Zece lideri politici străini ofensivi şi în anul 2015

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o distanţă de câteva ore de Noul An, semnalarea unor viziuni aparte privind imaginea publică a unor preşedinţi şi premieri, care contează şi în ecuaţia geopolitică mondială, din 2015, ţine nu doar de un necesar exerciţiu, de comunicare modernă, ci şi de compararea propriilor prejudecăţi, cu alte puncte de vedere privind pe cei care au decizia politică, economică şi militară finală, în metropole din Europa, America şi Asia.

Au acceptat invitaţia de a fi prezenţi - în studioul 6TV - trei compatrioţi cu preocupări profesionale complementare.

Un senior, un experimentat interlocutor şi un june pe frontul decriptării unor evenimente de interes public.

Seniorul este Neagu Udroiu, cel care ar fi util, pe post de consilier personal al purtătorului aerian de cuvânt al noului preşedinte al ţării. Nu de alta, dar ar deprinde persoana numită să fie comunicatorul numărul 1, cu presa naţională şi internaţională, un funcţionar eficient, nu un scriitor ce nu s-a trezit din condiţia unui trecut care nu are nimic de a face cu postul primit la Cotroceni.

Experimentatul amintit este Marius Văcărelu, pe care ministrul de externe actual l-ar putea evalua pentru o posibilă evoluţie, la una din ambasadele României aflate la Chişinău, Kiev şi Moscova.

Junele menţionat este Răzvan Munteanu, care ar putea poposi, o vreme, la Centrul European pentru Studii de Securitate "George C. Marshall", din Bavaria.

Dialogul purtat poate fi urmărit în imaginile video inserate mai jos, iar unele dintre afirmaţiile inedite sunt reproduse în cele ce urmează.


Despre Viktor Orbán

Răzvan Munteanu: Premierul Ungariei reprezintă un personaj aparte, atât la nivelul UE, cât şi al NATO. Viziunea sa politică este mai apropiată de Moscova, la ora actuală.

Marius Văcărelu: Îl percep pe Viktor Orbán ca pe un soldat disciplinat al partidului comunist ungar. Şi s-ar putea, cumva parţial, să aibă soarta lui Béla Kun?

Neagu Udroiu: Viktor Orbán duce după el iredentismul maghiar, sub toate formele, şi lupta contra Trianonului. El continuă să îi servească pe cei care vor Ungaria Mare.


Despre Vladimir Putin

Răzvan Munteanu: Privesc spre Vladimir Putin cu teamă, dar cu una controlată, din punctul de vedere al interesului naţional al ţării mele. Putin este un produs al vechiului KGB.

Neagu Udroiu: Vladimir Putin vine cu această patimă a prăbuşirii fostei Uniuni Sovietice şi a necesităţii de a reaşeza Federaţia Rusă în concertul marilor puteri ale lumii, poate chiar de a o aduce un pic mai în faţă, decât a fost ţara sa cândva.

Marius Văcărelu: Putin este, după 14 ani de exercitare a puterii, când a evoluat, pe anumite planuri. Cred că, în următorii ani, el va fi obligat să se concentreze pe ceea ce nu îşi doreşte, adică pe politica internă. La un moment dat se va pune şi problema succesorului lui Putin.


Despre Piotr Poroşenko

Răzvan Munteanu: Ucrainenii, prin invocarea posibilităţii intrării în NATO, indică că au nevoie de o umbrelă de securitate, pe care, la ora actuală, nu o au.

Neagu Udroiu: Venirea lui Poroşenko în fruntea Ucrainei a fost o surpriză, dar astfel a fost instaurat la Kiev un preşedinte cu o altfel de personalitate, decât aceea aparţinând unui mediu politic pur.

Marius Văcărelu: A stârni rusofobia în Ucraina este echivalent cu a sparge o unitate de secole, a întregului spaţiu slav. Ucraina trebuie să vină cu probleme de înnoire. Problema lingvistică este cea mai importamtă.


Despre Angela Merkel

Răzvan Munteanu: Este foarte importantă politica Berlinului, privind parteneriatul Estic.

Neagu Udroiu: Mi-ar plăcea ca România să fie sprijinită, în această perioadă, de Germania. Eu cred că se va şi întâmpla aşa.


Despre François Hollande

Răzvan Munteanu: Este clar că Parisul nu a reuşit să ducă o politică dezirabil coerentă nici în cazul Siriei.

Neagu Udroiu: Franţa a avut momentele ei, când a stat foarte aproape de noi. Formatul din Normandia este un cadru de dialog, în care nu vorbeşte preşedintele Poroşenko singur, şi nu vorbesc nici ruşii singuri.

