Moldova: Eforturi ignorate de admiratorii virilităţii răsăritene
0Vestea dezlegării la vize pentru cetăţenii moldoveni a provocat o frustrare majora, până la rânjet, la partizanii liberalizării vizelor pentru cetăţenii Rusiei. Iar rânjiţi sunt peste tot, chiar şi în lumea pretinşilor gânditori, în timp ce Moldova are tot mai mulţi simpatizanţi în lumea politică. Mr Techau, detox yourself!
Rar mi s-a întâmplat să mă scoată din sărite atât de tare vreo părere despre Moldova. În loc să recunoască eforturile Chişinăului şi să remarce dispoziţia europeană a cetaţenilor, Jan Techau ne prezice "dezintegrare iminentă", ba chiar "o tragedie care se conturează". Parerea lui Techau, director al Carnegie Europe, un think tank situat la Bruxelles, mă dezolează prin futilitatea sa şi prin lipsa de argumente echilibrate.
Think-ul a dispărut total din modus operandi-ul şefului acestei structuri. Poate avea părerile pe care le doreşte, doar că atunci când te pretinzi "bunker de idei şi argumente" ar trebui să fii mai responsabil decât este un nenică de la un ziar de provincie. Ultima sa "produktzie" de pe site-ul Carnegie Europe, Moldova, a European Neighborhood Tragedy in the Making, cu accente şi cu arome de "kirilicisme" vădite te lasă perplex: ce vrea de fapt să spună acest prea-stimat domn Techau? Am impresia că-l recitesc pe Kalman Mizsei prin 2009. Au început să se agite acoliţii fostului RS al UE pentru Moldova, dl Techau e şi el din aceştia, deci vin vremuri importante.
Acoliţii fostului Reprezentant Special al UE pentru Moldova se agită, deci vin vremuri importante
Într-adevăr, acesta califică Moldova de "între două" (râuri?), de secole macinată de ezitări; nu ştiu de ce face amalgam dl Techau între actualul stat Rep.Moldova şi Moldova istorică. Îi înteleg dorinţa de a generaliza pentru a facilita înţelegerea situaţiei, nu pot accepta însă că a se livra ruşilor pentru că istoria arată că aceştia au dominat adesea ar fi o solutie.
Elitele de la Chişinau, potrivit lui Techau, sunt incapabile să reformeze, că implementarea bunei guvernări nu i-a reuşit, că problema minoritaţilor nu este rezolvată (care anume?) etc. Altfel spus, din 2009, în Moldova nu s-a schimbat nici cât negru sub unghie, elitele de la Chişinău nu au făcut niciun pas înainte, nu doresc sa facă şi nici nu vor face, sau chiar dacă vor face, oricum nu depinde de ei pentru că, istoric, Moldova a fost mereu cu fundul în două luntrii. Fatalismul lui Techau seamană cu o frustrare mai profundă, poate şi-a pierdut recent iubita, poate că e în procedură de divorţ, nu ştiu, doar că tare miroase a bărbat frustrat şi franchement deloc util ca partener de dialog sau ca sef de think tank. Imaginaţi-vă un pic dl Techau în echipa lui Kennedy în timpul crizei misilelor sovietice din Cuba (whau!! cât de constructiv ar fi fost!). Nu că frustrarea nu ar tăinui în noi toţi în doze diverse, dar cel puţin dorinţa de a ieşi din mocirlă este una lăudabilă. Anume asta, dorinţa de a ieşi din mocirlă este de apreciat şi la elitele de la Chişinău, pe care nu zic că le agreez în bloc, dar nu pot să neg eforul depus din 2009 şi până azi şi mai ales faptul că cetăţeanul moldovean nu se mai jenează că vine din Rep.Moldova. Nu neg, bineînţeles, că eforturile trebuiesc continuate şi că e corupţie etc., după cum denunţă presa anticorupţie, dar nu asta a menţionat dl Techau, ci fatalitatea politică specifică acestui teritoriu.
Fatalismul, dl Techau, este tragic pentru un ganditor liber!
El pretinde că gândurile acestea îi sunt inspirate de ultima lui vizită la Chişinău, accentul pe penultima litera respectat, nu şi obiectivitatea faţă de ceea ce a văzut în Moldova. A mai fost anterior sau ba, nu ştiu, cert este că a plecat cu ideile cu care a venit: adică discuţiile cu localnicii nu i-au servit la nimic. Adevarul este ca nu ştiu care a fost agenda dlui Techau. Cine sunt "majoritatea observatorilor" de la Chişinau de care vorbeşte acesta şi după părerea cărora "oportuniţatile au fost irosite şi acum e prea târziu"? Eu intuiesc agenda dlui Techau: întâlnire cu Pirkka Tapiola, şeful delegatiei UE, care stăpâneşte dublul limbaj neobservat de jurnaliştii care-l curtizează cu gura căscată de parcă ar fi un mesia european, cand de fapt acesta gândeşte tocmai pe invers; probabil încă câteva ONG-uri, cărora Techau le-a zâmbit frumoas, după ce aceştia au fi enumerat probleme reale, dar cu siguranţă şi progresele făcute; dl Techau a preferat să ignore progresele pentur că nu pentru asta a venit el la Chişinău. În rest, probabil că s-a mai întalnit cu "dezlegaţii la presă" de la Ministerul de Externe, care ca nişte naivi, au spus lucrurilor aşa cum sunt, unde au fost şi unde vor să ajungă, dar cum vă spuneam, nu asta îl interesa pe dl Techau, ci partea obscură, adică "modernizarea pare imposibila", "viitorul sumbru la frontiera de Est a Europei". Pentru dumnealui, "viitorul Moldovei ca stat independent şi suveran este din ce în ce mai incert".
Finalul meditaţiei dlui Techau mă lasă rece: o profeţie pentru cei care sunt gata să o audă: Moldova nu va mai fi independenta curand. Daca ar fi fost diferit tonul articolului, adica cu argumente, soluţii, aş fi gândit că acesta doreşte Moldova în UE, prin aderare sau prin reunificare cu Romania. Tonul fiind unul defetist însă mă tem că suntem naivi daca o facem pe struţul şi ne prefacem că "nici n-am mâncat usturoi, nici nu ne pute": Techau ne împinge în braţele Rusiei, ca singură soluţie de supravieţuire, exact ca şi femeile noastre care, fără acte în Europa, decid să se mărite cu oricine, crezând că aşa vor supravieţui.
Şi încă ceva interesant: am remarcat o frustrare majoră la toţi cei care doreau liberalizarea vizelor pentru cetăţenii Feredaţiei Rusie, care încă nu a sosit, în timp ce este cazul pentru Moldova. Să fie dl Techau din acea categorie? Mă tem că dacă think-ul e un tank simpatizant al virilităţii Rusiei, gândirea dumnealui este acum supusă unor macinări şi contrarietăţi care-i pot provoca aciditate tisulară şi chiar flatulenţe irepresibile. Mr Techau, detox yourself!