„Vă place opera?“ In memoriam Luminița și Nicolae Constantinescu

0
0
Publicat:

A fost odată... o serie de concerte pe teme lirice găzduite de Sala Radio și realizate de regretatul om de televiziune Luminița Constantinescu (1949 – 2021). După debutul din 1984, ciclul a devenit cu rapiditate renumit. Tineri cântăreți în curs de afirmare ce aveau să ajungă cât de curând vedete, artiști consacrați ce desfășurau mari cariere mondiale erau numele selectate cu parcimonie și profesionalism de către realizatoare și dădeau strălucire afișelor. În sală, de multe ori, se aflau iluștri maeștri de trecută dar neștearsă glorie a scenelor românești și internaționale. „Vă place opera?” a continuat până în 1995, cu o reluare după aproape 20 de ani, în 2014 la Ateneul Român, când titram plin de speranță aici, pe blog, „A renăscut ciclul Vă place opera?”. Nu avea să fie așa și distinsa realizatoare s-a stins cu acest dor.

image

La aproape doi ani după trecerea sa în neființă, Stagiunea Regală i-a îndeplinit dorința și a programat tot la Ateneul Român, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, un concert „Vă place opera? In memoriam Luminița și Nicolae Constantinescu”, alăturând pe afiș și numele soțului, care a trăit între 1938 și 2022, bariton al Operei Naționale București și profesor la Universitatea Națională de Muzică din Capitală.

O seară de rememorări, de evocări afectuoase de familie, cu adresă la remarcabile acte culturale, de neuitat, în prezentarea fiului celor două personalități comemorate, scriitorul, publicistul și realizatorul TVR Marius Constantinescu. Publicul și-a reamintit cu emoție de concerte, spectacole și tele sau radioprograme din trecut. Pentru că Luminița Constantinescu a fost personalitatea complexă care a adăugat activității de realizatoare, pe cea de critic muzical și autoare de volume de interviuri cu mari cântăreți, iar Nicolae Constantinescu și-a expus cu dăruire glasul de velur în multe roluri de pe scenele de operă sau concert, pe multe înregistrări fono și videografice. Scurte clipuri istorice filmate, un fragment de prezentare semnat Luminița Constantinescu și o secvență a finalului ariei „Eri tu” din „Bal mascat” de Verdi au readus în atenție glasurile și imaginile „a două vieți împletite prin muzică”, cum spunea prezentatorul.

Marius Vlad Budoiu, Cellia Costea, Ruxandra Donose, Florin Estefan, dirijorul Constantin Grigore
Marius Vlad Budoiu, Cellia Costea, Ruxandra Donose, Florin Estefan, dirijorul Constantin Grigore

De fapt și programul ales ca parte artistică a serii a avut conotații legate de atmosfera concertului, de preferințele dintotdeauna ale celor doi omagiați. Mă refer la ariile „Il balen del suo sorriso” (Verdi, „Trubadurul”) și cântecul bahic „O vin, dissipe la tristesse” (Ambroise Thomas, „Hamlet”), acum în interpretarea baritonului Florin Estefan,  moartea lui Otello din opera verdiană, cântată de tenorul Marius Vlad Budoiu, ariile „Pleurez! pleurez, mes yeux!” (Massenet, „Cidul”), „La mamma morta” (Giordano, „Andrea Chénier”), tălmăcite de soprana Cellia Costea, ariile „Mon coeur s'ouvre à ta voix” din „Samson și Dalila” de Saint-Saёns și „Acerba voluttà” din „Adriana Lecouvreur” de Cilea, prezentate de mezzosoprana Ruxandra Donose.

Programul, care a excelat prin consistență, varietate,  diversitate stilistică și dificultate a mai cuprins Barcarola din „Povestirile lui Hoffmann” de Offenbach (Cellia Costea și Ruxandra Donose), duetul de dragoste din „Otello” (Marius Vlad Budoiu și Cellia Costea) și terțet din „Don Carlos” de Verdi (Marius Vlad Budoiu, Ruxandra Donose, Florin Estefan). Sub bagheta lui Constantin Grigore, Camerata Regală a mai interpretat Intermezzo din „Cavalleria rusticana” de Mascagni și uvertura operei „Don Giovanni” de Mozart.

A fost o paradă a vocilor frumoase ce și-au dăruit arta nobilului țel al seratei desfășurate în aplauze și ovații.

După stingerea lor, soliștii s-au reîntâlnit în Rotonda Ateneului cu publicul doritor de a obține autografe pe cartea postumă a Luminiței Constantinescu „Vă place opera? Cântăreți români de operă”, lansată chiar înaintea concertului, dacă vreți, o continuare a celor anterioare cu titluri similare „Vă place opera?” (2001) și „Vă mai place opera” (2003). Este deci un nou volum de interviuri cu mari personalități aparținând diverselor generații, de la legendarii Emil Marinescu, Petre Ștefănescu-Goangă, Ludovic Spiess și Nicolae Herlea pâna la artiști cu cariere în plină desfășurare.

 Marius Constantinescu, Cellia Costea, Irina Cerchia, Florin Estefan, Luminița Arvunescu
Marius Constantinescu, Cellia Costea, Irina Cerchia, Florin Estefan, Luminița Arvunescu

La lansare, Cellia Costea, Marius Vlad Budoiu, Florin Estefan, precum și realizatoarea Radio România Muzical dr. Luminița Arvunescu, președintele Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România au rostit cuvinte calde, izvorâte din suflet, pline de încărcătură emoțională și amintiri. Au mai vorbit redactorul de carte de la Editura NEMIRA Irina Cerchia și Marius Constantinescu.

A fost o seară nostalgică, dar cred că întrebarea mea retorică de acum opt ani a fost mai degrabă premonitorie întrucât, iată, „Vă place opera?” s-a reluat. Așa să fie și în viitor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite