Vreau să plec din Constiţutie! Aproape un miracol

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două studii despre starea de fapt a limbii române în Moldova au fost publicate recent pe CartierEuropean.com, site de inteligenţă colectivă. Acestea meritau toată atenţia noastră pentru că tratează despre rolul limbii ca instrument DE putere şi AL puterii, dar şi despre puterea limbii de a transfigura o civilizaţie, precum şi conceptul de “logocraţie”, pus în aplicare de regimul sovietic, idee deplânsă şi de scriitorul Vitalie Ciobanu[1].

  

Pe de o parte, este vorba de analiza Irinei Corobcenco care conclude că "Politicienii au evitat să vorbească despre identitatea naţională [si deci despre limba romana], atât de necesară după procesul de deportare şi înstrăinare a populaţiei băştinaşe din 1812 şi 1941, iar nostalgia faţă de trecut a determinat electoratul să „aducă” în 2001 la guvernare Partidul Comuniştilor." 

De semenea, romanista Ana Gutu, la baza iniţiativei de înlocuire a sintagmei limbă moldovenească cu cea română, tragea o concluzie cel puţin interesantă în studiul său "Corelaţia dintre limbă şi putere", potrivit careia lipsa politicilor lingvistice marchează limba româna din Moldova. Ambele texte pot fi citite pe CartierEuropean.com

Cele două texte mi-au amintit de un post mai vechi de pe blogul scriitorului Gheorghe Erizanu, de la Editura Cartier, care publica un text original, extraodinar de atemporal şi actual totuşi atât în 2010 cât şi azi: Cerere [de demisie] din Constituţie a limbii molodveneşti," Vreau să plec din Constituţie", pe care-l reproduc mai jos:

Comisiei de elaborare a Constituţiei Republicii Moldova

 Cerere

            Subsemnata, limba moldovenească din articolul 13 al actualei Constituţii a Republicii Moldova, rog respectuos să fiu eliminată din actuala şi din viitoarea constituţie. Voi rămâne cuminte cu numele de limba română doar în Declaraţia de Independenţă şi în Legea de funcţionare a limbilor.

Motivul: sunt obosită să dezbin, eu, cea care ar fi trebuit să unesc; sunt obosită să mă simt ciocârlie şi să fiu numită cioară; sunt obosită de acest număr 13. Pur şi simplu, sunt obosită şi vreau să plec din Constituţie, indiferent dacă mă veţi numi limbă moldovenească, limbă română, limbă moldovenească (română), limbă cu ”î” din „i” sau limbă cu „â” din „a”, limbă de stat, limbă oficială, limbă maternă. Iubiţi-Vă. Sunt foarte obosită.

Semnez cu numele meu adevărat, Limba Română

Blog Gheorghe Erizanu, 26 ianuarie 2010

http://adevarul.ro/moldova/actualitate/vitalie-ciobanu-puneti-mana-carte-domnilor-1_50eefacf56a0a6567e64d74a/index.html [consultat pe 14.10.2013].

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite