleg între a împrumuta bani pentru a plăti pensiile mărite ale pensionarilor şi a nu mă împrumuta, aş alege să nu mă împrumut. Cred că orice om, cu şcoală mai multă sau mai puţină, ar alege la fel. Îţi baţi joc şi distrugi următoarele generaţii. Pentru că banii ăia vor trebui plătiţi înapoi creditorilor, în loc să îi foloseşti pentru a educa şi dezvolta tineretul.

 • România, singurul stat european fără partid naţionalist
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România, singurul stat european fără partid naţionalist

  În toată Uniunea Europeană există partide naţionaliste parlamentare care realizează un echilibru pe scena politică internă şi externă. În România nici un astfel de partid nu şi-a regăsit locul pe scena politică, majoritatea proiectelor fiind dinamitate încă din faze incipiente de factori interni sau de propaganda externă.

Modifică Setările