Marius Văcărelu: François Hollande se consideră continuatorul unei tradiţii prezidenţiale. Hollande vine într-o morgă intelectuală, stângistă, care este activă de peste 100 de ani. François Hollande este, în clipa de faţă, victima unor idei de stânga penibile.


Despre Kim Jong-un

Neagu Udroiu: Coreea de Nord este un fel de cuşcă a lui Faraday. Este o ţară care va trebui să accepte drumul spre reunificare. Am fost în Coreea de Sud, unde am avut surpriza să mi se facă cunoştinţă cu ministrul reunificării.

Marius Văcărelu: Cine ar putea prelua puterea, în Coreea de Nord, dacă actualul preşedinte ar muri?...Ţările, în general, caută să se unească, când au aceeaşi limbă, şi nu să se despartă. Este adevărat că apare şi altă problemă: cine va plăti costurile reunificării? Şi cine se va teme mai mult de o reunificare a Coreei?...


Despre Shinzō Abe

Neagu Udroiu: Premierul nipon este un radical de dreapta. Prin educaţie pus să facă lucruri pe care alţii nu le fac. Şi de aici şi foarte personalizatele lui acţiuni, într-o seamă de direcţii.

Marius Văcărelu: Problema insulelor Kurile este o situaţie delicată pentru Japonia şi Rusia, dar care poate fi jucată de Moscova, pe modelul pe care l-a jucat cu China, în zona Ussuri, unde a fost un diferend teritorial (ce a generat chiar un conflict militar în 1969). În momentul de faţă, Shinzō Abe este obligat să fie atent la mai multe planuri: o Chină prea puternică, o Rusie care creează probleme, o Coree de Nord destul de agresivă. Japonia va trebui să strângă legăturile cu Coreea de Sud şi cu Vietnamul.


Despre Xi Jinping

Neagu Udroiu: Actualul preşedinte al Chinei are şi el avantajul unei vârste foarte tinere. Este un om foarte modest. Comportamentul lui duce în altă parte, decât la acel tip de dictator la care ne putem gândi. Este un lider promiţător, pentru evoluţia ulterioară a Chinei. Este un mare merit al lui Xi Jinping că îi priveşte pe Barack Obama şi pe Vladimir Putin ochi în ochi, nu aş zice de la egal la egal. Şi cei doi îl privesc ochi în ochi. Ca un interlocutor egal, fiecare dintre ei.

Marius Văcărelu: China este suficient de puternică pentru a îşi decide un drum propriu. Şi acest lucru îi pune în dificultate şi pe americani, dar şi pe ruşi. Chinei nu îi este profitabil un conflict militar, în clipa de faţă, sub nicio formă. Omenirea are nevoie de o Chină puternică.


Despre David Cameron

Neagu Udroiu: David Cameron este un descendent al regelui Wiliam al IV-lea şi al amantei acestuia, Dorothea Jordan.

Marius Văcărelu: Marea Britanie trăieşte, printr-un mecanism instituţional, de sute de ani. Până anul trecut, Londra a fost centrul financiar al lumii. Marea Britanie este încă aceeaşi, pe care nu o schimbă un val de migraţie, sau două.


Despre Barack Obama

Neagu Udroiu: Ca şi în cazul Autorităţii Palestiniene şi în cazul Cubei, America a schimbat macazul. Vede, în sfârşit, că este cazul să se comporte ca un frate, este adevărat mai bogat, mai mare. Eu unul aş aştepta ca în anul 2015 să fie o resetare a relaţiilor dintre SUA şi Rusia, fără de care nu am putea depăşi ceaţa instaurată acum, o aşezare a lucrurilor în Ucraina, această ţară bântuită de atâtea incoerenţe, prin naşterea ei, o reaşezare a raporturilor noastre cu Uniunea Europeană, unde să fim mai naturali.

Marius Văcărelu: Omenirea aşteaptă, în anul 2015, mai multă eficacitate şi mai multă pace. Nu va avea parte nici de una, nici de alta. Din păcate, economia globală se apropie de o nouă criză. Nu toţi liderii politici sunt cu adevărat mari, capabili să facă faţă tuturor provocărilor, multe fiind noi. România aşteaptă să îi meargă mai bine decât i-a mers până acum. Dar nu va avea parte de prea multe, pentru că nu avem încă o coerenţă, la nivel administrativ şi politic.


Nota bene

Cititorilor acestui blog, oriunde ar fi ei, un gând de Anul Nou:

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite