
A murit George Blake, cel mai cunoscut agent dublu britanic, care a vândut totul ruşilor şi a umilit MI6
Povestea merită reamintită deoarece este perfect relevantă nu numai pentru istoria spionajului din prima parte a Războiului Rece.
Povestea merită reamintită deoarece este perfect relevantă nu numai pentru istoria spionajului din prima parte a Războiului Rece.
Britanicul George Blake, un agent dublu celebru, care spiona în contul KGB înainte să se mute în Est, era unul dintre ultimii martori în viaţă al ferocei confruntări între sovietici şi occidentali în tumultul Războiului Rece, relatează AFP.
În 1917, un partid neînsemnat până atunci a confiscat puterea în Rusia şi a instaurat un regim totalitar. Este un exemplu elocvent despre cum o mână de fanatici poate deveni o forţă globală ameninţătoare pentru spiritele libere profitând de vremuri tulburi. Unul dintre instrumentele puterii lor a fost poliţia secretă, înfiinţată la scurt timp după un Octombrie roşu dramatic.
Opozanta belarusă Maria Kolesnikova, deţinută la Minsk sub acuzaţia de aducere atingere siguranţei statului, a emis joi un comunicat în care acuză agenţi din cadrul Securităţii (KGB) că i-au pus cu forţa un sac pe cap şi au ameninţat să o execute în timp ce încercau să o expulzeze de pe teritoriul belarus în Ucraina, relatează Reuters.
Unul din manualele de instruire pentru spioni ale KGB, publicat pentru prima oară în Daily Beast de curatorul proiectului Dosarelor Lubianka, Michael Weiss, în care agenţii îşi descriu operaţiunile în manieră autobiografică, conţine istoria recrutării „Consilierului”, un oficial austriac recrutat de un triplu spion, „Safo”. Este o parte din povestea mai largă a recrutării austriecilor de către spionii sovietici şi Rusia.
Ca în timpul celor mai negri ani ai stalinismului, serviciul secret al ultimului dictator din Europa a răpit-o pe lidera opoziţei belaruse, Maria Kolesnikova, şi i-a înscenat o trecere frauduloasă a frontierei pentru a o aruca în închisoare. Dar opozanta şi-a rupt paşaportul pentru a nu fi deportată.
Există câteva adrese pe net care colecţionează de ceva timp fotografii prezentând „intrările secrete“ sau, mai corect spus, „intrările discrete“ şi coordonatele lor de localizare din instituţii guveranmentale care beneficiază de cel mai înalt nivel de securitate imaginabil.
Fostul ofiţer al KGB-ului sovietic Iurii Şveţ susţine că toţi reprezentanţii opoziţiei din Belarus într-un fel sau altul reprezintă interesele Kremlinului. Acesta spune că deţine informaţii suficiente de la sursele sale care îl fac să creadă că la Minsk nu există opoziţie care ar reprezenta Occidentul, precum a fost în cazul Ucrainei.
Mihai Caraman rămâne în istoria serviciilor secrete spionul care a reuşit graţie reţelei sale să sustragă vreme de 11 ani sute de informaţii ultrasecrete din cadrul NATO, furnizându-le ulterior serviciilor secrete ale URSS.
Belarus şi Ucraina au convenit să-şi întărească verificările la graniţă şi să-şi extindă cooperarea frontalieră, după ce în apropiere de Minsk au fost arestaţi miercuri peste 30 de presupuşi mercenari ruşi, înaintea alegerilor prezidenţiale din Belarus, a anunţat Ministerul de Externe belarus, citat de Reuters.
În timpul Războiului Rece, CIA şi KGB au fost competitori în domeniul propagandei, astfel că CIA a intervenit în alegerile mai multor ţări de la Chile la Guyana la El Salvador şi Japonia. Interviuri cu foşti directori şi oficiali implicaţi în operaţiuni fac un tablou al istoriei mai recente a acestor interferenţe contrar percepţiei că CIA, precum Rusia, se implică şi în prezent în astfel de misiuni, arată Foreign Affairs.
Vladimir Putin a jurat că a avut o activitate fără evenimente în perioada în care a fost ofiţer KGB, la Dresda. Există însă o mulţime de motive serioase şi dezvăluiri ale unor foşti colegi pentru a ne îndoi de această afirmaţie, relatează Politico.
Perioada în care Putin a fost detaşat la Dresda, în Germania de Est, este acoperită de mister, în măsura în care majoritatea documentelor asociate activităţilor biroului au fost arse şi KGB-ul spune că rolul preşedintelui lui rus acolo a fost unul obscur şi birocratic. Un membru al Facţiunii Armatei Roşii a dezvăluit însă, într-o poveste ce nu poate fi coroborată, că Putin a avut o altă misiune la Dresda.
Fost consilier sub patru administraţii la Casa Albă, Gus Weiss este poate unul dintre cei mai importanţi oameni care au lucrat din umbră la destrămarea Uniunii Sovietice.
Tradiţia de dezinformare a KGB-ului, care a produs una dintre cele mai răspândite ştiri false - virusul HIV ar fi produs de americani - continuă în cazul coronavirusului, despre care se spune că este o armă biologică a SUA îndreptată împotriva Chinei.
În urmă cu 20 de ani, în ajunul Anului Nou, un nou venit în politică şi fost agent KGB, pe nume Vladimir Putin, a fost desemnat de fostul lider de la Kremlin, Boris Elţîn, succesorul său şi de atunci conduce neîntrerupt Rusia.
Aflat în vizită la Berlin, secretarul de stat american Mike Pompeo a avertizat asupra pericolelor reprezentate de Rusia şi China şi a îndemnat NATO să se maturizeze astfel încât să poată înfrunta „provocările lumii de azi”, relatează BBC.
Un element „conştiincios şi disciplinat“, atestă KGB-ul cu privire la comportamentul considerat exemplar al tânărului Vladimir Putin, actualul preşedinte al Rusiei, care provine din cadrul serviciilor secrete sovietice, într-o notă declasificată într-o expoziţie la Sankt Petersburg, relatează AFP.
Unele glume despre spionii sovietici şi Poliţia politică din URSS au fost atât de populare, încât au ajuns să fie citate în rapoartele Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) din SUA.
România continuă să prezinte interes pentru investitorii ruşi, atât din punct de vedere economic, cât şi al tranzitului mai uşor către alte state ale Uniunii Europene.
Mutarea Băncii Internaţionale de Investiţii (IIB) de la Moscova în Ungaria are potenţiale semnificaţii mult mai adânci decât pare, la prima vedere. Experţi de securitate avertizează că mutarea IIB şi insistenţele Rusiei privind o imunitate diplomatică completă oferă Federaţiei Ruse un „hub de spionaj” în cadrul spaţiului Schengen.
Liderul de la Kremlin vede lumea doar prin ochii şefilor de la serviciile secrete, care duc între ei o adevărată bătălie pentru a intra în graţiile „ţarului“ şi care au un rol disproporţionat în deciziile sale politice, scrie un expert în spionajul rusesc.
Liderul Pro România, fostul premier Victor Ponta acuză PSD că a urcat pe YouTube un clip intitulat "Faţa reală a Pro România este ex-SRI si ex-KGB!", care a fost preluat apoi pe conturile PSD.
Ambasada Rusiei la Bucureşti a explicat luni, pas cu pas, cum şi-a majorat România contribuţia la Banca Internaţională de Investiţii, înfiinţată pe timpul regimului comunist şi despre care se spune că ar fi controlată de Putin.
Ministrul Finanţelor este, din toamna anului trecut, guvernator al Băncii Internaţionale de Investiţii, instituţie care finanţa în trecut Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER) - creat la iniţiativa URSS în 1949 ca echivalent al OECE (Organizaţia Europeană pentru Cooperare Economică).
Elitele jefuitoare ale Uniunii Sovietice au fost precursoarele unei cleptocraţii care s-a infiltrat de-a lungul timpului în toate ramurile Statelor Unite. Profeţia sumbră a unui şef CIA de la începutul anilor 1990 s-a adeverit, în ciuda faptului că Washingtonul paria pe o răspândire globală a valorilor capitaliste.
În pofida opiniei generale din anii ’90 precum că destrămarea Uniunii Sovietice ar fi dus la încetarea infiltrării presei occidentale, această practică a fost, cel mai probabil, continuată şi extinsă de serviciile secrete ruse, scrie unian.info.
După 25 de ani de bătălii în Parlament şi în instanţă, Arhivele Naţionale ale Letoniei au obţinut permisiunea de a face publică lista completă a foştilor colaboratori ai KGB, principalul serviciu secret al Uniunii Sovietice.
Tinerii care nu au avut legătură cu regimul totalitar al lui Nicolae Ceauşescu sau cu revoluţia din decembrie 1989, ar trebui să reţină adevărul istoric şi nu balivernele politicienilor sau teoriile conspiraţioniste care au deversat în spaţiul public, a declarat, într-un interviu, jurnalistul Romulus Cristea, participant activ la revoluţia din decembrie 1989.
Joi, 9 martie 2009, în jurul orei 13.15, doi diplomaţi români aflaţi la post în Chişinău, ambasadorul român în R. Moldova, Filip Teodorescu, şi ministrul-consilier, Ioan Gaborean, aflaţi într-o coloană oficială formată din şase maşini, au trecut graniţa în România.