
Cetatea medievală a Orăştiei, restaurată cu fonduri UE. Lucrările au fost scoase la licitaţie
Cetatea medievală a Orăştiei va fi reabilitată pe fonduri de la Uniuea Europeană. Lucrările au fost scoase la licitaţie.
Cetatea medievală a Orăştiei va fi reabilitată pe fonduri de la Uniuea Europeană. Lucrările au fost scoase la licitaţie.
Descoperirile medievale de o importanţă istorică deosebită făcute în curtea Liceului Reformat i-au bucurat pe arheologii Muzeului Judeţean Satu Mare. Specialiştii spun că lucrurile scoase la lumină sunt din preajma anului 1.500, primele decenii de după acesta.
Turnul Ne Boisa, avanpostul medieval al Castelului Corvinilor, a intrat în şantier, iar lucrările derulate în aceste zile sunt spectaculoase.
Un obiect foarte rar şi deosebit de interesant este păstrat în colecţia Muzeului ”Ioan Raica” din Sebeş. Este vorba despre paloşul de călău al oraşului, din perioada medievală, cu o vechime de circa 400 de ani.
De aproape cinci secole, turnul-cetate de la Crivadia veghează calea de acces dinspre sudul ţării spre inima Transilvaniei.
Viaţa de zi cu zi a medievalilor era plină de primejdii şi scene sângeroase, chiar şi când nu erau trimişi la război sau când trebuiau să supravieţuiască unor epidemii.
În biblioteca Mănăstirii Neamţ se află cărţi şi documente de o inestimabilă valoare. Între ele, sunt opere care ilustrează evoluţia scrisului românesc
Celebrul Turn din Pisa a încetat uşor să se mai încline şi chiar s-a redresat puţin, graţie lucrărilor de inginerie începute pentru a salva acest monument medieval devenit o atracţie turistică majoră în centrul Italiei, au anunţat miercuri experţii, citaţi de France info.
Denari antici emişi de Iulius Caesar, Marcus Iunius Brutus şi Octavianus Augustus, dar şi monede emise de regele Poloniei Sigismund al III-lea, respectiv de principele ardelean Gabriel Bethlen, toate au intrat în patrimoniul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, găsitorii comorilor urmând să primească 30% din valoarea totală, iar dacă vor fi şi piese excepţionale, încă 15%.
Scrierile din Evul Mediu arătau cât de apreciată era virginitatea tinerelor înainte de căsătorie şi cât de mare preţ puneau strămoşii noştri pe tradiţiile din „noaptea nunţii”.
Localnicii din comuna Stăuceni, judeţul Botoşani, păstrează o adevărată tradiţie a plăcintelor. Fetele din localitate încep să deprindă de la mame „învârtitul“ plăcintelor încă de la vârsta la care învaţă şi alfabetul, iar oamenii locului spun că obiceiul este păstrat de sute de ani.
Autorităţile au făcut primii paşi pentru biserica medievală din satul Streisîngiorgiu, una dintre cele mai vechi din ţară. Aşezământul din secolul al XII-lea a rămas însă într-o stare de degradare accentuată.
La începutul lunii aprilie, a fost descoperit în zona Bistriţei un fragment dintr-un buzdugan care ar data din secolele XII-XIV. Buzduganul, de mărimea unui pumn, era o armă comună în acele vremuri.
În apropierea mănăstirii Popăuţi din municipiul Botoşani, muncitorii care lucrau la reabilitarea reţelei de apă şi canalizare au descoperit scheletul unei persoane care a trăit în urmă cu 500 de ani. Osemintele sunt analizate de experţii în medicină legală.
O groapă apărută în faţa unei bănci din Parcul Central al oraşului Sighişoara va deveni una din viitoarele atracţii turistice ale oraşului. Aleea era construită peste un secret depozit medieval de alimente.
Bordelurile au fost aproape nelipsite din istoria oraşelor Evului Mediu, iar mărturii despre modul de viaţă al prostituatelor vremii şi despre declinul caselor de toleranţă s-au păstrat până în prezent.
Primii creştini refuzau să admită existenţa vrăjitoriilor, considerându-le înşelătorii, iar în Evul Mediu timpuriu, doar în cazuri izolate, au fost intentate procese celor care practicau ritualuri magice. Isteria vrăjitoarelor s-a răspândit rapid, pe seama relatărilor senzaţionale, şi a condus la riposte sângeroase ale inchizitorilor. Sunt câteva dintre lucrurile mai puţin ştiute despre vrăjitoria în Evul Mediu.
Ritualuri şi credinţe ciudate, din cele mai vechi timpuri, vorbesc despre puterile magice ale unor plante pe care strămoşii noştri le-au folosit pentru îmbunătăţirea vieţii amoroase şi pentru tratarea infertilităţii. Mandragora şi mătrăguna se numără printre cele mai cunoscute astfel de ierburi.
Dragostea neîmpărtăşită a unei fecioare era iertată cu zile de post şi rugăciune, psalmii repetaţi cu evlavie, în poziţie îngenuncheată, alungau „vina” dorinţelor carnale, iar biciuirea îi readucea în simţiri pe cei care tânjeau după sex. Un arhiepiscop din secolul al VII-lea a fost autorul celor mai controversate reguli de pedepsire a „infractorilor sexuali” ai Evului Mediu.
Evul Mediu nu a fost o epocă a libertăţilor sexuale, iar în goana comunităţilor pentru a-i depista şi pedepsi pe cei consideraţi păcătoşi, masturbarea nu putea trece ca un lucru adecvat. Unele mărturii din secolele trecute arătau însă că, în unele cazuri, plăcerile sexuale auto-provocate erau tratate cu indulgenţă şi considerate benefice pentru sănătate, în special în cazul femeilor.
Perioada Medievală a fost una dintre cele mai fascinante epoci istorice. Este începutul creştinismului şi este considerată începutul procesului de civilizare. Unele practici şi reguli din această perioadă ar părea ciudate în zilele noastre. Femeile, de exemplu, nu aveau voie să decidă viitorul copiilor.
Vineri la prânz au debutat Serbările Bistriţei Medievale, un festival menit să aducă atmosfera cetăţii de altă dată chiar în centrul oraşului. Printre cele mai spectaculoase momente s-a numărat spectacolul făcut de cei de la Bordo Sarkany, care au fost completaţi de domniţe, dar şi de fachiri care fie au scuipat flăcări, fie au aruncat torţe aprinse în aer.
Nenumărate ilustraţii cu caracter obscen şi pornografic, din secolele trecute, au rămas în istorie, ca mărturii ciudate ale dezinhibării de care dădeau dovadă artiştii Evului Mediu.
Un savant din secolul al nouălea, cunoscut prin lucrările sale în întreaga Europă medievală, a fost autorul unora dintre cele mai populare reţete menite să trateze problemele de natură sexuală din cuplu. Remediile lui Al-Jazzar preced inventarea viagrei moderne.
Biserica le indica oamenilor cum să facă dragoste astfel încât să nu păcătuiască, perversiunile şi vrăjile de amor erau pedepsite cu moartea, la fel şi adulterul, iar instrumentele sexuale erau interzise. În schimb, unele mărturii documentare vorbesc despre orgiile organizate de nobili şi despre adevăratele clanuri de prostituate.
Unul dintre cele mai vechi cursuri de apă ale Moldovei, râul Cacaina, trecea chiar prin mijlocul târgului Botoşanilor. În urmă cu mai bine de 100 de ani, râul a dispărut, odată cu un pod de piatră care-l traversa, ridicat de domnitorul Moldovei, Mihail Sturdza.
Timp de două zile Ardudul devine locul unde cavalerii medievali din întreaga ţar, dar şi de peste hotare se întâlnesc pentru a sărbătorii 800 de ani de la prima atestare documentarăă a localităţii. Persoanajele de basm vor fi gazdele turiştilor veniţi în weekend la Ardud la Festivalul MedievArtFest, ediţia a IV-a
Cel mai mare criminal în serie din istoria umanităţii a trăit acum 575 de ani în Franţa. Se numea Gilles de Rais, era erou de război, apropiat al eroinei Ioana D’Arc, şi avea o avere uriaşă. A omorât cu bestialitate 1.500 de copii. Metodele sale i-au îngrozit şi pe anchetatori.
La cea de-a III-a ediţie a Festivalului Iaşul Medieval, oraşul va avea parte de cinci zile în agenda cărora sunt trecute concerte şi evenimente cu sfecific medieval.
Mai multe picturi misterioase împodobesc tinda bisericii din Gurasada, veche de şapte secole. Cei care ajung în biserica de piatră de pe Valea Mureşului pot vedea, ilustrate pe pereţii ei, mai multe scene înfiorătoare ale Judecăţii de apoi, în care oamenii sunt înfăţişaţi goi, înconjuraţi de diavoli, plătind pentru păcatele din timpul vieţii.