Primul vaccin anti COVID-19 va genera lupta pentru cine îl foloseşte mai întâi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
coronavirus covid vaccin fiola eprubeta microbiolog microscop foto shutterstock

Un vaccin împotriva coronavirusului va duce la apeluri „semnificative” pentru a fi furnizat mai întâi pe plan local, reprezentând o formă de „naţionalism al vaccinării” care va fi în detrimentul tuturor, a avertizat un fost membru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi actual preşedinte al Coaliţiei pentru Inovaţii în Pregătirea Epidemică, potrivit The Guardian.

Jane Halton, care a fost şi şeful departamentelor de Sănătate şi Finanţe din Australia, le-a spus, luni, reporterilor, că există „o şansă rezonabilă” de a dezvolta un vaccin Covid-19 deoarece – deşi 94% dintre posibilele vaccinuri dau greş – există 130 de grupuri de cercetători care lucrează la această problemă la nivel mondial.

Având în vedere că există şapte categorii diferite de vaccin în teste iar alte 20 clasificate ca fiind în secţiunea “altele”, Halton a declarat că eforturile comunităţii ştiinţifice sunt îndreptate către un număr maxim de oportunităţi din care să iasă o formulă de succes.

Coaliţia pentru Inovaţii în Pregătirea Epidemică sprijină 10 candidaturi pentru varianta finală de vaccin, inclusiv unul din Australia care ar putea fi testat pe oameni în luna iulie. 

Dacă este identificat un vaccin, producţia ar trebui „distribuită la nivel global” pentru a proteja împotriva „naţionalismului vaccinării”, a spus aceasta.

Un vaccin este vital pentru reîntoarcerea la muncă, redeschiderea comerţului global şi a turismului, „astfel încât dacă avem un naţionalism al vaccinării, iar un stat se va îngriji doar de el însuşi la început, în detrimentul celorlalţi, toată lumea va continua să sufere”, a precizat Halton.

OMS lucrează la o listă a „destinatarilor prioritari”, inclusiv lucrătorii sanitari de urgenţă, cei în vârstă şi persoanele cu deficienţă imunitară.

„Aşadar, este greu, pentru că va trebui ca oamenii să coopereze. Iar nevoia de a prioritiza propriul stat, cred, va fi foarte mare”, a explicat expertul.

După ce o ţară va produce un vaccin şi îl va oferi propriilor „cetăţeni vulnerabili”, va trebuie să stabilească „cât din acesta va merge, în acelaşi timp, către oamenii vulnerabili din lume”, potrivit lui Halton.

„În acest moment, suntem toţi implicaţi. Imediat ce se va găsi un vaccin, mi-e teamă că...s-ar putea să nu mai fim împreună, aşa cum am văzut”, a spus ea.

Halton, care a fost membru în OMS timp de trei ani, a declarat că „ar putea înţelege grija prietenilor noştri din China” despre faptul că sunt învinovăţiţi pentru declanşarea Covid-19, însă a luat apărarea unei investigaţii propuse privind originea virusului din animal ca fiind cea mai bună metodă de a preveni un asemenea caz pe viitor.

Halton, care este şi comisar al Comisiei naţionale de Coordonare Covid-19 din Australia, a avertizat privind delăsarea apărută odată cu relaxarea restricţiilor.

Ea a declarat că o atitudine de genul „totul este bine” va reduce distanţarea socială şi ar putea duce la „un final foarte rău” pentru vârstnici şi cei cu deficienţă imunitară.

Paul Hudson, directorul multinaţionalei farmaceutice Sanofi, cu sediul la Paris, a spus săptămâna trecută că de îndată ce se va găsi un vaccin, acesta va fi distribuit cu prioritate în SUA. N-a trebuit mai mult pentru ca în Franţa să se declanşeze o indignare şi o unanimitate politice rare. Ar fi inacceptabil ca grupul farmaceutic Sanofi să servească prioritar SUA dacă va găsi un vaccin împotriva COVID-19, după cum a afirmat miercuri directorul său, a apreciat joi secretarul de stat francez al economiei, Agnes Pannier-Runacher, informează AFP.

"Pentru noi, ar fi inacceptabil să existe un acces privilegiat al unei ţări sau alteia, sub un pretext care ar fi unul pecuniar", a declarat Agnes Pannier-Runacher la Sud Radio.

Directorul general al grupului, Paul Hudson, a afirmat miercuri că Sanofi va servi "cu prioritate" SUA dacă va găsi un vaccin, pentru că această ţară "împarte riscul" cercetărilor în cadrul unui parteneriat cu Autoritatea pentru cercetare şi dezvoltare avansată în domeniul biomedical (Barda).

Guvernul american "are dreptul la cele mai mari precomenzi", pentru că SUA "au investit pentru a încerca să-şi protejeze populaţia", a explicat el într-un interviu pentru agenţia Bloomberg.

El a precizat că întâietatea SUA ar putea fi de câteva zile sau de câteva săptămâni.Accesul la un vaccin împotriva coronavirusului trebuie să fie "echitabil şi universal", a estimat joi Comisia Europeană, după anunţul laboratorului francez Sanofi că probabil va servi prioritar Statele Unite, informează France Presse.

"Vaccinul împotriva COVID-19 trebuie să fie o utilitate publică, iar accesul la el trebuie să fie echitabil şi universal', a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, Stefan de Keersmaecker.

"Pentru noi, este foarte important, deoarece virusul este un virus global, să lucrăm (pe această temă) la nivel mondial", a insistat el.

Grupul farmaceutic Sanofi "are nevoie să împartă riscurile" pentru producerea dozelor unui potenţial vaccin împotriva COVID-19 înainte chiar ca autorizarea acestuia să fie oficială, ceea ce SUA au făcut potrivit unui "model" care "nu există în Europa", şi-a exprimat regretul joi directorul general al laboratorului francez, Paul Hudson, citat de AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite