Tendinţele all inclusive în 2020

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

All inclusive reprezintă două cuvinte cheie pentru turiştii români, mai ales în ultimii 15 ani. Dar ce înseamnă acest concept? Un complex all-inclusive reprezintă o staţiune de vacanţă, care include un minim de trei mese pe zi, băuturi răcoritoare, băuturi alcoolice, cele mai multe gratuităţi şi, eventual, alte servicii în preţ, precum transferuri, animaţie pentru copii şi adulţi etc.

Multe oferă, de asemenea, sporturi şi alte activităţi incluse în preţ. De obicei, sunt contra cost servicii personalizate gen spa, băuturi vechi sau de marcă internaţională, excursii, sporturi precum para-sailing, mini-croaziere etc.

Structurile de cazare all inclusive sunt adesea situate în regiuni mai calde, dar există asemenea hoteluri şi în zone turistice, precum staţiunile montane. Modelul all-inclusive îşi are originile în staţiunile Club Med, care au fost fondate de către belgianul Blitz Gérard Belgian, în anii ’50. ”Club Med” a început într-un mod socialist, tip “non-profit”. Primul resort “Club Med” a fost deschis în Mallorca, Spania.

Unele staţiuni all-inclusive sunt concepute pentru interese specifice de vacanţă. De exemplu, anumite staţiuni sunt dedicate adulţilor, în timp ce unele proprietăţi mai specializate acceptă doar cupluri. Alte resorturi all-inclusive sunt orientate spre familii, cu facilităţi precum centre de ambarcaţiuni, camere de jocuri şi parcuri de distracţii sau water-park-uri. Staţiunile inclusive sunt, de asemenea, locaţii foarte populare pentru nunţi.

Dar cum a apărut conceptul modern de „all inclusive”? Primele „all inclusive” pentru turismul de masă au fost hotelurile „Magic Life”, din Turcia, în 1990. Proprietarul acestui lanţ a lucrat în diferite companii hoteliere din lume şi într-un final a hotărât ca, după experienţa acumulată, să-şi creeze propriul grup. Solicitarea a venit mai ales din partea marilor touroperatori germani şi britanici. În alte ţări precum Spania, Grecia şi Portugalia, sistemul „all inclusive” de-abia începea, de asemenea, să apară, dar asta după primul „Magic Life”. Conceptul a început să prindă şi din ce în ce mai mulţi turişti – în special germani, scandinavi şi britanici – solicitau aceste tipuri de hoteluri. Aşa că din ce în ce mai multe unităţi de cazare au trecut de la sistemele „half board” sau „full board” la „all inclusive”.

În scurt timp, au mai intrat pe harta “all inclusive” hoteluri şi resorturi din Tunisia, Egipt, Thailanda, Mexic, Bulgaria etc. Primul all inclusive din România a fost hotelul “Tismana”, din Jupiter, care a implementat aceste servicii la mijlocul anilor ’90, la cererea touroperatorilor germane. La ora actuală, pe litoralul românesc avem circa 30 de hoteluri all-inclusive, de la 3 la 5 stele. Ca o curiozitate, printre personalităţile mondiale care au beneficiat de servicii all-inclusive se numără Bill şi Melinda Gates, mult timp cel mai bogat cuplu din lume, care şi-au petrecut luna de miere, în 1994, la Wakaya Club, în Fiji.

IRI Travel, principalul tour-operator pe destinaţia Bulgaria, a realizat un studiu legat de serviciile all inclusive pe care le oferă hotelierii din România, Bulgaria, Turcia şi Grecia. Alături de cele peste 1000 de agenţii partenere, consultanţii în turism IRI Travel au adunat informaţii despre tipurile de mâncăruri şi costurile medii pentru serviciile pe care hotelierii din aceste patru ţări le oferă în funcţie de numărul de stele.

ROMÂNIA

Pentru un hotel de 5 stele tariful mimim de persoană pe noapte este de 380 de lei (aprox. 80 euro) în staţiunea Mamaia, în timp ce într-una mai de la sudul litoralului românesc, precum Saturn, acest tarif scade la 290 de lei (60 euro) de persoană pe noapte.

Dacă ne uităm la un hotel de 4 stele din România, tariful mediu este de 275 de lei (57 euro) pe noapte pentru o persoană, în timp ce în Eforie Nord, costurile pe noapte ajung la 240 de lei (50 euro).

La 3 stele, contrar trendului ştiut de români în ultimii zece ani, hotelurile din Eforie Nord sunt ceva mai scumpe decât cele din Mamaia. Astfel că, dacă în staţiunea aflată la sud de C0nstanţa preţul serviciilor All Inclusive sunt de 250 de lei (52 euro) pe noapte/pers., în Mamaia, acestea sunt cu 35-40 de lei mai mici ajungând la 215 lei (42-43 euro), în medie.

„Faţă de Bulgaria, ţara noastră nu se poate lăuda cu atât de multe hoteluri specializate pe serviciile All Inclusive, astfel că, pentru noi, acest tip de regim este unul încă în fază incipientă. Din acest motiv, veţi vedea nişte diferenţe destul de mari între România şi Bulgaria, mai ales la hotelurile de 4 şi de 5 stele. Dacă la ei hotelurile cu All Inclusive sunt de ordinul sutelor, în România acestea de abia dacă au ajuns la câteva zeci. În plus, la vecinii de la sud, marile lanţuri hoteliere şi-au dezvoltat propriile concepte de All Inclusive. Aşa că, veţi întâlni All Inclusive Premium, Ultra All Inclusive, All Inclusive Gold care nu sunt prea mult diferite între ele, dar vin cu servicii superioare celor de All Inclusive cu care sunt obişnuiţi turiştii. De asemenea, bulgarii şi turcii au şi conceptul de All Inclusive Light, unde ai aceleaşi servicii ca la un All Inclusive obişnuit, dar acesta este limitat doar la orele meselor”, a declarat Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel.  

BULGARIA

În staţiunea Nisipurile de Aur, un All Inclusive la 5 stele costă aproximativ 48 de euro de persoană/ noapte şi ai parte, într-o săptămână, de trei nopţi cu mâncare tematică precum cea bulgărească, mediteraneană sau franţuzească. În plus, unele hoteluri, în funcţie de investitorul sau de majoritatea turiştilor care petrec acolo, au şi baruri speciale precum unul german, unde se servesc numai produse din ţara respectivă.

Pe de altă parte, în staţiunea Sunny Beach, la 5 stele ai parte de mic dejun continental,  de show de gătit şi şampanie, de la primele ore ale zilei. Mai mult, servirea de băuturi alcoolice la barul hotelului nu se încheie la 23.00, ci este non-stop. De asemenea, dacă hotelul are restaurant pe plajă, acolo veţi avea parte de o cină în stil mediteranean. Toate acestea ajung să coste 42 de euro de persoană/ noapte.

În schimb, la 4 stele, mai toate hotelurile care oferă servicii All Inclusive, oferă turiştilor 2 şezlonguri şi o umbrelă gratuit pe plajă.

În Albena, un All Inclusive costă undeva la 30 de euro pe noapte de persoană, iar serviciile sunt cele standard pentru fiecare ţară, adică băuturile locale sunt gratuite până la orele 23.oo, iar mâncare, gustări şi deserturi în locaţiile hotelului.

La Nisipurile de Aur, turiştii au parte de seri tematice asemeni celor oferite de hotelurile de 5 stele: seară bulgărească, seară cu peşte şi fructe de mare, grătar, seară specială. Dar menţionăm că aşa ceva există la mai toate hotelurile de 4 stele, doar tematica diferind. Aici, costurile sunt, în medie, de 29 de euro de pers./ noapte.

„Unele hoteluri de 4 şi de 5 stele îşi mai recuperează din cheltuielile cu mâncarea, vânzând resturile de peste zi, fermelor din jurul staţiunilor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care îşi permit să ofere servicii calitative la preţuri mai mici. În plus, hotelierii bulgari lucrează direct cu hipermarketurile din zona lor pentru produsele pe care le pun pe masă turiştilor”, a mai spus Lucian Bădîrcea.

La 3 stele, conceptul de All Inclusive are pornire de la 22 de euro / noapte / pers. în staţiunile Albena şi Nisipurile de Aur. Diferenţa între 3 şi 4 stele pe acest concept constă în faptul că produsele nu se servesc în toate locaţiile disponibile ale hotelului, precum pool bar sau beach bar, iar mesele nu sunt atât de diversificate şi pe tematici.

TURCIA

Pe destinaţia Turcia, preţurile sunt sensibil mai mari pentru că aici este inclus şi transportul cu avionul fiind vorba de charter şi de transfer de la aeroport la hotel şi înapoi.

Astfel că, la un hotel de 5 stele în Antalya, veţi plăti 75 de euro de persoană/ noapte. În servicii aveţi incluse, spre deosebire de Bulgaria sau România şi un mic dejun târziu sau cină târzie, posibilitatea unei cine gratuite în restaurantele a la carte, iar diversificarea felurilor de mâncare dar şi calitatea acestora este mult mai bună. Mai mult, şi ora de servire a băuturilor gratuite este ceva mai înaintată: până la orele 24.00, faţă de România sau Bulgaria, unde gratuitatea se încheie la orele 23.00. De asemenea, ora până la care se servesc băuturile la pool bar este de 18.00, nu 17.00, cum este în restul ţărilor.

Pentru Ultra All Inclusive în Turcia, trebuie să ţineţi cont de faptul că aici, ca şi în Bulgaria, acest lucru înseamnă că aveţi acces gratuit şi la băuturile de import, iar în unele cazuri, acestea sunt oferite non-stop. În plus, unele pool baruri sunt deschise pînă la orele 24.00, iar unele hoteluri oferă gratuit şi posibilitatea de a petrece timp într-o cafenea cu narghilea. Preţul pentru toate aceste servicii porneşte de la 80 de euro/ noapte/ pers.

La 4 stele în Antalya, serviciile All Inclusive costă minim 60 de euro, iar unele hoteluri pun la bătaie şi saună sau baie turcească gratuit sau posibilitatea de a vă bucura de o supă de noapte între orele 23.00 şi 24.00.

Şi dacă în unele hoteluri bulgăreşti de 4 sau de 5 stele turiştii pot găsi snack baruri unde să deguste după amiaza bugeri, sandwich-uri, produse de patiserie sau îngheţată, în cele turceşti, aceştia se pot delecta cu gozleme (patiserie tradiţională turcească). 

 La hotelurile de 3 stele din Turcia, cazarea All Inclusive porneşte de la aproape 50 de euro/ noapte/ pers.

GRECIA

Deşi All Inclusive-ul nu este specific pentru serviciile greceşti, există şi hoteluri din staţiunile cunoscute care oferă aşa ceva.

Spre exemplu, în Halkidiki, All Inclusive la 5 stele costă 72 euro/  noapte / pers. Serviciile şi posibilităţile nu sunt la fel de spectaculoase şi diversificate precum în celelalte ţări analizate. La capitolul băuturi veţi descoperi că in All Inclusive sunt oincluse şi băuturile de import, ceea ce în restul hotelurilor nu se găseşte decât la Ultra All Inclusive. Aici aveţi la dispoziţie prosoape, şezlonguri şi umbrelă gratuite, atât pe plaja privată cât şi la piscină. Iar numărul cinelor tematice tematice variază de la una pe săptămână până la 3, iar de obicei se pot întâlni mese cu specific pescăresc sau italian.

Pe Riviera Olimpului, la 5 stele, toate aceste servicii pornesc de la 80 de euro / noapte/ pers.

La 4 stele în Halkidiki, All Inclusive porneşte de la 56 de euro/  noapte/ pers, în timp ce în Thassos, preţul de pornire este de 65 – 68 de euro/ noapte/ pers. Aici sunt incluse o cină la taverna a la carte de pe plajă a hotelului, dar cu rezervare prealabilă, în timp ce pentru turiştii care stau în apartamentele de lux care au şi piscină privată, există restaurante a la carte unde pot servi cina în fiecare seară.

Pentru cazarea la 3 stele, All Inclusive-ul grecesc are pornire de la 40 de euro/ noapte/ pers.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite