Festival inedit organizat între zidurile unei fortăreţe medievale. „Dacă dragoste nu e, nici film nu e!“

0
0
Festivalul de la Cetatea Neamţ se desfăşoară la sfârşitul acestei săptămâni FOTO Dan Sofronia
Festivalul de la Cetatea Neamţ se desfăşoară la sfârşitul acestei săptămâni FOTO Dan Sofronia

Fortăreaţa medievală ce străjuie oraşul de la malurile Ozanei va fi gazda unui festival inedit, care are ca temă filmele de dragoste

Vestita fortăreaţă muşatină care străjuie de veacuri valea Ozanei, Cetatea Neamţ, va fi gazda celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste, „B. LOVED“, care va avea loc în perioada 10 - 12 septembrie 2021. 

Festivalul este cel mai nou membru al unei triade a manifestărilor internaţionale de acest gen, una care le mai include pe cele de la Mons, Belgia şi de la Varna, Bulgaria,

acestea din urmă având o tradiţie de peste 25 de ani şi fiind deja un brand recunoscut pentru oraşele respective. 

„Era timpul ca un oraş de poveste, cum e Târgu Neamţ, să devină gazda unui festival de film. Într-o zonă cu o mare încărcătură de talent scriitoricesc, în care s-a consumat poate cea mai frumoasă poveste de dragoste a literaturii române, cea dintre Eminescu şi Veronica, Festivalul B.LOVED nu poate fi decât «acasă». Suntem bucuroşi să arătăm oaspeţilor cât de mult iubim filmul romantic, ce gazde primitoare suntem şi cu ce locuri minunate ne mândrim“, a declarat Vasilică Harpa, primarul oraşului Târgu Neamţ. 

Acesta speră ca festivalul să se „îndrăgostească“ de urbea nemţeană şi să revină, deoarece oameni primitori vor fi mereu aici, aşa cum au învăţat în sute de ani de istorie. Lavinia Şandru, preşedintele B.LOVED, a afirmată că alegerea acestui oraş pentru a IV-a ediţie nu a fost întâmplătoare, pentru că

impunătoarea Cetate Neamţ, dincolo de zornăitul suliţelor, îndeamnă să visăm la poveşti de dragoste, pe care doar zidurile le ştiu în tăcerea lor seculară. 

„Nu cred să existe loc care să freamete romantism mai profund decât împrejurimile oraşului Târgu Neamţ“ 

Când rostesc numele Târgu Neamţ, imaginaţia mă poartă, ca un reflex, prin Pădurea de Argint, «cu trunchii vecinici, ce poartă suflete sub coajă» şi văd florile albastre ale lui Eminescu pe lângă «lacul cel albastru încărcat cu flori de nufăr». Nu cred să existe loc care să freamete romantism mai profund decât împrejurimile oraşului Târgu Neamţ, să mustească mai multă literatură şi frumuseţe a gândurilor transpuse pe hârtia care nu se va topi niciodată, caligrafiată de Veronica Micle, Ion Creangă, Alexandru Vlahuţă, Mihail Sadoveanu, ori de tradiţie păstrată cu sfinţenie la Agapia sau Văratec“, explică Lavinia Şandru. 

„Dacă dragoste nu e, nici film nu e! Mi-am permis să parafrazez aceste cuvinte care cuprind un adevăr însuşit de noi toţi: dacă dragoste nu e, nimic nu e... Firesc, filmul, fiind cea mai populară dintre arte, a abordat constant, de la începuturile sale şi până în zilele noastre această temă. (...) Sentimentul de iubire exclude orice manifestare negativă, de răutate, promovând frumosul, bunătatea sufletească, devoţiunea, sacrificiul“, a declarat, referindu-se la eveniment, Doru Dinu Glăvan, preşedinte Uniunii Ziariştilor Profesionişti. 

Festivalul debutează pe 10 septembrie, de la ora 17:00 putând fi viyonat filmul „Vacanţă la Roma (1953), apoi „Sabrina“ -(1995). A doua zi vor rula „Mamma Mia! O luăm de la capăt“ - (2018) şi „Bridget Jones însărcinată“ - (2016), pentru ca duminică  să fie „Vacanţa“ - (2006) şi „Şnitele înaripate“ - (2021). În fiecare zi a manifestării, caricaturistul Mihai Pânzaru PIM va realiza portrete ale spectatorilor, iar concertele vor fi ilustrate live de artistul plastic Mariana Pachis prin tehnica sand art. 

În cadrul festivalului vor  fi şi alte activităţi, workshop-uri educative şi concursuri. Manifestarea este organizată de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România şi Asociaţia Pro Familia. Parteneri principali sunt Primăria şi CL  Târgu Neamţ şi Complexul Muzeal Naţional Neamţ, iar parteneri Editura Litera, Domeniile Urlaţi, Alexandrion şi Apa AURA.  

Vă mai recomandăm să citiţi: 

„Ruşine, Sofia Vicoveanca!“ Celebra artistă a avut o ieşire nervoasă la Festivalul Haiducilor VIDEO

Gemenii campioni crescuţi de legendarul Ivan Patzaichin. În fiecare an îi suna de ziua lor. „Nu a vrut să ştim că e bolnav“

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite