Trista doamnă Lucia Hossu Longin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când purtam zilnic uniforma Armatei României, la propriu, nu ca acum, în suflet, auzeam, din când în când, expresia: "Nişte trişti..." O etichetă valabilă pentru cei încremeniţi în proiectul propriei limitări intelectuale. Inclusiv în decembrie 2013, precum în ultima lună a anului 1989...

Doamna Lucia Hossu Longin rescrie istoria evenimentelor din decembrie 1989.

La TVR.

Adică pe bani publici.

Azi am vizionat, pe TVR2, întâmplător, episodul dedicat Timişoarei, din sângeroasa lună a anului amintit.

Un documentar în care se perindau, prin faţa camerei de filmat, oameni care au trăit nefericitele clipe ale schimbării la faţă a României.

Conform montajului madamei menţionate povestea confruntării dintre timişoreni şi autorităţi era aidoma înfruntării dintre Scufiţa – culmea! – Roşie şi lupul cel rău.

Şi asta se numeşte…reconstituirea adevărului istoric!

Dacă nu este o naivitate – şi nu este! – constituie o batjocorire a memoriei colective, o mistificare a istoriei reale, încă ascunsă, sau nerecunoscută oficial, a loviturii de stat, în care Moscova nu a fost deloc…

… fecioara Răsăritului lui Gorbaciov.

Protagoniştii serialului exprimă partea lor de adevăr.

La nivelul cetăţenilor simpli, cu viziuni focalizate pe cele trăite atunci, pe străzile Timişoarei.

Deci, la nivelul strict uman, emoţionant, dar incomplet.

Nivelul geopolitic şi cel al serviciilor secrete implicate în răsturnarea lui Ceauşescu, persiflate aiuristic de o amatoare, precum madama amintită indică marea manipulare postdecembristă, ediţia 2013.

Şi asta se întâmplă la televiziunea publică a domnului Claudiu Săftoiu.

Fost director al unui serviciu autohton de informaţii, de tip occidental.

Bravos naţiune! Halal televiziune!

Un timid, care nu a avut curajul să-i spună doamnei Lucia Hossu Longin:

- Măcar precizaţi la începutul şi finalul fiecărui episod, din serialul dumneavoastră: “Opinii subiective, incomplete”…

Şi au trecut 24 de ani de la Congresul al XIV-lea al P.C.R., unde a fost reales Nicolae Ceauşescu.

Dar Lucia Hossu Longin menţine spiritul mistificării adevărurilor incomode.

Cele despre lovitura de stat din decembrie 1989.

Recunoscută de generalul Victor Atanasie Stănculescu, motiv pentru care mai stă şi azi în spatele gratiilor.

Şi astfel, chiar şi în 2013, ca şi în anul 1989, trăim printre “Nişte trişti…”

NOTA BENE:

1.Diferenţa dintre mine şi doamna de la TVR este că am fost în Timişoara cu puţin timp înainte de declanşarea evenimentelor, cât şi ulterior derulării lor, stând de vorbă cu civili şi militari marcaţi atunci de grozăviile acelor momente de tristă amintire. De aceea azi, ca simplu telespectator, mă simt informat secvenţial, fără a exista o privire, necesară, de ansamblu.

2.Dacă realizatoarea serialului ar avea măcar dorinţa post factum de a repara viziunea unilaterală, asupra clipei istorice în care majoritatea victimelor acelor evenimente au fost împuşcate în cap - dexteritate tipică unor trupe speciale -, atunci ar merita ca marţi, 10 decembrie 2013, orele 11.00, la sala ARCUB din Bucureşti, strada Batiştei nr.14, să fie martoră la dezbaterea ocazionată de lansarea volumului ADEVĂRURI INCOMODE - DECEMBRIE 1989, care a apărut la Editura Semne sub coordonarea redacţiei revistei "Vitralii - lumini şi umbre". Volumul cuprinde materiale analitice şi memorialistice, elaborate de veterani care în 1989 activau în structurile informative ale României, şi prezintă momente semnificative din istoria recentă a ţării şi a serviciilor sale de informaţii, în mod deosebit cele legate de evenimentele din  decembrie 1989. Dezbaterea urmează a fi moderată de cel care a condus structura de relaţii publice a Armatei României şi a scris ulterior tomuri relevante despre lovitura de stat din decembrie 1989, nimeni altul decât cerebralul dr. Alex Mihai Stoenescu, care nu a ezitat să se documenteze, despre acel moment istoric, prin interviuri relevante, incomode, la nivel înalt, precum cel realizat cu Ion Iliescu. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite