Un eveniment diplomatic mai rar: în semn de protest, independentiștii catalani rup relațiile cu Israelul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un protest care trebuie citit foarte atent și pus pe noua partitură de putere în care încep să se audă voci importante din spațiul european. Desigur știți asta, dar ce este nou acum e că, odată cu multiplicarea masivă a protestelor de stradă împotriva acțiunilor dure ale Israelului în Gaza și apariția unor luări de poziții foarte limpede exprimate din partea unor personalități din prima linie a construcției europene, conflictul din Israel provoacă acum și reacții mai neobișnuite, deloc neimportante dacă sunt puse în legătură cu noul context politic din unele dintre principalele țări europene.

Marș pro-Palestina, Barcelona 11 noiembrie 2023
Marș pro-Palestina, Barcelona 11 noiembrie 2023

Vă reamintiți faptul că actualul premier spaniol Sanchez a putut alcătui guvernul doar în urma unui acord cu independentiștii catalani, promițându-le amnistia pentru toate acuzațiile și pedepsele decise la adresa lor de justiția spaniolă pentru acte de sedițiune, revoltă și malversațiuni financiare legate de organizarea referendumului pentru independența Cataloniei.  Acordul din socialiștii lui Sanchez și partizanii independenței din Catalonia a fost interpretat ca fiind exclusiv o chestiune de politică internă și, extrem de rapid și convenabil, a fost uitată și, ca atare s-a trecut mai departe. Numai că, jucători politici experimentați cum sunt, membrii noii coaliții sunt uniți și în ce privește politica externă, în speță pe poziția față de Israel și acțiunile sale din Gaza, stârnind un val de reacții și, întărind „aripa protestatară” dacă-mi permiteți s-o numesc așa și care începe să devină vocală la cel mai înalt nivel al politicii UE.

Începutul l-au făcut irlandezii, prin vocea președintelui și a prim ministrului acestei țări. A urmat – și de aici începe povestea de azi – premierul spaniol care, în vizită în Israel, a spus că numărul palestinienilor uciși „este cu adevărat de nesuportat  (de mare)” și că răspunsul Israelului la atacurile teroriste ale Hamas nu trebuie să ducă „la moartea unor civili nevinovați, inclusiv a mii de copii”:

Conferința de presă comună a prim-miniștrilor spaniol și belgian
Conferința de presă comună a prim-miniștrilor spaniol și belgian

Permiteți-mi să fiu clar: Israelul trebuie să se supună legislației internaționale, inclusiv legislației umanitare internaționale...Lumea întreagă este șocată privind imaginile care sosesc zilnic din Gaza. Numărul palestinienilor uciși este cu adevărat nesuportat de mare. Cred că civilii trebuie să fie protejați cu orice preț”.

Alături de primul ministru spaniol s-a aflat și omologul său belgian, Alexander de Croo care, la rândul său, a avut un mesaj similar:

Operațiunea militară trebuie să respecte dreptul umanitar internațional. Acum trebuie să se pună capăt uciderii de civili. Au murit prea mulți oameni. Distrugerea din Gaza este ceva de neacceptat.

Reacția omologului lor israelian este imediată și, așa cum era de așteptat, semnalează un refuz complet și definitiv al demersului celor doi prim miniștri europeni a căror voce este așteptată să susțină tema la viitorul Sumit din decembrie cu participarea șefilor de state și guverne din UE.

Discuția nu este doar la nivel de declarații teoretice, căci pe agenda  reuniunii de la Bruxelles se va afla și foarte dificila luare de decizie privind continuarea sau stoparea ajutorului umanitar al UE către populația palestiniană, După ce se va lua o decizie de către cine trebuie, va anunța și România ce părere are.

Dar, până la acel moment, să vedem dacă vorbele spuse în Israel de cei doi lideri politici provoacă reacții pe piețe naționale, semn că, posibil, mesajele date de ei vin în urma unei consultări prealabile, chiar dacă discrete și informale, cu alți colegi din partide politice diferite.

În Belgia, Paul Magnette, politicianul de forță care pare să devină opțiunea socialiștilor pentru a conduce un viitor guvern spune foarte clar că Primul Ministru de Croo a exprimat poziția întregului guvern belgian:

În Spania, neobișnuită și plină de semnificație politică a fost decizia Consiliului municipiului Barcelona ( poziție asimilată acum cu cea a partenerilor de guvernare a socialiștilor lui Sanchez) în sensul ruperii  relațiilor cu Israelul până la instaurarea unei încetări a focului permanentă care „să respecte integral drepturile fundamentale ale poporului palestinian”.  A fost formulată în acest sens o Declarație politică, și ea semnificativă deoarece este semnată de independentiști dar și de socialiști și de cei din ERC, partid de extremă stânga. Este condamnat „orice act de represalii colective, deplasările forțate de populație, distrugerea sistematică de locuințe și infrastructură precum și blocadele pentru interzicerea transporturilor de apă, medicamente, alimente, etc înspre Gaza”.

Dezbaterea care devine acum realmente contondentă este dintre cele mai semnificative deoarece sunt convins că premerge o schimbare profundă de mentalitate. Poate la nivel mondial, în orice caz în Europa, în ce privește nevoia d a redefini conținutul legislației internaționale privind respectarea drepturilor omului și modalitățile acceptabile de penalizare a transgresiunilor.

Dacă nu va fi așa, ne vom întoarce cu toții la mentalitatea :ochi pentru ochi, dinte pentru dinte” atât de frumos, vizionar și umanist descrisă cu lux de amănunte edificatoare în Vechiul Testament.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite