Valentine's Day la Jariștea Locantă

0
0
Publicat:

Jariștea Locantă este de peste trei decenii un loc istoric, turistic pe harta Cetății lui Bucur. Treptat, treptat, cărămidă cu cărămidă, rețetă cu rețetă. Aurora Nicolau, Jupâneasa Kera Calița de la Jariștea Locantă (București, Strada George Georgescu 50-52) a clădit un univers.

Jaristea coperta (1) jpg

Sfântul Valentin a trăit în vremea Imperiului Roman. A fost martirizat la 14 februarie 270 d.Hr. În timpul împăratului Aurelian (270-275 d.Hr) pentru că el cununa pe ascuns cuplurile de creștini care își uneau iubirea prin binecuvântarea Domnului. Deși sărbătoarea e venită în România prin tradiție americană, românii, urmașii Romei fiind, în acest colț de lume, au toate motivele să se mândrească și să celebreze și Ziua Sfântului Valentin, alături de faimosul deja Dragobete, care are și el tradiția sa, ceva mai recentă la scara istoriei, în raport cu viața și activitatea Sfântului Valentin.

Povestea Zilei de Sfântul Valentin, 14 februarie 2024 a început la ora 18.30. Invitații au sosit rând pe rând pentru a se bucura de festinul pregătit de Kera Calița.

Am admirat ținuta deosebită aleasă de Kera Calița. A fost o splendidă rochie maro cu paiete, asortată cu o pălărie din Belle Epoque și cu o paletă deosebită a unor bijuterii de excepție din magicul și misteriosul Chihlimbar, din îndepărtatul Nord, adus de departe de corăbierii care coborau la Dunăre, spre a ajunge la Pontul Euxin, spre Constantinopol.

În invitația on-line (Deși Locanta Jariștea este un univers tradițional, comunicarea sub toate formele ei face parte din „tradiția casei”), Kera Calița a prezentat oferta îmbietoare, a unui antreu, un fel principal și un desert de revistă gastronomică așa cum s-ar spune. Kera Calița a pregătit și câte o mică surpriză invitaților săi, un fel de aide-memoire, de remember, pentru a nu uita drumul spre tărâmul celei mai frumoase părți a istoriei high-life-ului Capitalei de acum peste două secole, o floare pentru doamne și domnițe și un răsfăț muzical pentru toată lumea :

„Antreul îndrăgostiților

-Cele mai tulburătoare vol-au-vents născocite de Vatel, adecă acele bouchées mignonnes tocmit în coji fine de gauffres salées, umplute cu ficat de rață tras părelnic la tigaie cu câteva picături de Cointreau și potopite de cremă de ciupercuțe.

Jaristea 6 jpg
Jaristea 1 jpg

Pasiunea se hrănește copios cu...

-Carnea roșie a iubirii! Pfeffersteak au poivre, cum îi plăcea și lui Neculai Iorga, al cărui rețept original Jupâneasa l-a aflat într-un jurnal de demult, în care se consemna premierea scriitorilor la anul de grație 1931: „inima mușchiului de bou se taie mai groasă, gen mică buturugă, apoi fiecare bucată pigulită de pielițe se tăvălește prin piper verde și roșu (ușor strivit cu sticla dinainte); se apasă pe toată întinderea cu mâna să intre piperul în carnea moale și roșie ducând-o prețios în tigaie și friptă cu unt la foc prăpădit în jur de 10 minute. Când e rumenită, se toarnă cognac și se iscă o flăcăruie albăstrită...”. De bună seama, garnitura se cere a fi din buchețele delicate de varză de Bruxelles, peste care s-a picurat sos alb ca neaua, secretul bucătarului șef!

Jaristea 7 jpg

Răsfățul poemului ciocolatei

-Torta preferată a Caliței - le meilleur-meilleur gâteau au chocolat, la care s-a folosit cel mai fin ganache, servită cu o cupă mare de înghețată prăzulie de fistic

Toate aceste minunății culinare sunt opera bucătarilor și au fost prezentate după faimosul ceremonial de la Jariștea de către ospătarii „aleși pe sprânceană” și provegheați prin lorgnonul de colecție nelipist de lângă eternul clopoțel de cristal al Kerei  Calița.

Jaristea 5 jpg

Din partea Casei Jariștea

-Câte o floare naturală pentru fiece domnișoară ce va trece pragul Locantei

-Istorisiri rare de amor puse în scenă de către Jupâneasă

Jaristea 3 jpg

-Muzichiie fără seamăn, ca-n grădina Logofătului Dudescu, cu Taraful Crailor de Curtea Veche

-Recitalurile celor trei rapsozi lirici ai cabaretului culinar: reîntâlnirea  cu trilurile de mierlă vrăjită ale Mariei Tănase, melancoliile interbelice de mahala luminată ale Cristinei Ioana și itinerariile cosmopolite ale cântărilor desăvârșitului tenor Leonard

-Cântecul nepieritor al iubirii deslușit pe strunele violinei de către un sensibil artist, invitatul-surpriză al serii”.

Jaristea 8 jpg

La Jariștea Locantă, nu doar mâncarea sau băutura sunt baza, ci atmosfera, zicerile lirice, epice, sunetele fermecate ale instrumentelor muzicale,  vocile cântăreților diferitelor stiluri muzicale.

De aceea, ambianța de la Jariștea este gândită pentru ca atunci când pleci, să te gândești cum să revii cu o nouă ocazie. Iar acestea, evident, nu lipsesc....

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite